Linkuri accesibilitate

23.12.1989  - studioul special al „Actualității românești”- URSS recunoaște oficial Frontul Salvării Naționale


Sediul Europei Libere în 1989, Munchen, Germania
Sediul Europei Libere în 1989, Munchen, Germania

23.12.1989 Studioul special al „Actualității românești”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:50:24 0:00
Link direct


Mircea Vasiliu: Așadar, știrea din ultimele minute este că Uniunea Sovietică a recunoscut oficial, printr-o declarație difuzată în urmă cu câteva minute de Agenția sovietică de știri TASS, Frontul Salvării Naționale din România, căruia îi promite sprijin imediat și ajutor umanitar. De asemenea, Agenția TASS anunță din partea guvernului sovietic că aceste ajutoare se vor îndrepta spre poporul român și spre noua conducere a țării pentru eliminarea efectelor tragice ale evenimentelor din ultimele zile.

Se vorbește în continuare de conflicte în mai multe zone ale țării și la București. Cine sunt teroriștii? Cine sunt bandele de asasini care în aceste momente se opun trupelor armatei și ale Ministerului de Interne?

Dacă se poate face vreo diferențiere între securiști și alții, atunci, ei bine, a făcut-o tocmai Tudor Postelnicu, fost ministru de interne, după ce a fost arestat în cursul serii de ieri în clădirea Comitetului Central. Postelnicu a dezvăluit, așa cum v-am mai informat, dar repetăm, existența așa-numitelor unități USLA, prescurtarea formulei Unități Secrete de Luptă Antiteroristă. Ar fi vorba de unități compuse din indivizi foarte bine pregătiți și echipați militaricește, fanatizați, capabil să acționeze și noaptea, mulțumită, între altele, echipamentului electronic sensibil la razele infraroșii, în cunoștință chiar de subteranele Bucureștiului și ale altor orașe. După nume, ele ar trebui să lupte împotriva lor însele acum, dar accentul cade pe cuvântul „Secrete”. Postelnicu l-a accentuat pentru a spune că existența lor nu era cunoscută nici măcar securiștilor de rând. Fostul ministru de interne, acum arestat în România, Postelnicu, le-a cerut acestor desperados să depună armele. Gelu Ionescu, ești pregătit să ne comunici noi informații?

Gelu Ionescu: „Da, mai degrabă nu informații, ci câteva observații. Stau la telefon și ascult tot felul de mesaje din partea a sute de oameni din Occident, care vor să le transmită celor din țară încurajări și semnele lor de solidaritate. Este imposibil să vă luăm pe fiecare, să vă înregistrăm, să le transmitem. Dacă am lua toate aceste mesaje de solidarizare care sunt sincere făcute de oameni în lacrimi sau făcute de oameni plini de tristețe și de îngrijorare, n-am mai putea să transmitem nimic, încât vă rog foarte mult: nu mai sunați la telefon pentru astfel de mesaje, pentru că nu putem să le dăm. Am avea toată dorința să le dăm din partea fiecărui om în parte, însă este imposibil. Și încă ceva, vă rugăm, când sunați la telefon, nu vă lăsați pradă speculațiilor politice în ceea ce privește viitorul țării sau intervențiile armate. Noi nu avem nici un fel de putere să determinăm nici intervențiile armate, nici să înarmăm oameni cum ne-au cerut oameni, nici să sugerăm Bucureștiului o linie politică, nici să schimbăm oamenii de la București, n-avem nici un fel de astfel de putere și de cădere, așa că, dacă aveți aceste idei, păstrați-le pentru dvs. și lăsați telefoanele libere ca să putem să primim mesaje din România, care sunt poate mai importante sau mesaje de la oameni care au vorbit recent cu România pentru a ne spune vești de ultimă oră.”

Mircea Vasiliu: Da, Nicolae Stroescu?

Nicolae Stroescu: „Da, eu sunt ferm convins că noua conducere de la București, inclusiv conducerea militară are înțelepciunea necesară și ea va decide ce fel de ajutoare îi sunt necesare. Cât despre intervenție militară, noi avem o tradiție a tuturor țărilor din răsăritul Europei care nu vor ca în treburile lor interne să se amestece cineva, mai ales din momentul în care țara noastră se numește acum România și are un guvern al ei, și are un destin al ei propriu.”

Mircea Vasiliu: De altfel, primul ministru sovietic a declarat că o astfel de intervenție este cu totul și cu totul exclusă.

Nicolae Stroescu: „Tocmai, așa că nu pot decât să mă asociez la ce a spus mai înainte Gelu Ionescu. Acum, vreau să termin ceea ce începusem și bine ai făcut că ai întrerupt, pentru că veniseră știrile, eu nu observasem, și anume, apelul acela în care să dădea o listă de preoți din Occident, care s-ar fi compromis prin relații cu organele de securitate din România, trebuie să spun că nu este de căderea noastră de a transmite asemenea liste, întrucât orice fel de justiție civilizată nu admite acuzarea cuiva înainte ca el să fi putut să-și spună cuvântul, să răspundă la acea acuzarea. Noi nu putem verifica, noi nu suntem nici șefi de cadre, nici procuratură, noi suntem un post liber de radio și nu acceptăm nici un fel de asemenea, să zicem, condamnări fără apel ale unor oameni. Deci, rugăm să nu se insiste cu asemenea informații care nu pot fi verificate asupra unor oameni. Viitorul, prin libertatea care s-a introdus acum în România, va putea clarifica toate aceste cazuri. Altă chestiune pe care voiam să o spun foarte pe scurt: în această perioadă de tranziție este normal să se întâmple tot felul de lucruri, câteodată greu de apreciat, greu de evaluat. V-am spus despre situația de la Ambasada de la Berna, cu demonstrația din fața ei, ambasada a trecut de partea României libere, este bine…”

Mircea Vasiliu: Sunt peste 15 ambasade ale României în străinătate care s-au alăturat poporului român și noilor autorități politice autorizate ale statului român, recunoscute la această oră de Uniunea Sovietică și Statele Unite și de mai multe alte țări din estul și vestul Europei.

Nicolae Stroescu: „Anumite împrejurări oarecum asemănătoare se petrec acum și la Ambasada română de la Bonn, unde a existat o demonstrație în fața ambasadei și cererea creării unei noi legitimități în raport cu guvernul și cu consiliul legitim de la București. Până în momentul de față, apelurile făcute de un comitet al demonstranților ca de la București să le vină o hotărâre în ceea ce privește legitimitatea viitoare a personalului acelei ambasade, acesta este un apel care nu a primit un răspuns și, iarăși, și în această chestiune noi nu avem de jucat un rol, noi numai relatăm în mod obiectiv împrejurările respective.”

Mircea Vasiliu: Această decizie o poate lua doar Ministerul de Externe autorizat de la București. Suntem în măsură să difuzăm noi mesaje și cred că este rândul basarabenilor, moldovenilor din Uniunea Sovietică.

Vladimir Socor: „La microfon Vladimir Socor cu noi știri, știri de ultimă oră despre solidarizarea moldovenilor dintre Prut și Nistru cu Consiliul Salvării Naționale și cu poporul României. Suntem informați că la Chișinău s-a deschis un cont pentru ajutorarea victimelor represiunii din România, a familiilor acestora și în sprijinul Consiliului Salvării Naționale al României. Numărul contului este 700471, repetăm: contul numărul 700471 la Banca pentru Construcții Comunale din Chișinău. Mai suntem informați că secția moldovenească a Crucii Roșii de la Chișinău face apel pentru donații de sânge, donații de alimente, donații de medicamente și de bandaje care urmează să fie trimise în România pentru a-i ajutora pe cei răniți în lupta pe baricadele democratizării României. Adresa acestui fond este strada Dzerjinski, numărul 67-a, Chișinău. Repetăm: strada Dzerjinski, numărul 67-a, Chișinău. Pentru fondul secției moldovenești a Crucii Roșii în beneficiul victimelor din România. Suntem în sfârșit informați că oameni din toate raioanele republicii moldovenești se prezintă la biroul de la Chișinău al Frontului Popular pentru a-și oferi serviciile ca voluntari în apărarea democratizării României. Printre cei care-și oferă serviciile de voluntari se află veterani ai Armatei Sovietice, inclusiv veterani moldoveni, bineînțeles, ai războiului din Afganistan, ofițeri în rezervă, alți foști ostași. În momentul de față, Frontul Popular din Moldova a început alcătuirea de liste cu numele persoanelor care și-au oferit serviciile de voluntari în sprijinul democratizării României. Mulți dintre oamenii adunați zilnic în jurul monumentului lui Ștefan cel Mare de la Chișinău plănuiesc un marș de solidaritate cu România care ar urma să aibă loc duminică, de-a lungul Prutului în sectorul Leușeni-Ungheni. Astăzi, la Chișinău purtătorul de cuvânt al Frontului Popular din Moldova, Vasile Năstase a dat publicității următoarea declarație al cărei text vi-l aducem la cunoștință: „Frontul Popular din Moldova și toți oamenii de bună-credință din Basarabia sunt în aceste clipe alături de voi cu inimile și cu conștiințele, dar mai mult am vrea să fim alături de voi cu trupurile noastre pentru a vă putea ajuta în mod practic din punct de vedere medical, militar și financiar. Frontul Popular din Moldova nu este la curent cu adresa și numărul de telefon al Consiliului Național al Frontului Salvării Naționale de la București. Frontul Popular din Moldova invită Consiliul Salvării Naționale să se adreseze Frontului Popular și tuturor oamenilor de bună-credință din Moldova Sovietică și noi ne vom ridica imediat întru ajutorarea Dvs. Cu respect, Frontul Popular din Moldova, 23 decembrie 1989, Chișinău. Adresa și telefonul Frontului Popular din Moldova sunt: strada Kiev, numărul 98, etajul întâi, Chișinău, 277004. Repetăm: strada Kiev, numărul 98, etajul întâi, Chișinău, 277004, telefon 22.50.64, repetăm: telefon 22.50.64, Frontul Popular din Moldova, Chișinău.”

***

Mircea Vasiliu: Stimați ascultători, acum câteva minute am stat de vorbă personal cu ambasadorul Republicii Socialiste România la Stockholm. Dl Ion Ceterchi ne-a anunțat bucuria și satisfacția întregului colectiv al ambasadei la aflarea veștii înlăturării și prinderii dictatorului Nicolae Ceaușescu. De asemenea, ne-a informat că încă de ieri la amiază întreaga ambasadă s-a pus la dispoziția Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale.

Și acum un mesaj, avem un scurt mesaj din partea Principesei Ileana. Maica Alexandra este călugăriță ortodoxă reprezentantă deci atât a tradiției noastre de conducere a țării în perioada în care România a fost o monarhie constituțională, cât și a religiei noastre ortodoxe. S-o ascultăm:

Principesa Ileana, maica Alexandra: „Vorbesc cu o adâncă emoție, așa de mare, cum nu o pot exprima. Tot gândul meu, toată ființa mea este în România astăzi. Ieri am petrecut ziua în rugăciune îngrijorată pentru toți cei care se jertfesc pentru această mare zi și mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a dăruit să trăiesc această zi, să văd România liberă. Atâta dragoste este în inima mea pentru voi! Aș vrea așa de mult să fiu alături, să pot să vă ajut mai mult decât am putut până acum, dar credeți-mă că noi toți care am fost pribegi nu ne-am uitat țara nici o secundă și în felul nostru ne-am luptat și noi pentru această zi. Și mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a dat-o și nu uităm pe cei care s-au jertfit și din a cărui sânge trebuie să rodească astăzi libertatea României. Nu trebuie să uităm pe cei care au murit în străinătate, luptându-se pentru România și care nu au avut bucuria pe care o am eu astăzi să-mi văd țara eliberată. În clipa în care am auzit tot ceea ce se întâmplă, rugile mele au fost în special înspre Maica Domnului, că se zice că România este parte din zestrea Maicii Domnului și când am anunțat mănăstirii că ziua adevărată a sosit, toate au izbucnit într-o cântare de laudă față de Maica Domnului: Apărătoare, Doamne, pentru biruință mulțumind, izbăvindu-ne de nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu noi, robii tăi! Nu sunt cuvinte destul de adânci ca să-mi exprim emoția, bucuria și în același timp tristețea pentru cei care nu mai sunt, dar în amintirea lor trebuie astăzi să iertăm tot ce a trecut și să clădim pentru viitor. Amin!”

Mircea Vasiliu: Amin! Maica Alexandra, Principesa Ileana v-a vorbit.

* * *

Mircea Vasiliu: Primim o informație tragică din România. Jean-Louis Calderon, jurnalist la postul de televiziune francez Canal 5, care a fost primul jurnalist străin care a filmat la București după izbucnirea confruntărilor, a fost omorât. Îi omagiem memoria și propunem, de asemenea, ca soției și celor două fetițe ale sale să li se acorde cetățenia de onoare a României. Tuturor străinilor care în aceste zile se află în România, jurnaliștilor de pretutindeni le mulțumim pentru generozitatea, pentru omenia, pentru sacrificiul, iată, cu care se dedică acestei lupte pentru libertate a poporului nostru. Avem acum o informație de la Budapesta primită prin telefon din partea unui medic de la Budapesta, se numește doctor Pal Laszlo, la Budapesta, telefon 1313884, dânsul este originar de la Cluj, a studiat înainte de război însă medicina la Iași și vorbește românește, și o face chiar cu accent moldovenesc.

Pal Laszlo: „...Am auzit toată noaptea ... radiodifuziunea Europa Liberă din München și se aude foarte bine aici, la Budapesta. Și vă felicităm pentru tot ce puteți face în interesul poporului eliberat român și pentru prietenia româno-maghiară și, bineînțeles, română cu celelalte neamuri care sunt și în România, și în jurul dvs. Vă felicităm, vă dorim un An Nou foarte fericit și vă urăm să fie cu cât mai repede liniște, pace și o voie bună în țara Dvs.”

Mircea Vasiliu: Îți mulțumesc foarte mult! Și să știi că o să fie foarte fericit de acest mesaj.

Pal Laszlo: „Cunosc regiunea Iașiului, așa că dacă a fi ceva să se trimită, mă duc cu ei. (…) ”

Mircea Vasiliu: Da. Asta ai spus la Crucea Roșie din Budapesta?

Pal Laszlo: „Din Budapesta. M-am prezentat acolo și am spus că și soția care este…”

Mircea Vasiliu: Mulțumim doctorului de la Budapesta pentru acest mesaj. Reluăm acum știri transmise de Radio București la ora 19:00. „Consiliul Municipal București al Frontului Salvării Naționale care a luat încă de la formare soarta capitalei în propriile sale mâini a luat noi măsuri pentru buna aprovizionare a activității economice în toate unitățile, precum și pentru asigurarea aprovizionării normale a populației. Pe primul plan au fost luate măsuri vizând asigurarea cu apă potabilă a locuitorilor, procedându-se la funcționarea instalațiilor și a stațiilor de pompare, la remedierea defecțiunilor, la controlul calității apei. Se acționează cu responsabilitate pentru furnizarea neîntreruptă a electricității și a gazelor, precum și pentru asigurarea cu căldură a apartamentelor. O deosebită atenție se acordă aprovizionării cu alimente atât a punctelor fierbinți ale capitalei, acolo unde tineretul și muncitorii continuă acțiunile împotriva bandelor de atentatori la cuceririle democratice, cât și a locuitorilor din toate cartierele cu cantități suficiente de pâine, lapte, carne, preparate din carne, ulei, zahăr, ouă, apă minerală etc. S-a asigurat, de asemenea, cu prioritate apărarea uzinelor și a fabricilor, altor obiective sociale și culturale, în special a celor vizate de bandele teroriste. Pe măsură ce situația revine la normal, se acționează pentru reluarea activității întreprinderilor bucureștene. În legătură cu morții și răniții capitalei, toți acei care nu s-au dat înlături din fața gloanțelor pentru a alunga dictatura și a readuce România pe drumul libertății și democrației reale – au fost mobilizate forțe pentru salvarea vieților. Răniții sunt internai în spitale, unde li se acordă îngrijirile necesare. S-au luat, de asemenea, măsuri pentru înmormântarea acelor care și-au jertfit viața pentru cauza libertății poporului. Un reprezentant al Comitetului Frontului Salvării Naționale Brașov transmite, în Brașov situația este acum calmă, cu excepția a două puncte de rezistență: clădirea Consiliului Popular Județean și cea a Consiliului Popular Municipal. Azi-dimineață în Brașov au fost distribuite alimente și oamenii își fac pregătirile de Crăciun”, scrie Radio București, post de radio liber al României Libere. „Consiliul Municipal București” - continuă acest post de radio - al Frontului Salvării Naționale, care a preluat încă de la formare soarta capitalei în propriile sale mâini, a luat noi măsuri pentru buna aprovizionare a activității economice în toate unitățile, precum și pentru asigurarea aprovizionării normale a populației. Pe primul plan au fost luate măsuri vizând asigurarea cu apă potabilă a locuitorilor, procedându-se la funcționarea instalațiilor și stațiilor de pompare, la remedierea defecțiunilor, la controlul calității apei”. Această știre am citit-o, cred, de două ori, dar nu face nimic. Am primit două copii ale aceluiași mesaj. Și acum noi, din străinătate, de afară către țară cu noi mesaje de solidaritate:

Vasile Bouleanu: „Către poporul român. Sunt Vasile Bouleanu, președintele Romanian Freedom Forum din Chicago. În aceste momente de mare importanță pentru națiune română afirm în numele organizației pe care o reprezint, precum și al meu personal sprijinul total pentru eroica luptă în curs de desfășurare în România. Romanian Freedom Forum este pregătit să organizeze ajutor în alimente, haine, medicamente, bani pentru familiile eroilor asasinați de comuniști în ultimele zile de dictatură feroce în România, precum și la sprijinirea totală și nelimitată viitoarei reconstrucții a României libere. Vă rugăm să ne contactați la adresa: Vasile Bouleanu, Romanian Freedom Forum, c.o.box 10177, Chicago, SUA, 60610. Repet: c.o.box10177, Chicago, SUA, 60610. Folosesc această ocazie să extind chemarea mea personală pentru membrii celulei 29 din Gherla 1972-1973, precum și a secției de frontieriști de la Caransebeș cu care am împărțit ani grei de închisoare în 1972, 1973, 1974. Pe toți îi rog să mă contacteze la această adresă imediat. Urăm tuturor românilor succes în lupta de eliberare națională, inimile noastre sunt cu voi și în special cu membrii familiilor eroilor ce au plătit cu jertfa totală prețul libertății. Dumnezeu să vă ajute! Vasile Bouleanu din Chicago.”

* * *

Cornel Roșca: „Dragi compatrioți, vă vorbește de la New York, Cornel Roșca, fondatorul cunoscutei organizații opoziționiste România Liberă și al primului samizdat românesc apărut la Budapesta. Cetățeni ai României, noaptea cea mai lungă din istoria țării noastre a luat sfârșit. Prin copleșitorul vostru eroism, prin solidaritatea națională reînviată ați frânt lanțurile tiraniei. Prețul pe care l-ați plătit a fost revoltător de ridicat și el traduce fidel gradul în care ne pierduserăm libertățile și demnitatea. Fie ca nevinovatul sânge vărsat pe străzile orașelor din România să ne purifice și să ne păstreze ca atare. Lumea întreagă vă admiră curajul și hotărârea, îngenunchez copleșit de emoție în fața eroismului de care ați dat dovadă. Generația născută sub blestemata zodie a tiraniei ceaușiste, acei tineri și copii înfometați și terorizați și-au luat o strălucitoare revanșă, deschizând țării noul drum al libertăților și democrației depline în România, dar atât libertatea, cât și democrația trebuie reînvățate. Nu vă lăsați amăgiți cu jumătăți de măsură, nu avem nevoie de dictatori luminați, iar unitatea fără diversitate este o himeră! Acolo unde Constituția țării este labilă, iar puterile în stat nu sunt despărțite și concurente ne paște la tot pasul dictatura. Dumnezeu să ocrotească România și poporul ei! Trăiască România liberă! A vorbit: Cornel Roșca, fondatorul în 1986 a grupării România Liberă în țară.”

Mircea Vasiliu: În acest moment, Radio București transmite un mesaj din județul Argeș. La această oră transmite Radio București: „Situația în județul Argeș este complet calmă, toate capacitățile de producție, instituțiile, întreprinderile funcționează”. Și acum încerc să rectific o eroare care s-a strecurat într-una din informațiile transmise de noi în urmă cu câteva ore. Nu-mi amintesc, informațiile au fost prea multe, mesajele și mai multe, cine la un moment dat dintre cei cărora ni s-au adresat cu un apel a folosit un număr de telefon, și anume 0228173036, ei bine, e vorba de o eroare regretabilă, pentru că acesta este numărul de telefon al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, care în următoarele ore datorită reacțiilor la apelul respectiv este confruntat cu dificultăți foarte grave în ceea ce privește comunicațiile telefonice. Deci apelăm la ascultătorii noștri să nu mai folosească numărul 0228173036, care este numărul de telefon al Ministerului Afacerilor Externe de la Bonn. Un nou mesaj, noi informații din Moldova Sovietică. Vladimir Socor...

Vladimir Socor: „La microfon Vladimir Socor cu vești despre solidarizarea românilor dintre Prut și Nistru cu Consiliul Salvării Naționale și cu poporul României. Ni se relatează de la Chișinău că moldovenii dintre Prut și Nistru urmăresc cu sufletul la gură desfășurarea evenimentelor din România, cu un amestec de neliniște și de speranță. La Chișinău nu mai doarme nimeni în aceste nopți, ni se relatează din Basarabia, toată lumea urmărește evenimentele. În jurul monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului se află în permanență adunați sute de oameni. Ni se relatează că statuia lui Ștefan cel Mare este în întregime drapată într-un giulgiu negru de doliu cu o mare panglică albă, pătată cu roșu, simbolul sângelui vărsat de victimele represiunii ceaușiste din România. Frontul Popular din Moldova a adresat un apel, o chemare tuturor celor care au stat pe baricade în România și care și-au riscat și își riscă viața în lupta pentru renașterea democratică a țării românești. Dau citire textului rezoluției Frontului Popular din Moldova: „Frați români, noi, frații voștri români dintre Prut și Nistru am urmărit cu sufletul la gură evoluția dramatică a ultimelor zile, începând cu demonstrațiile de la Timișoara, când ascultam adevărata voce a poporului român. Sângele vărsat pe străzile Timișoarei, ale Bucureștiului, ale Sibiului s-a răzbunat, punând capăt regimului sângeros al dictaturii lui Ceaușescu. Victoria voastră este și victoria noastră. Dumnezeu să ne ajute ca să transformăm România într-o țară liberă, demnă și independentă cu adevărat. Jertfele aduse la Timișoara, la București, la Sibiu și în alte localități ale țării sunt jertfe din trupul nostru comun, ele nu vor fi uitate nicicând, după cum nu ne vom permite niciodată să uităm faptul că visul de aur al românimii încă nu a fost realizat. Suntem profund îndurerați de moartea fraților noștri români și ne jurăm nouă înșine că vom lucra neîntrerupt pentru cauza poporului român. Sus fruntea! Frontul Popular din Moldova, 22 decembrie 1989, Chișinău”.”

* * *

Mircea Vasiliu: Primim mai multe telefoane din partea unor ascultători care cer precizări în legătură cu moartea jurnalistului francez de televiziune, Jean-Louis Calderon. Tot ce putem spune este că Jean-Louis Calderon, jurnalist de televiziune care lucra pentru Canal 5 de la Televiziunea franceză, a fost unul dintre primii, ni s-a spus de la Paris că primul jurnalist de televiziune străin care a filmat în România pe scena confruntărilor din ultimele zile. El a fost răpus de un glonte ucigaș în timp ce-și făcea datoria de jurnalist. Nu cunoaștem amănunte suplimentare.

„Dragă horezene, aș vrea să amintesc de un alt jurnalist care era și istoric, și care a fost director al acestui post de radio, a secției românești a acestui post de radio, Vlad Georgescu, îmi amintesc și probabil că îți amintești și dumneata că ne-a spus în momentul când și-a dat seama că este bolnav de o boală incurabilă și cu sfârșit fatal, ne-a spus că în momentul când va cădea Ceaușescu, ne roagă să ne ducem să punem o floare pe mormântul lui. Să nu uităm.”

Mircea Vasiliu: Am și făcut-o. Ni se cere, de asemenea, din partea mai multor ascultători francezi ca soției și celor două fetițe ale jurnalistului francez Jean-Louis Calderon, răpus mișelește la București în timp ce-și făcea datoria de jurnalist, să le fie decernată cetățenia de onoare a României. Cred că e cazul să transmitem din nou mesaje.

Ștefan Baciu: „Aici este Ștefan Baciu, poetul de la Brașov, profesor la Universitatea din Honolulu, Hawai, care am urmărit cu înfrigurare desfășurarea evenimentelor din România. Urez din adâncul sufletului patriei mele să înflorească etern, așa cum a cântat Andrei Bârseanu, brașoveanul, poet al lui „Pe-al nostru steag”. Trimit tuturor colegilor și prietenilor pe care nu i-am văzut de 43 de ani urări de sănătate și bucurii, sperând ca anul ce vine să-i pot îmbrățișa în țară. Adânc emoționat, nu pot decât să închei spunând: Trăiască România!”

Călin Bloțiu: „Mă numesc Călin Bloțiu, sunt student la Medicină al Universității din (...), Republica Federală Germană. În numele meu și al colegilor mei aș dori să exprim solidaritatea noastră cu lupta pentru înlăturarea dictaturii lui Ceaușescu. Suntem clipă de clipă alături de studenții din România. Le admirăm curajul și devotamentul. Avem convingerea că sacrificiile voastre nu vor fi în zadar. Vedem pe ecrane odioasele crime săvârșite de niște scelerați disperați, cărei nu se mai întreabă în numele cui luptă. Nu pot să nu mă gândesc la orașul meu, Sibiu, unde m-am născut și am crescut, unde am fost elev la Liceul „Octavian Goga” și mă îngrozesc când mă gândesc ce se poate întâmpla pe străzile lui minunate. Cu convingerea fermă că Sibiul își va relua cursul liniștit al vieții într-o societate unde demnitatea omului va fi pe primul plan, într-o societate liberă și democratică, asigur pe toți cei dragi că suntem alături de ei, chiar dacă nu în prima linie. Nu vă pierdeți speranța. Visul generației noastre se va împlini. Călin Bloțiu, (...) Universitatea, Republica Federală Germană.”

Mircea Vasiliu: Aici e postul de radio Europa Liberă cu o emisiune specială de 24 de ore. Emisiunea noastră specială poate fi ascultată la această oră în benzile de 25, 31, 41 și 49 de metri. Mă interesez acum dacă există noi înregistrări.

Jean Steiger: „În Israel se organizează o vastă acțiune de ajutorare a poporului României, mai ales cu medicamente și echipament medical. Ministrul sănătății, dl Yaakov Tsur a anunțat în orele amiezii că departamentul pe care-l conduce va sprijini toate inițiativele în această direcție. Azi a fost înființat un comitet de solidaritate cu România Democrată, care a luat legătura cu Ambasada României pentru a se expedia cât mai grabnic cu putință medicamente la București. În diferite localități israeliene au luat ființă în ultimele 24 de ore comitete publice de ajutorare a poporului român. La comitetul din orașul Kiryat Yam, care centralizează toate inițiativele de ajutor din nordul țării, au venit numeroase oferte din partea unor foruri publice și persoane individuale, care s-au declarat dispuse să ajute cu medicamente și alimente. Între aceste persoane s-au aflat și medici arabi. Israelienii, mai ales cei originari din România, urmăresc cu înfrigurare toate știrile referitoare la ce se întâmplă în România. Un cetățean nou-venit în țară a telefonat Radioului israelian și a informat că a avut o convorbire telefonică cu părinții lui în Târgu Mureș care i-au spus că în zonă domnește liniștea și oamenii Securității lui Ceaușescu s-au retras din oraș. Ministrul agriculturii dl Abraham Katz-Oz a anunțat că va propune în ședința de mâine a guvernului israelian ca acesta să dea publicității o declarație de sprijinire a revoluției din România. După ce ambasadorul României în Israel, doctorul Iulian Bituleanu și întregul personal al ambasadei au anunțat că se alătură poporului și vor da ascultare numai dispozițiilor primite de la Consiliul Salvării Naționale din România, Radioul israelian a anunțat că și ambasadorul României în Iordania și-a declarat loialitatea față de popor. Jean Steiger, Tel Aviv.”

***

Mircea Vasiliu: Revenim în studioul emisiunii speciale. Nicolae Stroescu...

Nicolae Stroescu: „Câteva cuvinte despre o telegramă către Consiliul Frontului Salvării Naționale, adresată de Arhiepiscopia Româno-Catolică din București. Citesc câteva pasaje: „Sunt fericit că pot adresa în numele credincioșilor și al preoților catolici pe care îi reprezint și al meu personal, acest mesaj pentru a da gras bucuriei ce ne umple sufletul în fața dezrobirii poporului român.” Este semnată de Ion Robu, episcop catolic de București. Arată mai departe, citez: „Resursele sufletești de care a dat dovadă, mai ales tineretul, sunt dătătoare de speranță trainică pentru viitorul națiunii noastre. Exprim totala noastră adeziune la platforma-program al Consiliului Frontului Salvării Naționale, gest care face cinste spiritului democratic și uman, umanist al poporului nostru și asigur noua conducere a țării că vom depune toate eforturile pentru reconstrucția materială și reînnoirea spirituală a României.” Se încheie în felul următor: „Implor toată binecuvântarea Domnului asupra muncii voastre eroice și a tuturor fraților din România, iubitori de adevăr, de demnitate, democrație și pace, eliberarea de minciună, de frică și de umilire absurdă. Este cel mai frumos dar de Crăciun pentru România.” Semnează: Ion Robu, episcop catolic de București.”

Mircea Vasiliu: Guvernul Australiei a declarat același lucru. Radio București vă spunea în urmă cu câteva minute: „Căderea dictaturii sângeroase Ceaușescu este cel mai frumos cadou de Crăciun făcut de el însuși, lui însuși, poporului român”. Cred că, de la Paris, da.

: „Astăzi, 23 decembrie, a avut loc la Paris, la ora 5, conferința de presă a Organizației Médecins du Monde/Medicii Lumii, la care au participat câțiva reprezentanți al acestei organizații, Mihnea Berindei și Ariadna Combes și, de asemenea, secretara generală a Federației Internaționale pentru Drepturile Omului, Fabienne Rousso-Lenoir, care, după ce a adus un omagiu devotamentului cu care liga pentru drepturile omului de la Paris a sprijinit tot protestul din țară, a făcut o declarație extrem de importantă, și anume: „Faptul că revolta este un drept recunoscut în legile internaționale, iar articolul 3 al Convenției de la Geneva impune celorlalte state responsabilități pe care acestea sunt obligate prin legile internaționale să și le asume, anume textele internaționale autorizează juridic asistența unui popor în primejdie. În continuarea acestei idei, Mihnea Berindei a cerut intervenția trupelor ONU, căștile albastre, dar care ar putea să nu fie foarte rapide ca prezență în România, dar simt că e nevoie de întrunirea Consiliului de Securitate și ar exista posibila opoziție a Chinei /... /. De aceea cer o intervenție multinațională a Pactului de la Varșovia, de pildă, trupe cehe, est-germane, poloneze din care să facă parte, la care să adauge la aceste trupe ale Pactului de la Varșovia, țări occidentale. Oricum, până la concretizarea acestui apel a făcut cunoscut un alt apel concret la ajutor în arme și muniții, tot adresându-se țărilor Pactului de la Varșovia, mai exact, să se trimită arme antitanc și antielicoptere parașutate. A urmat apoi o relatare concretă a ajutoarelor care au plecat spre România. Jean Ferron a precizat că o echipă de medici a trecut prin Ungaria și a ajuns la Timișoara. Nu există însă la Paris nici un fel de veste a situației acestei echipe medicale, medico-chirurgicale. O altă echipă care a aterizat la Varna cu avionul a ajuns la București și chiar în timpul conferinței de presă am avut știrea că această echipă se află deja la Spitalul de Urgență din București. În perspectivă va fi plecarea unui avion de la Amsterdam spre Budapesta și de acolo cu camioanele, trecând frontiera tot spre Timișoara și două avioane care trebuiau să plece astăzi, poate au și plecat din Bulgaria, care au aterizat în Bulgaria și vor trece frontiera, de asemenea, în camioane. Un alt reprezentant, de data aceasta al Asociației Internaționale a Medicilor a făcut cunoscută trecerea unui alt transport de medicamente la frontiera cu Ungaria. De asemenea, o altă operație pe care a făcut-o cunoscută Ariadna Combes este noua inițiativă a Coordonației belgiene de adoptare a statelor românești, și anume: toate comunele și orașele care au adoptat sate în România vor trimite alimente, medicamente și haine în convoaie care vor pleca de la Strasbourg, trimise, fiecare comună către satul și localitatea adoptată în România. Am încheiat comunicarea de la Paris.”

Mircea Vasiliu: Vă mulțumim pentru această comunicare. Radio București a comunicat în ultimele minute știri bune și din județul Mureș. Transportul urban din Târgu Mureș și din celelalte așezări ale județului Mureș, spune Radio București, se desfășoară normal. Unitățile dispun de suficiente cantități de carburant, iar oamenii sunt la datorie. Nu cu mult timp în urmă au ieșit din tipografiile din Miercurea Ciuc și Sfântul Gheorghe primele numere ale ziarelor județene Harghita și Covasna, cu adevărat libere. Trăiască România! Trăiască poporul nostru, liber, demn și independent! Pe prima pagina a ziarului din Harghita, unde s-au putut citi cuvintele de mai sus, editorialul este: „Victoria poporului, victoria libertății, a dreptății și adevărului!” Aflăm pe de altă parte că profesorul doctor Bacu Emilian, șeful Clinicii de Chirurgie Nr. 1 din Târgu Mureș ne anunță că răniții împușcați sau bătuți în zilele precedente au fost salvați, mulți dintre ei au fost salvați, de asemenea că sunt paturi libere și medicamente, și sânge, și că întregul colectiv este în măsură să primească răniți din județele învecinate, bunăoară din Sibiu, Brașov și din alte orașe ale țării. Și acum intervine în emisiune Tomi Bărbulescu cu o informație extrem de importantă.

Toni Bărbulescu: „Din sursă competentă care preferă să rămână anonimă anunțăm următoarele: „În zona Bulevardului Primăverii, în București, în perimetrul dintre străzile Grădina Bordei și strada Eleșteului, care sunt perpendiculare pe bulevard, se află case de oaspeți ale partidului sub care există un gigantic buncăr antiatomic atât de mare încât dispare în el o macara de construcții”. Sursa precizează că buncărul a fost construit acum circa 30 de ani. Mersi, Emil.”

Mircea Vasiliu: Mulțumesc foarte mult, Tomi. Nicolae Stroescu...

Nicolae Stroescu: „Și acum un apel lansat de Uniunea Românilor pentru Credință și Libertate.”

Mircea Vasiliu: Să-l ascultăm!

„Bravi români din țară și de pretutindeni, ne adresăm vouă, frați români, care de peste 40 de ani de istorie neagră purtați jugul monstruos al comunismului barbar. Ne adresăm ție, popor milenar, ce străjuiește la poarta creștinătății și civilizației europene acum când sângele fiilor tăi jertfit în această săptămână a revoltei românești udă pământul înainte de ziua luminoasă a nașterii Copilului Sfânt și Mântuitor al omenirii, Iisus Christos. Popor român, sacrificiul suprem făcut de tine în aceste incandescente zile ridică pe frontispiciul edificiului național al istoriei o nouă și mare zi scrisă cu litere de aur pentru generațiile viitoare. Ziua de 22 decembrie 1989, ziua victoriei poporului român asupra bestialului clan Ceaușescu. Români de pe toate meridianele exilului, fiți alături de noi ca împreună cu poporul român înrobit pe pământul paradisului carpato-dunărean să cerem astăzi în fața lumii întregi cu responsabilitate și demnitate tuturor guvernelor marilor puteri și celorlalte guverne democratice sprijinul total și necondiționat acordat poporului român, aspirațiilor lui în lupta pe care o duce pentru înlăturarea definitivă a comunismului și pentru alegeri libere pe pământul României. În condiții de libertate, egalitate și frăție vrem să ne reconstruim țara de sub dărâmăturile comunismului, ridicând temelii noi credinței noastre în Dumnezeu, refăcându-ne literatura și arta, știința și muzica, educația, libertatea și demnitatea noastră națională”. Apelul a fost lansat de Uniunea Românilor pentru Credință și Libertate și Congresul Mondial. Semnează: preot Gheorghe Calciu, profesor Tudor Bomba.”

Mircea Vasiliu: Da, și acum repetăm știrea referitoare la posibilitățile Clinicii de Chirurgie Nr. 1 din Târgu Mureș, al cărei director, doctorul Bacu Emilian ne anunță că răniții împușcați sau bătuți în zilele precedente, mulți dintre ei au fost salvați și, mai ales, anunță că clinica sa dispune de paturi libere, de medicamente și de rezerve suficiente de sânge, întregul colectiv fiind în măsură să primească răniți din județele învecinate, bunăoară din județul Sibiu, Brașov și din alte orașe ale țării. Stimați ascultători din țară și din străinătate, ne apropiem de sfârșitul acestei ore, este ora 20 și aproape 59 de minute. Vă informăm că, începând de la ora 21, emisiunea noastră specială poate fi ascultată la această oră în benzile de 22, 25, 31, 41, 49 și 75 de metri. Până la ora exactă, când vom transmite ultimele știri ale zilei, vă propunem să facem o pauză muzicală.

(Transcriere: Lina Grâu)

XS
SM
MD
LG