Linkuri accesibilitate

De ce ar fi venit Macron la Chișinău (Dionis Cenușa/ Tribuna)


Imagine generică.
Imagine generică.

Revista matinală a presei de la Chișinău.

Ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București are loc într-un context geostrategic deosebit, tocmai de aceea poate fi considerată una istorică. Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău că după această ședință comună de Guverne sunt așteptate acțiuni concrete. El a menționat că este o obligație pentru ambele părți: și pentru România, și pentru R. Moldova ca înțelegerile să fie puse în practică.

Revista presei de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

„Vedem o inflație mare la produsele alimentare, ceea ce este paradoxal, pentru că Republica Moldova este o țară agrară”, a comentat pentru IPN Viorel Gîrbu, expert economic. El afirmă că fenomenul se atestă o perioadă mai lungă de timp. „Concluzia pe care poți să o faci este că nu există competiție. Piața nu este suficient de elastică, nu se adaptează rapid. Asta face ca prețurile să crească mult în anumite perioade de timp”, a explicat Gîrbu. În opinia expertului, autoritățile trebuie să se clarifice în privința faptului ce se întâmplă pe piața produselor alimentare, care sunt agenții economici, care sunt problemele pe care le întâmpină.

Într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău, Adrian Ciubotaru scrie că dacă nu ar constata paralelisme izbitoare între cele două viziuni asupra lumii pe care le promovează AUR la noi și RT sau Sputnik în afara Rusiei, autorul ar crede că alianța condusă de George Simion și Claudiu Târziu nu e decât un accident firesc și iute trecător al vieții politice, caracteristic oricărei democrații, atunci când aceasta ajunge în impas. Paralelismele ar putea fi întâmplătoare, dar gravă e situația când nu sunt, consideră el. „Nu se știe care răspuns ar fi mai bun pentru România, căci retorica dezbinării și polarizării sociale poate face uneori mai bine jocul dușmanului decât alierea explicită și conștientă cu acesta”, conchide Ciubotaru.

Analistul politic Dionis Cenușa afirmă că este foarte ciudat că guvernarea n-a reușit sau poate nici n-a dorit să-i convingă pe președintele francez Macron sau pe ministra Afacerilor Externe Baerbock să treacă pe la Chișinău după ce ambii au vizitat Kievul, informează Tribuna. Potrivit spuselor sale, R. Moldova se află în criză energetică și încearcă să implementeze reforme dificile, iar asemenea vizite ar fi necesare. „Vorbim despre intențiile și raționamentele guvernării moldovenești ce trebuie focusate pe un efort permanent de a menține R. Moldova în atenția actorilor occidentali”, afirmă comentatorul.

Analistul politic Vadim Pistrinciuc a declarat pentru JurnalTV că pe lângă faptul că există un acord clar care stipulează realizarea acestui audit, Gazprom zice că nu-l va recunoaște. El afirmă că se poate ajunge și la judecată, inclusiv, la arbitraj internațional. „Nu cred că cineva se va mira în Europa sau pe planetă de acest comportament al Gazprom. Este cunoscut la nivel internațional că această companie, pe lângă faptul că livrează gaze, face politică. Comportamentul Gazprom este parte a războiului hibrid”, consideră Pistrinciuc.

România dă asigurări că este alături de R. Moldova, în condițiile în care nu numai întreaga Europa, dar și România, devin subiect al unor creșteri excesive ale prețului la gaze, din cauza manipulării pieței de către Federația Rusă, a declarat prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, într-un interviu pentru portalul Deschide.md. „Românii vă stau alături, vă susțin și ajută în momentele cele mai grele”, afirmă demnitarul.

Ziarul de Gardă publică un reportaj despre copiii abandonați în orfelinatele anilor ʼ90 din R. Moldova. În articol se menționează că acești ani au însemnat primii pași spre independență ai țării, iar, odată cu aceasta, multă sărăcie, multă violență și prea puțină speranță. Pentru copiii din orfelinatele R. Moldova, situația era dintre cele mai grele, adesea – la limita supraviețuirii, se subliniază în material.

Previous Next

XS
SM
MD
LG