Linkuri accesibilitate

Socialiştii: Vrem justiţie corectă! | Sondaj: corupţia s-a accentuat în ultimul an


Protest socialit la Chișinău. 29 mai 2022
Protest socialit la Chișinău. 29 mai 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
  • Igor Dodon anunță într-o postare pe pagina sa de Facebook că luni, 30 mai, dupa consultarea cu avocatii, va face public recursul asupra deciziei de a fi arestat la domiciliu, citim în Jurnal.md. El a mai adăugat că „dosarul este comandat politic” și că a fost arestat „fără a se avea temei real pentru așa ceva”. Cât privește declarația președintei Maia Sandu, aceea că a aflat despre arestarea lui Igor Dodon din presă, fostul președinte precizează că la percheziții a fost implicat grupul ALFA de la SIS care e subordonat Președintelui RM.
  • Jurnalista NTV-Moldova Elena Levițkaia-Pahomova a ținut un discurs la mitingul Partidului Socialiștilor, organizat pe 29 mai în fața clădirii Parlamentului din centrul Chișinăului, scrie Newsmaker.md. Ea s-a plâns că actuala putere „distruge jurnalismul”. Levițkaia-Pahomova s-a arătat indignată și de faptul că televiziunea publică transmite programe în limba română în proporție de 80 la sută.
  • Anual, în ultima duminică a lunii mai, R. Moldova sărbătorește Ziua Naţională a Nistrului, citim în Ziarul de Gardă. Pe 31 martie curent, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevedea crearea Parcului Național „Nistrul de Jos”. După Instituția Publică Parcul Național „Orhei”, acesta a devenit al doilea Parc Național în R. Moldova. Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu susține că înființarea Parcului Național „Nistrul de Jos” este „un eveniment pentru R. Moldova”.
  • Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea lui Ion Cotea din funcția de judecător la Judecătoria Cahul, citim în Anticoruptie.md. Documentul indică faptul că magistratul a fost eliberat din funcție „în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare”. Anticoruptie.md a scris că decizia de a-l demite pe Ion Cotea a fost luată anul trecut în baza unei sesizări depusă de procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo. Autorul sesizării prezentase o listă de dosare penale din gestiunea lui Ion Cotea a căror examinare ar fi fost tergiversată din vina magistratului.
  • Rezultatele unui sondaj arată că cele mai afectate de corupţie domenii de activitate în R. Moldova sunt medicina, poliția și justiția, citim în Diez.md. Conform participanților la sondaj, în ultimul an nivelul de corupție în țară a crescut. Sondajul a fost realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” din România, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul și Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS Research din R. Moldova pe un eșantion de 1 106 persoane, cu vârstă de 18 ani și mai mult, în perioada 5-14 mai.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi noul protest al socialiştilor împotriva arestării lui Igor Dodon.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook, cea a site-ului Newsmaker.md, ne oferă imagini de la protestul de duminică al socialiştilor, la care s-a scandat: „Vrem justiţie corectă! Ruşine!”
  • O altă postare comentată de pe Facebook e a Ziarului de Gardă: Purtătorul de cuvânt al administrației regionale de stat Odesa susține că Ucraina ar putea scufunda întreagă flotă rusă din Marea Neagră cu rachete Harpoon.
  • Pe Instagram o postare a Europei Libere Moldova ne spune că în timpul unei conversații de 80 de minute cu președintele rus, cancelarul german şi preşedintele francez „au insistat asupra unei încetări imediate a focului și a unei retrageri a trupelor rusești”, a precizat oficiul cancelarului german.
  • O altă postare de pe Instagram reproduce o declaraţie a consilierului prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak: „Orice acord cu Rusia nu valorează doi bani”. Într-o postare pe rețelele sociale sâmbătă, Podoliak a spus că Moscova minte când acuză Kievul că refuză să negocieze, și a adăugat că forța brută este singura cale de a contracara invazia rusă.

XS
SM
MD
LG