Linkuri accesibilitate

Slovenia: încă o înfrângere pentru populismul de dreapta în Europa


Robert Golob, liderul nou-înființatei Mișcări a Libertății la un miting pre-electoral din Ljubljana, 19 martie 2022
Robert Golob, liderul nou-înființatei Mișcări a Libertății la un miting pre-electoral din Ljubljana, 19 martie 2022

Oarecum în umbra alegerilor mult mai mediatizate din Franța, câștigate de centristul Emmanuel Macron, în Europa a avut loc la sfârșitul săptămânii alt scrutin soldat cu înfrângerea populismului de dreapta.

Slovenia: încă o înfrângere pentru populismul de dreapta în Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

În Slovenia, una din cele mai prospere și stabile membre noi ale UE, alegerile parlamentare au fost câștigate, potrivit rezultatelor preliminare, de liberalii verzi conduși de Robert Golob, în dauna premierului conservator Janez Jansa, admirator declarat al fostului președinte american Donald Trump.

Mișcarea Libertății, a politicianului fără mare experiență Robert Golob, a obținut cam 34% din voturi, față de 24% ale Partidului Democratic Sloven, condus de Jansa.

Faptul că niciun partid nu a obținut majoritatea prefațează negocieri îndelungate – oarecum simplificate însă de promisiunea din campanie a unor partide democratice mai mici de a nu colabora cu învinsul Jansa.

Un Orban mai mic

Janez Jansa, devenit premier a treia oară în 2020, se profilase în ultimii ani ca un fel de mic Viktor Orban, speriind electoratul cu migranții sau jignind presa independentă. New York Times notează că Orban a ajutat financiar presa de dreapta din Slovenia, ca să-l sprijine pe Jansa, și vedea în mica țară alpină un fel de „poligon de încercare a ambițiior sale de a remodela Europa în stilul iliberal unguresc”.

Orban, ce-i drept, a obținut al patrulea mandat la alegerile ungurești de la începutul lunii aprilie, prezentându-și victoria ca o dovadă că „politicile creștin-democrate, politicile conservativ civice și politicile patriotice” ar fi viitorul Europei.

Viziunea lui Orban, cum scrie tot NYT, s-a „descleiat” însă la weekend atât în Franța, cât și în Slovenia.

Același cotidian american notează că între Jansa și Orban există totuși o mare diferență – slovenul nu este prieten cu Rusia lui Putin, și a aprobat trimiterea de ajutor militar Ucrainei.

Jurnalistă = „prostituată”

Într-un studiu publicat săptămâna trecută de institutul Freedom House, cu sediul la Washington, Slovenia figurează încă deasupra Ungariei la capitolul democrație și drepturile omului, dar este menționată ca țara care s-a prăbușit cel mai mult în acest clasament, de anul trecut.

Vina, spun autorii studiului, este mai ales a premierului Jansa, cu „intoleranța sa față de orice formă de critică”.

Slovenia este cea mai prosperă și cea mai stabilă dintre țările create pe ruinele fostei Iugoslavii. În ultimii ani, ea a devenit însă tot mai divizată între suporterii și criticii lui Jansa, ale cărui atacuri la adresa presei mai ales, i-au atras admonestări frecvente din partea UE și a organizațiilor pentru apărarea libertății cuvântului.

Jansa a numit jurnalistele, de exemplu, „prostituate”, a tăiat finanțarea agenției naționale de știri pentru că i-a scurtat prea mult un interviu și s-a certat mereu cu cam toată lumea, în afara celor mai zeloși dintre suporterii lui cu vederi de dreapta.

Unii din critici l-au numit „mareșalul Twitto” – într-o dublă aluzie: la respectul lui pentru dictatorul comunist iugoslav Tito și la activitatea lui intensă și, în general, injurioasă pe Twitter.

Vizibil supărat pentru înfrângerea de la noul scrutin, Jansa a spus că slovenii au ales „o față nouă” – o trimitere la lipsa de experiență a învingătorului Golob, care până nu de mult era șeful unei companii energetice.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG