Linkuri accesibilitate

11 spitale din R. Moldova vor oferi suport medical și psihosocial victimelor violenței în bază de gen


Persoanele vor fi aduse în cele 11 instituții de poliție, asistenți sociali sau de ambulanță.
Persoanele vor fi aduse în cele 11 instituții de poliție, asistenți sociali sau de ambulanță.

Victimele violenței în bază de gen, inclusiv sexuale, vor primi asistență medicală și psihosocială în 11 instituții medicale din R. Moldova. Printre serviciile oferite se numără prevenirea sarcinilor nedorite, a bolilor cu transmitere sexuale și asistența psihologică.  

Rețeaua de unități pentru acordarea asistenței victimelor violenței în bază de gen este creată pe lângă departamentele de primiri urgente la Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul din Bălți și spitalele raionale din Edineț, Căușeni, Soroca, Comrat, Hâncești, Orhei, Cahul și Florești.

Persoanele vor fi aduse aici de poliție, asistenți sociali sau de ambulanță.

Autoritățile moldovene își doresc ca, până la sfârșitul anului, să creeze și o agenție națională pentru prevenirea și combaterea violenței în bază de gen.

Cele 11 unități au fost deschise cu suportul financiar al UNFPA, al Ambasadei Suediei și al altor donatori.

Prin crearea acestei rețele, autoritățile își asumă angajamentele luate odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul. R. Moldova este al 34-lea stat care își asumă să combată violența în bază de gen și să implementeze mecanisme și procedee prin care să susțină victimele acesteia.

Reportaj video: Caravana de depistare a cancerului de sân, la Ungheni

Caravana de depistare a cancerului de sân, la Ungheni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG