Linkuri accesibilitate

Socialiştii: PAS e sinonim cu sărăcia!| TV8: Casa de milioane a unui poliţist


Protest organizat la Soroca de PSRM
Protest organizat la Soroca de PSRM

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
  • După ce au petrecut mai bine de 24 de ore în aerportul din Chișinău, în așteptarea cursei spre Antalya, zeci de pasageri au fost îndemnați să meargă acasă, scrie Ziarul de Gardă. Deși au fost asigurați că pe 5 iunie, dimineața, va fi operat zborul, acesta a fost din nou anulat. Oamenii se arătă nemulțumiți de lipsa de comunicare care i-a pus în situația de a nu ști cum să procedeze și au înaintat o peție către compania aeriană pentru clarificări. Între timp, după ce a anunțat că zborurile Antalya-Chișinău-Antalya, planificate pentru 4 iunie, au fost anulate, pe motiv că aeronava companiei are restricții de operare și decolare de pe aeroportul din Antalya din cauza unor pretinse datorii din 2014, compania „Air Moldova” susține că „activează în regim alert pentru a opera zborul pe 6 iunie”.
  • Susținătorii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au organizat pe 5 iunie acțiuni de protest în mai multe localități din țară, citim în Newsmaker.md. Potrivit unui comunicat al socialiștilor, în cadrul manifestațiilor, participanții și-au arătat nemulțumirea față de acțiunile guvernării și faţă de scumpirile din ultima perioadă. PSRM spune că la Soroca au participat la acțiunea de protest circa cinci sute de locuitori ai raionului. Oamenii ar fi cerut demisia președintelui și a Guvernului. „Vremuri nebune!”, „Opriți creșterea prețurilor”, Nu vom ceda”, „Jos regimul Sandu!”, „Oamenii sunt aduși la disperare”, „PAS este sinonim cu sărăcia”, au scandat participanții la acțiune.
  • “Licitaţii cu năbădăi sau de ce nu a fost reabilitat Postul Vamal Sculeni la frontiera moldo-română”, aşa se intitulează un articol din Mold-street.com. Poliţia de Frontieră a anunţat că a început lucrări de construcţie la Postul Vamal Sculeni, ori, potrivit Mold-street.com, aceste lucrări trebuiau să fie deja terminate deoarece încă în iunie 2019 începuse implimentarea unui proiect de reabilitare şi modernizare a birourilor vamale de frontieră. Proiectul trebuia să fie încheiat în iunie 2022, adică chiar în perioada în care se dă start unei noi modernizări.
  • Executivul Primăriei Chișinău ar putea emite o decizie proprie, după ce Consiliul Municipal a refuzat să permită postului Radio Chișinău să utilizeze în denumire toponimicul „Chișinău”, scrie Anticoruptie.md. Primarul Ion Ceban declară că postul va putea activa timp de doi ani în baza acestei decizii. Centrul de Investigații Jurnalistice, alături de alte organizații neguvernamentale din domeniul mass-media, semnase anterior o petiție adresată Consiliului Municipal Chișinău. ONG-urile s-au declarat îngrijorate și contrariate față de decizia CMC din luna aprilie curent, aceea de a refuza prelungirea utilizării toponimicului „Chișinău” în denumirea postului Radio Chișinău.
  • 41 tentative de trafic ilicit de mărfuri au fost contracarate de Serviciul Vamal în perioada 28 mai – 4 iunie, citim în Jurnal.md. Nouăsprezece cazuri de transportare a bunurilor nedeclarate, în cantități comerciale, articole vestimentare, încălțăminte, lămpi led, instrumente electrice, tehnică de uz casnic, piese auto noi și uzate, țigări, au fost raportate de funcționarii postului vamal Leușeni. Țigări, piese auto, bijuterii, semințe, insecticide, articole de brodat, încălțăminte și articole vestimentare au fost depistate în această perioadă și la posturile vamale Aeroportul Internațional Chișinău, Costești, Palanca, Sculeni și Criva.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi blocarea mai multor pasageri pe aeroportul Chişinău.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook e a site-ului TV8.md: „Cum e să lucrezi o viață în poliție și să trăiești în lux? Cutia Neagră PLUS a descoperit casa de milioane a șefului Inspectoratului de poliție Râșcani. Întreaga istorie o vedeți doar la TV8!”
  • O altă postare comentată de pe Facebook, cea a Europei Libere, se intitulează “Umilirea Rusiei”. Autoritățile de la Kiev au criticat categoric comentariile președintelui Franței, Emmanuel Macron, potrivit căruia Rusia „nu ar trebui umilită”. Acestea ar umili, de fapt, Franța, a răspuns Kievul, pentru că Rusia se umilește singură. Într-o postare pe Twitter, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că astfel de apeluri (la a nu umili Rusia) pot doar să umilească Franța și alte țări care ar cere acest lucru. „Rusia se umilește singură. Mai bine ne-am concentra cu toții asupra măsurilor care pot pune Rusia la punct. Asta ar aduce pace și ar salva vieți”, a scris oficialul ucrainean.
  • Pe Instagram citim într-o postare a Europei Libere: Ucraina susține că forțele sale au recucerit 20% din teritoriul pe care îl pierduseră în orașul Severodonețk, punctul central al ofensivei rusești de cucerire a regiunii Donbas din estul țării, și că ar putea să îl mențină până la două săptămâni, în condițiile în care luptele au continuat pe 4 iunie.
  • Tot pe Instagram citim că vâşivanka preşedintelui ucrainean Zelenski a fost vândută la licitaţie pentru 100 mii de dolari. În această haină fusese îmbrăcat Zelenski pe 19 mai când îi felicitase pe ucraineni cu Ziua Vâşivankăi. Banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru necesităţile armatei şi ajutorarea celor afectaţi de război.

XS
SM
MD
LG