Linkuri accesibilitate

Rusia condamnă noile sancțiuni americane


Serghei Riabkov: „Am spus de zeci de ori că aceste acțiuni nu vor rămâne fără răspuns.”

Oficiali guvernamentali și parlamentari ruși au criticat aspru legislația americană care ar impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, făcând în același timp mai dificilă eventuala lor anulare sau relaxare de către președintele Trump.

Purtătorul cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus că adoptarea noii legislații americane este „o știre tristă” și „dezamăgitoare în termenii dreptului internațional și ai relațiilor comerciale internaționale”. Peskov a mai spus că „atitudinea” Kremlinului față de noile sancțiuni „se va forma pe baza unei analize cuprinzătoare”.

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului de externe al Rusiei, a spus miercuri, 26 iulie, că legea aprobată în ajun de Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite reprezintă „un pas spre distrugerea perspectivei normalizării relațiilor” dintre Washington și Moscova.

„Am spus de zeci de ori că aceste acțiuni nu vor rămâne fără răspuns”, a declarat Riabkov, potrivit agenției de știri TASS, care este în cadrul conducerii diplomației ruse specializat în relația cu Statele Unite.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

El a mai spus că noua legislație este „creația rusofobilor” din legislativul american, care încearcă să împiedice Casa Albă să găsească ceea ce Riabkov a numit „loc de manevră” în relația cu Rusia.

Serghei Riabkov
Serghei Riabkov

Legea americană care ar urma să impună de asemenea noi sancțiuni împotriva Iranului și Coreii de Nord, a fost aprobată aproape în unanimitate de voturi, cu scorul de 419-3, marți, 25 iulie.

Nu este limpede când va începe Senatul să examineze legea.

Casa Albă a indicat mai întâi că Trump va semna legea, dar apoi a nuanțat afirmația.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a spus că deși „președintele sprijină sancțiunile dure împotriva Coreii de Nord, Iranului și Rusiei, Casa Albă analizează legislația aprobată în Camera Reprezentanților și așteaptă ca pe biroul președintelui să ajungă un pachet legislativ finalizat”.

Dacă Trump respinge legea, veto-ul său poate fi răsturnat de Congres, în cazul că printre membrii săi se găsesc destui susținători.

Konstantin Kosaciov
Konstantin Kosaciov

Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei de afaceri internaționale din camera superioară a Parlamentului Rusiei, a spus că noua legislație americană va provoca noi daune relațiilor americano-ruse și a chemat la o ripostă care să fie „dureroasă” pentru Statele Unite.

În schimb, noua legislație americană a fost aplaudată de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, care, într-o postare pe Twitter, a numit-o „importantă” și „bipartizană”.

Associated Press scrie că noile sancțiuni cuprinse în legea aprobată în Cameră reprezintă „o pedeapsă” pentru agresiunile militare rusești din Ucraina și Siria. Ele își propun să lovească în președintele rus Vladimir Putin și oligarhii din preajma sa, țintind corupția rusească, pe cei care încalcă drepturile omului, dar și sectoare cruciale ale economiei rusești, inclusiv vânzările de arme și exporturile de energie.

Legea mai spune că dacă președintele Trump încearcă să relaxeze sau să anuleze sancțiunile împotriva Rusiei, acest efort va trebui analizat de Congres. Republicanul Charlie Dent este citat de AP cu explicația că „retorica (lui Trump) în privința Rusiei a fost până acum mult prea îngăduitoare și conciliantă”, în vreme ce comportamentul rușilor a fost „atroce”.

Alt suporter al legii, republicanul Adam Kinzinger, a spus că legea nu este îndreptată împotriva președintelui Trump. „Noi trimitem Moscovei un mesaj”, a spus Kinzinger. „Dar dacă președintele (Trump) are cumva de gând să-i facă lui Vladimir Putin concesii, atunci va trebui să se gândească mai bine”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG