Linkuri accesibilitate

S-au împlinit cinci luni, de când jurnalista Europei Libere, Alsu Kurmasheva, se află în arest preventiv, în Rusia  


Alsu Kurmasheva la audieri la un tribunal din Kazan, pe 1 februarie 2024
Alsu Kurmasheva la audieri la un tribunal din Kazan, pe 1 februarie 2024

Vineri, 15 martie, s-au  împlinit 150 de zile de la reținerea lui Alsu Kurmasheva, la Kazan, unde se afla cu chestiuni de familie. Jurnalistă a serviciului Tătar-Bașchir al RFE/RL, Alsu a fost reținută pe 18 octombrie 2023 pe motiv vă că ar fi încălcat obligația de a se înregistra ca „agent străin”.

Mai multe guverne occidentale au cerut eliberarea ei. Soțul jurnalistei, directorul televiziunii Current Time, Pavel Butorin, cele două fiice ale lor, dar și colege de breaslă s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții Departamentului de Stat, ai Congresului și ai Consiliului pentru Securitate Națională din SUA.

„Am venit eu și fetele la Washington, neștiind la ce să ne așteptăm, dar plecăm cu încrederea că guvernul SUA și apărătorii libertății de exprimare se îngrijesc de Alsu și vor lupta pentru eliberarea ei. Sperăm ca Departamentul de Stat să-i acorde în curând lui Alsu statutul de «reținută pe nedrept», astfel încât ea să poată avea acces complet la resursele guvernului american, pentru a asigura eliberarea ei. Nu a făcut nimic rău și este reținută doar pentru că este americană”, a declarat Pavel Butorin.

În mai 2023, Alsu Kurmasheva a călători în orașul său natal, Kazan, iar la întoarcerea la Praga unde locuiește, a fost reținută pe aeroportul din Kazan. I-au fost confiscate pașapoartele american și rusesc, Alsu având dublă cetățenie, rusă și americană.

Câteva zile mai târziu, împotriva jurnalistei a fost deschis un dosar penal pentru neprezentarea celei de-a doua cetățenii, impunându-i-se interdicția de a părăsi țara. Ancheta în acest caz s-a prelungit timp de mai multe luni. În octombrie, instanța de judecată din Kazan a considerat-o vinovată și a amendat-o cu 10 mii de ruble, iar apoi

Alsu a fost reținută și arestată pe motiv că nu a depus cerere de înregistrare ca „agent străin”.

După aproape încă două luni, a fost inițiat un nou dosar penal împotriva ei – pentru așa-zisa răspândire de informații false despre armata rusă.

Arestarea jurnalistei Alsu Kurmasheva a fost condamnată de guvernele din Canada, Cehia, Franța, Polonia și Suedia, de către oficiali ai UE, OSCE, SUA și ONU, precum și de mai mulți congresmeni. Organizațiile pentru drepturile omului și pentru libertatea presei au cerut eliberarea imediată a lui Alsu, inclusiv Amnesty International, Freedom House, Memorial, PEN America, Reporters Without Borders, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Institutul Internațional de Presă.

Susținerea nu s-a limitat doar la structurile internaționale: la 10 decembrie, în Kazan, a avut loc un protest împotriva infracțiunilor grave și foarte grave comise împotriva jurnaliștilor. Doi participanți la acțiune, printre care și sociologul Iskander Yasaveev, țineau pancarte în sprijinul lui Alsu Kurmasheva.

Pe 18 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că autoritățile americane acordă „o mare atenție” cazului lui Alsu Kurmasheva. Departamentul de Stat încă nu a acordat jurnalistei statut de «reținută pe nedrept», dar acest lucru, conform lui Miller, nu înseamnă că nu se fac eforturi în direcția eliberării jurnalistei.

Alsu nu a primit asistență consulară în închisoare, la care are dreptul în calitate de cetățeană americană. Rusia a respins trei cereri ale SUA de a o vizita în detenție.

Vizitele și apelurile telefonice îi sunt interzise. Alsu are acces la un avocat și, chiar dacă durează săptămâni, ea poate primi corespondență scrisă. Pe 13 ianuarie, a primit un pachet mare de scrisori după o lungă pauză în timpul sărbătorilor de iarnă.

„Mi-a fost foarte greu fără ele”, a mărturisit Alsu ăntr-o scrisoare de răspuns. „Sinceră să fiu, totul devine încet, dar sigur, mai puțin suportabil”, scria ea la 100 de zile de detenție.

Președintele interimar al RFE/RL, Steven Capus, a declarat că autoritățile ruse desfășoară o „campanie criminală, dezgustătoare” împotriva lui Alsu Kurmasheva, care este ținută în detenție pe nedrept.

„Rusia continuă persecuția sistematică. Departamentul de Stat al SUA trebuie să declare oficial că Alsu este deținută pe nedrept, așa cum s-a întâmplat imediat după arestarea injustă a lui Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal. Rusia este responsabilă pentru soarta lui Alsu Kurmasheva. Alsu trebuie eliberată imediat și readusă familiei sale”, a subliniat el.

Acuzațiile ce-i sunt aduse jurnalistei Alsu Kurmasheva reprezintă cel mai aspru exemplu de folosire a legislației ruse privind agenții străini împotriva unui jurnalist, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor. Alsu riscă o pedeapsă maximă însumată de 15 ani de închisoare.

Alsu Kurmasheva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL reținuți în prezent pentru acuzații legate de profesia lor de jurnaliști. Ceilalți sunt Andrei Kuznecik, Ihar Losik și Vladislav Iesipenko.

XS
SM
MD
LG