Linkuri accesibilitate

Joaca de-a referendumul împotriva homosexualilor


În Parlamentul României
În Parlamentul României

În România s-a mai făcut un pas către referendumul împotriva căsătoriilor gay, odată ce legea referitoare la convocarea lui a fost aprobată în parlament.

Joaca de-a referendumul împotriva homosexualilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Noua Lege a referendumului rămâne deocamdată așa cum vrea majoritatea, iar scopul este să faciliteze referendumul pentru modificarea Constituției în așa fel încât pe viitor să li se anuleze cuplurilor gay posibilitatea de a se căsători. Legea fusese retrimisă de președintele Klaus Iohannis parlamentului spre modificare, dar Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a votat masiv pentru rămânerea ei neschimbată. În plus, președintele este scos din circuitul organizării referendumului de revizuire a Constituției. Până acum, șeful statului român, era cel care promulga proiectul de lege privind organizarea oricărui referendum, proiect pe care îl elaborau cele două camere ale parlamentului.

După ce Curtea Constituțională a decis că data organizării referendumului de revizuire nu poate fi stabilită prin hotărâre de guvern, parlamentarii puterii au hotărât că referendumul de modificare a Constituției trebuie să aibă loc în ultima duminică din perioada de 30 de zile de după adoptarea inițiativei constituționale. Legea a fost adoptată în luna decembrie, iar Klaus Iohannis va fi obligat să o promulge, fiindcă președintele poate să respingă un proiect legislative doar o singură dată. Uniunea Salvați România a anunțat că va reclama la Curtea Constituțională legea, în vreme ce prim-vicepreședinta liberalilor Raluca Turcan i-a acuzat pe cei din PSD și ALDE, partide care formează coaliția de guvernământ că urmăresc “amputarea” atribuțiilor prezidențiale. Totuși lidera PNL a declarat din nou că partidul din care face parte “susține referendumul”.

Peste 3 milioane de români au semnat pentru modificarea Articolului 48 (1) din Constituția României, potrivit căruia “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”. Coaliția pentru Familie formată din peste o mie de organizații neguvernamentale și susținută de Biserica Ortodoxă vrea ca definiția familiei din Constituție să spună că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie” împiedicând astfel oficializare perechilor de homosexuali. PSD promisese referendumul pentru anul trecut, între timp unii fruntași au avansat luna mai. Liderul social-democraților, Liviu Dragnea a insistat la rândul lui că nu abandonează ideea.

Între timp, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a pregătit un proiect de lege privind uniunea consensuală, pe care l-a depus la parlament săptămâna trecută și care le-ar permite cuplurilor necăsătorite să încheie parteneriate, cu ajutorul cărora, de pildă, să se poată moștenii unul pe celălalt, după modelul celor căsătoriți. Surse bine informate din interiorul majorității ne-au spus că acest proiect are șanse să treacă. În acest fel, social-democrații români vor putea să pozeze în europeni, deși ei au o tradiție de colaborare cuBOR. Coaliția pentru Familie a somat parlamentul la sfârșitul lunii trecute să treacă la organizarea referendumului și să nu mai tragă de timp fiindcă semnăturile necesare declanșării referendumului de modificare a Constituției au fost strânse deja de trei ani.

Nu totul ține însă de Legea referendumului și de organizarea consultării populare care va costa în jur de 100 de milioane de euro, ci mai degrabă de o decizie a Curții Europene în acest sens, decizie care va fi obligatorie pentru România. Dacă judecătorii europeni vor hotărî în favoarea familiilor gay, referendumul nu mai are sens, iar PSD și ALDE își vor pierde din credibilitate. Pe de altă parte, netradiționaliștii ar putea fi mulțumiți și cu parteneriatul civil.

XS
SM
MD
LG