Linkuri accesibilitate

Președinta Sandu „nu a spus niciun cuvânt despre șantajul rușilor” („Gazeta de Chișinău”)


Revista presei matinale.

Revista presei matinale de la Chișinău cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

„Republica Moldova în așteptarea războiului” – așa este intitulată o analiză semnată de comentatorul politic Anatol Țăranu, pentru IPN. El subliniază că în condițiile când societatea occidentală este profund dominată de sentimente hedoniste, marea majoritate a oamenilor ar opta aproape sigur pentru varianta deescaladării situației cu prețul unor cedări de principiu. În opinia sa, nici atașamentul ferm față de ideea integrării europene a Republicii Moldova, în lipsa unei perspective clare de aderare la UE, nu este garantul desprinderii de Rusia istorică și de revendicările revizioniste ale Moscovei. „Doar o asemenea abordare de către guvernarea de la Chișinău a locului firesc al Republicii Moldova în cadrul concertului european de civilizație ar oferi șanse de a rezista la masa de tratative în fața revizionismului geopolitic al Moscovei”, conchide autorul.

În cazul unei invazii la scară largă sau a unor acțiuni tactice la granițele Ucrainei, Rusia va folosi inclusiv propriile trupe dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde ar fi prezenți un număr impunător de angajați ai serviciilor secrete ruse, a menționat într-un interviu pentru Radio Chișinău expertul militar ucrainean Mykhailo Samus. Potrivit acestuia, Rusia este pregătită să atace Ucraina, din punct de vedere militar, însă nu este la fel de pregătită din punct de vedere politic și geopolitic.

Europarlamentarul român Eugen Tomac, citat de portalul Deschide.md, consideră că șantajul venit din partea Federației Ruse este revoltător și accentuează că este esențial ca România să fie alături de R. Moldova, iar UE trebuie să reacționeze cu mai multă fermitate. „Șantajul pe care îl practică Federația Rusă este de-a dreptul revoltător, este evident că războiul gazelor este pedeapsa Moscovei pentru drumul european pe care românii din R. Moldova l-au ales”, afirmă Tomac.

Gazprom încearcă să destabilizeze Moldova prin generarea unei crize sociale, scrie Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle. În material se notează că parlamentul de la Chișinău a instituit din nou stare de urgență în sectorul energetic, ca urmare a unui nou ultimatum al Gazprom care a cerut plata pentru gaze în avans. În articol se mai scrie că dependența energetică înseamnă vulnerabilitate la șantaj, iar odată cu schimbarea guvernării s-a schimbat și atitudinea Gazprom.

Într-un editorial semnat de Mircea V. Ciobanu pentru Gazeta de Chișinău, autorul scrie despre iluziile politice și realitățile geopolitice. Delicată și corectă politic până în măduva oaselor, președinta Maia Sandu declară că facturile noastre se scumpesc pe fundalul creșterii prețului mondial la gaz și al crizei energetice în Europa și că nu a spus niciun cuvânt despre șantajul furnizorilor sau despre anturajul geopolitic, tot mai neprietenos, subliniază autorul. „Probabil că echipa de la guvernare a crezut sincer că se poate trăi pașnic, în angajamente armonioase, reciproc avantajoase, cu „Estul”, ca și cu „Vestul”.

XS
SM
MD
LG