Linkuri accesibilitate

Șefii principalelor rețele sociale, audiați de senatorii americani pe tema protecției minorilor


CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg (în dreapta) a fost nevoit să-și ceară scuze de la familiile victimelor hărțuirii online, în timp ce șeful TikTok, Shou Zi Chew, a fost întrebat dacă are legături cu Partidul Comunist Chinez, ceea ce el a negat repetat.
CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg (în dreapta) a fost nevoit să-și ceară scuze de la familiile victimelor hărțuirii online, în timp ce șeful TikTok, Shou Zi Chew, a fost întrebat dacă are legături cu Partidul Comunist Chinez, ceea ce el a negat repetat.

Senatorii americani i-au audiat la 31 ianuarie pe șefii marilor rețele sociale cu privire la modul în care respectă prevederile de protecție a minorilor, în contextul discuțiilor privind o nouă legislație în acest sens.

În cadrul audierilor intitulate „Big Tech and the Online Child Sexual Exploitation Crisis” au fost prezenți mai mulți directori executivi, printre care Linda Yaccarino de la X (fostul Twitter), Shou Zi Chew de la TikTok și Jason Citron de la Discord, alături de Mark Zuckerbeg, fondatorul Facebook. Discuțiile au fost organizate și în contextul în care Congresul SUA discută despre elaborarea unei noi legislații care să facă platformele sociale mai responsabile de conținutul publicat, în scopul de a proteja minorii, scrie BBC.

Noi scuze din partea lui Zuckerberg

Senatorii i-au cerut CEO-ului Meta, companie ce deține Facebook și Instagram, Mark Zuckerberg, să își ceară personal scuze de la familiile ale căror copii au fost afectați sau chiar au murit în urma hărțuirii de pe rețelele sociale.

„Îmi pare rău pentru tot ceea ce ați trăit cu toții”, a spus Zuckerberg în timp ce părinții copiilor îi arătau fotografiile acestora. „Nimeni nu ar trebui să treacă prin ceea ce au suferit familiile voastre, și de aceea investim atât de mult și vom continua să facem eforturi la nivelul întregii industrii.”

Zuckerberg a adăugat că Meta a introdus peste 30 de instrumente de control în ultimii opt ani și a investit peste 20 de miliarde de dolari în siguranță și securitate, angajând peste 40.000 de persoane în acest domeniu, notează The Guardian.

În cazul TikTok, senatorii și-au reiterat îngrijorările privind modul în care compania chineză ByteDance ar transmite datele utilizatorilor americani către guvernul chinez, acuzație respinsă de CEO-ul Shou Zi Chew.

Cazul Facebook-Șor, menționat în Congres

Săptămâna aceasta, la începutul audierilor, senatorul democrat Mark Warner, președintele Comisiei pentru Serviciile de Informații, a spus că Departamentul Trezoreriei din SUA (ministerul finanțelor) ar fi eșuat în a asigura că marile firme de tehnologie, printre care Meta, Alphabet și Platforms, respectă și aplică sancțiunile impuse de guvernul american împotriva companiilor și persoanelor străine, potrivit unei scrisori adresate instituției.

Warner a spus că marile companii tech continuă să ofere servicii de reclame pentru entitățile sancționate care au legături strânse cu țări pe care le-a descris ca „adversari străini”, printre care Rusia și Iran, relatează Reuters.

Printre exemplele citate de Warner, inclusiv într-o scrisoare oficială adresată Trezoreriei, se numără și rapoarte din 2023 care relevă că Google a promovat reclame pentru companii rusești și iraniene supuse sancțiunilor, dar și pentru oligarhul fugar pro-rus Ilan Șor, care utilizează Facebook pentru a promova reclame politice ce reprezintă „o influență malignă țintită asupra alegerile moldovene”.

Senatorul a atras atenția că în condițiile în care multe țări au alegeri în acest an, printre care și SUA, este important ca Departamentul Trezoreriei să asigure aplicarea sancțiunilor impuse de autoritățile americane.

Publicația online WIRED a descoperit că oligarhul fugar Ilan Șor a reușit să plaseze „publicitate politică” pe Facebook înaintea alegerilor locale din 5 noiembrie 2023, mult după ce a fost oprit să facă asta, ca persoană sancționată de Statele Unite. Într-un interval de șase luni – spun autorii cercetării - campania lui Șor s-a folosit de peste 100 de pagini false de Facebook ca să posteze sute de „reclame politice” care au fost accesate de 155 de milioane de ori. Despre conturile false folosite în acest scop de Șor a scris în R. Moldova și Ziarul de Gardă.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG