Linkuri accesibilitate

Administrația Biden și aliații europeni avertizează Rusia: o invazie a Ucrainei va primi un răspuns puternic


Soldați ucraineni pe linia de separație a regiunii Donețk controlată de rebelii pro-ruși
Soldați ucraineni pe linia de separație a regiunii Donețk controlată de rebelii pro-ruși

Josep Borel, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, s-a aflat miercuri pe linia frontului dintre trupele guvernamentale ucrainene și forțele separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei, în ceea ce Kievul a salutat ca pe o demonstrație de solidaritate împotriva amenințării unei noi confruntări militare majore cu Moscova.

Administrația Biden și aliații europeni avertizează Rusia: o invazie a Ucrainei va primi un răspuns puternic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:27 0:00
Link direct

Josep Borrell a zburat cu elicopterul către regiunea Luhansk, fiind primul Înalt Reprezentant al UE care a făcut acest lucru de la izbucnirea conflictului în 2014, ca parte a unui efort diplomatic occidental în sprijinul Ucrainei.

„O vizită foarte oportună pe fondul șantajului, escaladării și amenințărilor rusești”, a spus ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba într-o declarație în timp ce îl însoțea pe Borrell, scrie agenția Reuters.

„Ucraina are sprijinul Uniunii Europene în contracararea agresiunii ruse. De fapt, acest sprijin este cel mai puternic din 2014" a mai declarant șeful diplomației Kievului.

Borrell a avut întâlniri cu soldați și civili din regiune înainte de a zbura înapoi la Kiev, unde sunt planificate joi discuții cu președintele Volodimir Zelenski.

„Odată cu întărirea pozițiilor militare ale Rusiei, ( la granița cu Ucraina) sunt aici pentru a arăta sprijinul UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru a sprijini eforturile susținute de reformă, care sunt esențiale pentru reziliență”, a scris Borrell într-un mesaj Twitter.

Ucraina acuză Rusia că își întărește prezența militară la granițele sale, desfășurând zeci de mii de trupe în pregătirea unei posibile ample ofensive militare.

Moscova neagă afirmațiile Kievului și ale Washingtonului că ar planifica o invazie a Ucrainei și acuză Kievul că își consolidează pozițiile propriilor forțe în estul Ucrainei

Washingtonul a declarat ieri că există un consens puternic în Europa cu privire la consecințele pentru Rusia dacă Moscova ar escalada conflictul cu Ucraina.

Moscova vrea asa numite ” garanții de securitate” că NATO își va opri expansiunea spre est și va pune capăt cooperării militare cu Ucraina și Georgia, care au regiuni separatist pe teritoriile lor.

Administrația Biden și aliații săi europeni încep o serie de întâlniri menite să arate Rusiei că o invazie a Ucrainei va primi un răspuns puternic.

Folosind un limbaj practic identic, Statele Unite și aliații lor europeni au emis de mai multe ori în ultima lună mesaje comune și individuale în care îl sfătuiau pe președintele rus Vladimir Putin că țara sa se va confrunta cu „consecințe masive” și „costuri grave” dacă va întreprinde o noua intervenție militară în Ucraina.

Severitatea răspunsului, scrie agenția AP, depinde în mare măsură de Germania, cea mai mare economie a Europei și o putere diplomatică important în cadrul Uniunii Europene. Acțiunile potențiale ale Occidentului – economice, diplomatice sau politice – vor fi pe primul loc în discuțiile de miercuri, 5 ianuarie, de la Washington între secretarul de stat Antony Blinken și noua șefă a diplomației germane Annalena Baerbock.

Întâlnirea Blinken-Baerbock are loc după un apel telefonic de săptămâna trecută între președintele Joe Biden și Vladimir Putin, după conversația de duminică între Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenki și după o discuție de grup de ieri între consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, și omologii săi din țările europene nordice. .

Discuțiile planificate pentru astăzi Blinken-Baerbock precede și o serie de întâlniri care implică miniștri de externe ai NATO, înalți oficiali americani și ruși, Consiliul NATO-Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, toate programate săptămâna viitoare.

Poziția doamnei Baerbock a fost limpede avertizând Moscova că va plăti un „preț politic și economic mare” dacă va întreprinde noi acțiuni militare împotriva Ucrainei.

Acțiunile rusești vin cu un preț clar (și) singura cale de ieșire din criză este dialogul

Înaintea călătoriei sale la Washington, doamna Baerbock a subliniat importanța alianței transatlantice și a valorilor comune cât nevoia respectării dreptului internațional. Ea a spus că Germania este „hotărâtă să acționeze pentru a apăra ordinea pașnică în Europa”. „În ceea ce privește Rusia, mesajul comun al guvernelor europene și americane este clar. Acțiunile rusești vin cu un preț clar (și) singura cale de ieșire din criză este dialogul”, a spus ea, citată de agenția AP.

„Am exprimat acest lucru foarte clar în repetate rânduri guvernului rus în ultimele zile și săptămâni”, a spus ea. „Acum intrăm într-o fază decisivă, în care vor avea loc discuții importante la diferite nivele. Și chiar dacă formatele discuțiilor variază, mesajul nostru ca parteneri transatlantici către guvernul de la Moscova este întotdeauna același”.

Oficialii occidentali au făcut aluzie la sancțiuni foarte dure din punct de vedere economic care ar putea fi impuse dacă Rusia acționează, precum separarea aproape totală a sistemului financiar internațional de ce rusesc și – din punct de vedere politic și militar - pași către o mai bună integrare a NATO cu națiunile europene nealiate.

Pe măsură ce administrația Biden face eforturi pentru a construi un consens internațional în jurul unui set de posibile măsuri punitive, Germania este în mod clar un partener de bază. Asigurarea suportului său va fi cheia atât pentru mesajele transmise, cât și pentru implementarea oricăror decizii.

Legăturile de afaceri ale Germaniei cu Rusia ar putea oferi o pârghie de presiune , dar s-ar putea dovedi și o piedică pentru formarea unui front unit în legătură cu Moscova. În ciuda criticilor puternice din partea Statelor Unite , guvernul de centru-stânga al noului cancelar Olaf Scholz nu s-a arătat dispus să blocheze începerea livrărilor de gaze naturale prin conducta Nord Stream - o mișcare care ar dăuna ambelor țări.

Germania a adoptat o atitudine mai puțin confruntațională față de Rusia în comparație cu alte națiuni europene. Sub conducerea Angelei Merkel, Berlinul a convins administrația Biden anul trecut să nu impună sancțiuni companiei care construiește conducta Nord Stream 2, despre care mulți cred că va accentua periculos dependența energetică a Europei de Rusia și va face Ucraina mai vulnerabilă – Kievul pierzând importante sume financiare.

Nord Stream 2 este un subiect de îngrijorare majoră la Washington, iar Congresul este de așteptat să discute două proiecte de lege legate de acesta și alte sancțiuni împotriva Rusiei săptămâna viitoare, exact în momentul în care au loc întâlnirile americano-ruse de la Geneva. Un proiect de lege avansat de republicani ar impune automat sancțiuni pentru Nord Stream, în timp ce o versiune democrată ar impune o gamă mai largă de sancțiuni Rusiei în cazul în care aceasta invadează Ucraina.

Atât parlamentarii democrați, cât și cei republicani de la Washington cred că proiectul energetic Nord Stream 2 este cauza creșterii influenței Rusiei asupra Germaniei și pentru limitarea a ceea ce Berlinul ar fi dispus să facă ca răspuns la o nouă potențială invazie in Ucraina, scrie AP. Germania, la feel ca și o mare parte din tarile Uniunii Europeană, este dependentă de gazul natural rusesc.

„Pentru ca sancțiunile să fie eficiente, ele trebuie să fie eficiente în dolar și euro”, a spus reprezentantul Mike Waltz, un republican din Florida care a vizitat Ucraina în decembrie împreună cu alți parlamentari americani. Noua conductă „ îi oferă lui Putin posibilitatea să pună un șah mat Europa de Vest și limitează angajamentul Germaniei în ceea ce privește sancțiunile și alte măsuri preventive pe care le doresc parlamentarii ambelor părți, a spus Waltz, citat de AP.

El a avertizat și că, odată cu creșterea influenței Rusiei în Germania prin proiectul Nord Stream 2, aliații din Europa centrală și de Răsărit ai Statelor Unite și ai NATO sunt „puși într-o poziție precară”.

Congresmanul democrat Seth Moulton, din Massachusetts, care a făcut parte din delegația americana care a fost în Ucraina, a spus că Vladimir Putin ar putea ajunge chiar să oprească gazul pe care Rusia îl trimite spre Europa Occidentală și că nemții „încep să realizeze cât de gravă este amenințarea reprezentată de pârghia pe care Putin o are potențial asupra lor și a altor țări din Europa de Vest”, mai scrie AP.

XS
SM
MD
LG