Linkuri accesibilitate

Război, atacuri, atentate: Europa și SUA își trimit șefii diplomațiilor în Orientul Mijlociu


Membri ai familiei Abu Sinjar își plâng rudele ucise în bombardamente israeliene asupra Fâșiei Gaza, la Rafah. 5 ianuarie 2024. (AP Photo/Fatima Shbair)
Membri ai familiei Abu Sinjar își plâng rudele ucise în bombardamente israeliene asupra Fâșiei Gaza, la Rafah. 5 ianuarie 2024. (AP Photo/Fatima Shbair)

Tensiunile din Orientul Mijlociu, mărite de atentatul terorist din Iran și asasinarea unui lider Hamas, mențin regiunea în atenția Occidentului. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, este în Liban, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken începe și el un nou turneu diplomatic în regiune.

În Liban, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate urma, în vizita începută vineri, să discute cu autoritățile locale „toate aspectele situației din Fâșia Gaza și din împrejurimile enclavei palestiniene”, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).

Oficialul european urma să se întâlnească cu liderii Libanului, dar și cu generalul Aroldo Lazaro, comandatul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).

UNIFIL este prima operațiune de menținere a păcii sub egida ONU la care și Republica Moldova a detașat un contingent de militari, în perioada februarie-august 2023.

Vizita lui Borrell are drept scop să evite o escaladare regională și să susțină fluxul de ajutor umanitar către civili, pe care UE l-a mărit de patru ori, până la 100 de milioane de euro.

„Înaltul Reprezentant va reafirma necesitatea avansării eforturilor diplomatice cu liderii regionale sub viziunea de a crea condiții pentru a se ajunge la o pace justă și de durată între Israel, Palestina și întreaga regiune”, se menționează în comunicatul de la Bruxelles.

Aplanarea tensiunilor, prioritatea administrației Biden în an electoral

De cealaltă parte, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a început joi, 4 ianuarie, cel de-al patrulea turneu diplomatic în Orientul Mijlociu și țările învecinate de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023. Noua călătorie include, pe lângă discuțiile cu liderii israelieni și ai Autorității Palestiniene, vizite în Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Turcia și Grecia.

Potrivit comunicatului Departamentului de Stat al SUA, Blinken va discuta situația din Fâșia Gaza și continua demersurile pentru a asigura protecția civililor, pătrunderea ajutoarelor umanitare în zonă, dar și „asigurarea că palestinienii nu vor fi dislocați forțat din Gaza”, pe fondul ultimelor declarații ale unor miniștri din guvernul Netanyahu.

Agenda șefului diplomației americane vizează și subiectele ce țin de escaladarea situației din Liban, unde un important lider Hamas a fost ucis într-un presupus atac israelian și criza din Marea Roșie, generată de atacurile rebelilor Houthi, susținuți de Iran, asupra navelor comerciale din strâmtoarea Bab-el-Mandeb.

„Nu ne așteptăm să avem parte de discuții ușoare în acest turneu. În mod clar, problemele cu care se confruntă regiunea sunt complicate, ceea ce impune și luarea unor decizii dificile. Dar secretarul de stat consideră că este responsabilitatea SUA de a conduce eforturile diplomatice de rezolvare a acestor provocări și este pregătit să facă acest lucru în zilele ce urmează”, a declarat Mathew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Associated Press.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG