Linkuri accesibilitate

Sarea pământului: o călătorie în minele de sare de la Soledar

Forțele ruse din Ucraina încearcă să cucerească orașul minier de sare Soledar, într-o ofensivă intensă pe care ministerul ucrainean al Apărării a descris-o drept „maniacal”. Pe 10 ianuarie, Evgheni Prigojin, șeful grupului rus de mercenari Vagner, despre ai cărui luptători se crede că sunt vârful de lance al ofensivei de la Soledar, a pretins că ei au cucerit întregul oraș, deși a admis că în centrul orașului se dau lupte grele. Ucraina spune că trupele sale se luptî încă la Soledar.

Cucerirea de către ruși a acestui oraș ar avea pentru Rusia o valoare simbolică, militară, dar și comercială, și ar fi cea mai substanțială victorie pe câmpul de luptă în mai multe luni, după ce a suferit o serie de înfrângeri. Se estimează că există 200 de kilometri de galerii subterane în minele de sare părăsite din împrejurimile orașului Soledar.

În 2019, fotoreporterul Europei Libere Amos Chapple a vizitat Soledar, un de operațiunile de extragere a sării încercau să sparge piețele occidentale după ce Rusia blocase importurile. Traducere de Lucian Ștefănescu.

(Această galerie foto a fost publicată inițial pe 15 iunie 2019)


Încarcă mai mult

16x9 Image

Lucian Ştefănescu

Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG