Linkuri accesibilitate

Statul va prelua controlul asupra zăcămintelor de gaze și țiței din sudul R. Moldova | Zboruri directe România-Statele Unite


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Statul își întoarce dreptul de a exploata zăcământul de țiței ,,Văleni” și gaz natural ,,Victorovca”. Guvernul a aprobat un proiect prin care încetează dreptul de folosință a zăcămintelor de hidrocarburi transmis în baza unui acord de concesiune cu compania de explorare și exploatare a resurselor „Redeco” LTD. De asemenea, s-a decis să fie constituită o comisie care va asigura transmiterea unilaterală a bunurilor și drepturilor patrimoniale ce decurg din acordul de concesiune, transmite IPN. Potrivit proiectului, termenul de valabilitate a acordului de concesiune încheiat pe 6 iulie 1995 între Guvern și compania „Redeco” LTD SUA și cesionat ulterior către SRL „Valiexchimp” a expirat.
  • Radio Chisinau transmite că Guvernul a aprobat desemnarea lui Sergiu Golovaci în calitate de conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, dar și numirea lui Mihail Vodă în calitate de membru în componența delegației, transmite Biroul Politici de reintegrare. Ambii reprezintă Ministerul Afacerilor Interne, iar candidaturile lor au fost coordonate în prealabil potrivit exigențelor stabilite în Regulamentul de activitate a delegației.
  • UE va oferi un grant de €12 milioane, iar Banca Europeană de Investiții un credit de €41,2 milioane pentru reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari, scrie newsmaker.md. Potrivit unui comunicat emis de Guvern, împrumutul de €41,2 milioane a fost acordat la „condiții avantajoase” și va fi restituit în 30 de ani. Tronsonul de 128 km care urmează a fi reabilitat asigură legătura feroviară cu mediul industrial situat în nordul și centrul Republicii Moldova, zonele libere economice din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău, precum și exportul, importul și tranzitul mărfurilor din România și Ucraina.
  • Salariile primarilor vor crește începând cu 2024, transmite tv8.md. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, majorarea va fi de peste 50 la sută, iar banii vor fi alocați din bugetul de stat. Potrivit reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova, măsura a fost una așteptată de managerii de localități, însă i-ar neglija pe alți angajați ai primăriilor. În acest sens, urmează să fie aprobat un amendament la Legea bugetului, care va face posibilă creșterea salariilor pentru circa 2000 de angajați.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară o știre a point.md despre zece plângeri ale cetățenilor la poliție pentru că li s-au furat porțile în noaptea de 12 spre 13 decembrie. Fenomenul este legat de tradiția conform căreia în casele unde locuiesc fete nemăritate, în noaptea Sfântului Andrei, ușile și porțile sunt furate.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea agora.md despre anunțul companiei moldo-române HiSky că a primit dreptul de a opera zboruri în SUA. Deocamdată compania nu a oferit detalii despre rutele pe care compania intenţionează să le opereze spre SUA. Potrivit boardingpass, în ultimii 20 de ani, nicio altă companie aeriană din România nu a mai operat zboruri comerciale regulate spre şi dinspre aeroporturi din SUA.

XS
SM
MD
LG