Linkuri accesibilitate

Rusia vrea să interzică „mișcarea internațională LGBT”


„VIII St. Petersburg Pride”, Rusia, august 2017.
„VIII St. Petersburg Pride”, Rusia, august 2017.

Curtea Supremă a Rusiei va examina pe 30 noiembrie plângerea Ministerului Justiției, care cere ca „mișcarea internațională LGBT” să fie desemnată „organizație extremistă” și să fie interzisă.

Procesul a fost intentat pe 17 noiembrie iar ministerul Justiției susține că „semne și manifestări de natură extremă” au fost identificate în „activitățile mișcării LGBT care operează pe teritoriul Federației Ruse”.

Activitățile, a adăugat ministerul în plângerea sa, ar fi inclus „incitare la ură socială și religioasă”, ceea ce contravine legilor naționale privind combaterea activităților extremiste.

Ministerul nu a definit ce consideră a fi „mișcarea internațională LGBT”.

În 2013, președintele rus Vladimir Putin a proclamat așa-numita lege privind „propaganda gay”, care interzice aproape total să se vorbească în termeni pozitivi despre homosexualitate sau să se atragă atenția asupra homosexualității în general, deși homosexualitatea a fost dezincriminată în Rusia în anii 1990.

De atunci, militanții pentru drepturile LGBTQ și cei care urmăresc și analizează crimele de ură au raportat o creștere notabilă a violenței și hărțuirii împotriva homosexualilor și lesbienelor, adesea din partea activiștilor conservatori sau a celor care susțin credințele creștine ortodoxe.

În 2022, Putin a promulgat o versiune extinsă a legii prin care este ilegal pentru oricine din Rusia să promoveze relațiile între persoane de același sex sau să sugereze că orientările ne-heterosexuale sunt „normale”.

În iulie, Putin a semnat o lege care interzice „intervențiile medicale care vizează schimbarea sexului unei persoane” și schimbarea genului cuiva în documentele oficiale sau în evidențele publice.

Cea mai recentă legislație interzice, de asemenea, persoanelor transgender să devină părinți adoptivi și interzice căsătoriile în care o persoană și-a „schimbat sexul”. A fost criticată vehement de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului și de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, care din 2018 au decis că legea a încălcat acordurile internaționale privind drepturile omului.

​Vorbind la un eveniment cultural de la Sankt Petersburg pe 17 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin s-a referit la persoanele LGBT drept „parte a societății” și a spus că au dreptul să câștige diverse premii pentru arte și cultură. El nu a comentat procesul Ministerului Justiției care vizează „mișcarea internațională LGBT”.

Putin a mai spus că Moscova nu are „niciun conflict cu societatea europeană”, mai degrabă Rusia are o relație „dificilă” cu elitele europene.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG