Linkuri accesibilitate

Scriitorul Boris Akunin, anchetat în absență pentru „discreditarea” armatei ruse


Akunin trăiește în prezent la Londra, după ce a părăsit Rusia în 2014. El s-a pronunțat împotriva anexării peninsulei Crimeea și a criticat deschis invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina.
Akunin trăiește în prezent la Londra, după ce a părăsit Rusia în 2014. El s-a pronunțat împotriva anexării peninsulei Crimeea și a criticat deschis invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina.

Un tribunal din Moscova a emis un mandat de arest în absență pe numele cunoscutului scriitor Boris Akunin (nume real – Grigori Cihartișvili). El este acuzat că ar fi răspândit „informații false” despre armata rusă, infracțiune pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Procurorii ruși îl mai acuză pe Akunin și de „apel public pentru desfășurarea de activități teroriste”, transmite serviciul rusesc al Europei Libere.

Judecătorii ruși au dispus plasarea acestuia în arest preventiv pentru două luni, din momentul reținerii sau extrădării acestuia, potrivit unui comunicat al instanței.

Akunin fusese deja dat în urmărire internațională de Ministerul rus de Interne, care l-a plasat pe lista celor căutați luna trecută, fără a preciza însă în baza căror acuzații.

Scriitorul a intrat în vizorul autorităților de mai multă vreme; el se află și pe lista „agenților străini”, aplicată celor finanțați din străinătate, iar agenția de monitoring financiar Rosfinmonitoring l-a pus pe lista „teroriștilor și extremiștilor” fără a oferi vreo explicație.

Rusia a adoptat la câteva zile după invadarea Ucrainei în februarie 2022 o lege împotriva răspândirii de informații false despre armata rusă, un delict ce poate fi pedepsit cu până la 15 ani de închisoare.

Legislația, înăsprită anul trecut, este folosită pentru a reduce la tăcere criticii invaziei din Ucraina.

În august 2023, Curtea Constituțională a Rusiei a decis că legislația privind discreditarea forțelor armate nu poate fi contestată, atrăgându-și criticile experților juridici ONU.

Eliminat din viața publică

În vârstă de 67 de ani, Akunin trăiește în prezent la Londra, după ce a părăsit Rusia în 2014. El s-a pronunțat împotriva anexării peninsulei Crimeea și a criticat deschis invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina.

Născut în 1956 în Georgia, pe atunci republică sovietică, Akunin este cunoscut în Rusia grație romanelor sale polițiste și istorice, printre care Aventurile lui Erast Fandorin. A scris de asemenea Istoria statului rus, o serie de nouă volume ce abordează evoluția Rusiei până la Revoluția din 1917.

Recent, unul din cei mai mari editori de cărți din Rusia și cel mai mare lanț de librării din țară a anunțat că a scos de pe rafturi cărțile semnate de Akunin și un alt scriitor popular, Dimitri Bîkov, fiind invocat faptul că ei ar avea opinii pro-ucrainene și anti-ruse. Akunin a reacționat afirmând, potrivit Associated Press, că asemenea măsuri nu au mai fost luate din epoca lui Stalin.

În octombrie 2023, toate teatrele din Rusia au scos numele lui Akunin de pe posterele și afișele privind spectacolele bazate pe operele sale.

Boris Akunin se numără printre scriitorii ruși care au criticat deschis agresiunea rusă asupra Ucrainei. La 24 februarie 2022, imediat după începutul invaziei rusești, el a scris pe Facebook că „o nouă epocă oribilă a început”.

„Până în ultimul moment nu am putut să cred că Putin va lansa un astfel de război absurd și am greșit. Mereu am crezut că în cele din urmă bunul simț va învinge, dar m-am înșelat. Răul a învins”, a scris Akunin.

El este co-fondator al platformei „Adevărata Rusie”, formată din mai multe personalități culturale și publice, ce încearcă să ajute refugiații ucraineni și rușii din exil, care se opun războiului.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG