Linkuri accesibilitate

Reacțiile adverse la medicamente și vaccinuri pot fi semnalate cu ajutorul unei aplicații


Aplicația este disponibilă în trei limbi: română, rusă și engleză.
Aplicația este disponibilă în trei limbi: română, rusă și engleză.

Pacienții și medicii vor putea raporta reacțiile adverse la medicamente și la vaccinare prin intermediul unei aplicații mobile, numite Med Safety. R. Moldova este a 13-a țară care pune în practică acest instrument.  

Specialiștii spun că, până acum, raportarea reacțiilor adverse era un proces anevoios. Mai întâi, pacienții le povesteau medicilor despre efectele secundare ale medicamentației. Doctorii completau un chestionar pe hârtie, pe care îl scanau și îl trimiteau Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).

Cu ajutorul aplicației Med Safety, raportarea se va face mai ușor. Aplicația este disponibilă în trei limbi: română, rusă și engleză. Pacientul urmează să se înregistreze în aplicație și să găsească, într-o listă propusă, medicamentul pe care l-a luat. Apoi, dintr-o altă listă, va selecta reacția adversă pe care i-a provocat-o preparatul. De asemenea, în aplicație pot fi semnalate simptomele resimțite după imunizare.

„Reacția raportată este înregistrată automat în baza de date națională a reacțiilor adverse – VigiFlow – care este întreținută de Organizația Mondială a Sănătății. Angajații din Secția farmacovigilență și studii clinice evaluează cazul respectiv, îi determină gravitatea, cauza, legătură temporară, iar apoi transmit datele către baza mondială – VigiLyse”, a explicat Europei Libere șefa Secției farmacovigilență și studii clinice de la AMDM, Ecaterina Guzinschi.

Pacientul nu va primi sfaturi despre ce trebuie să facă în cazul reacțiilor adverse, după ce le va indica în aplicație. Pentru asta, trebuie să meargă la medicul de familie sau la medicul specialist care i-a prescris preparatul.

„Dacă pacientul se simte rău, trebuie să se adreseze la medic. Doar medicul poate decide dacă pacientul trebuie să întrerupă tratamentul, să înlocuiască schema de tratament sau să reducă dozele”, a adăugat specialista de la AMDM.

Potrivit datelor agenției, 60% din reacțiile raportate de la începutul anului 2023 au fost ușoare și 40% – grave.

Reacții adverse ușoare la medicamente sunt considerate cefaleele (durerile de cap), erupții alergice, greața, iar cele post-imunizare: creșterea ușoară a temperaturii corpului, un deranj la locul administrării vaccinului, frisoanele.

Reacții adverse grave sunt atunci când pacientul este internat sau îi este prelungită spitalizarea, a dezvoltat o malformație, a intrat în incapacitate temporară de muncă, are reacții alergice sau anafilactice, afecțiuni hepatice.

În anul 2020, au fost raportate 262 de reacții adverse, dintre care 30 la vaccinuri. În 2021 – 1.993 de reacții, dintre care 1.638 după administrarea vaccinului împotriva coronavirusului. În 2022 – 432, dintre care 68 la imunizare.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG