Linkuri accesibilitate

Raport SUA. Cum încearcă Rusia să influențeze alegerile din diverse țări


Vehiculele radiodifuzorului rus controlat de stat Russia Today (RT), lângă Piața Roșie din Moscova, Rusia, 15 iunie 2018.
Vehiculele radiodifuzorului rus controlat de stat Russia Today (RT), lângă Piața Roșie din Moscova, Rusia, 15 iunie 2018.

Autoritățile SUA au publicat vineri o evaluare a serviciilor de informații americane trimisă în peste 100 de țări, transmite Reuters. Aceasta constată că Moscova folosește spioni, social media și mass-media de stat rusă pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice.

„Acesta este un fenomen global”, se arată în evaluarea serviciilor de informații, care a fost trimisă către peste 100 de ambasade SUA din America, Europa, Asia și Africa, pentru a fi distribuite guvernelor gazdă.

„Informațiile noastre indică faptul că înalți oficiali guvernamentali ruși, inclusiv Kremlinul, văd o miză importantă în acest tip de operațiune de influență și o percep ca fiind eficientă”, se afirmă în raport.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a transmis, sub condiția anonimatului, că Rusia a fost încurajată să-și intensifice operațiunile de influență electorală după succesul său în amplificarea dezinformării despre alegerile din SUA din 2020 și din timpul pandemiei.

Publicarea evaluării vine pe fondul dezacordurilor serioase dintre Statele Unite și Rusia cu privire la războiul Moscovei împotriva Ucrainei dar și în alte domenii.

Raportul reprezintă cea mai recentă mișcare a SUA de a combate ceea ce spune că sunt eforturile Moscovei de a semăna instabilitate în țările democratice, portretizând alegerile ca fiind disfuncționale, iar guvernele rezultate ca fiind ilegitime.

Washingtonul „își recunoaște propria vulnerabilitate la această amenințare”, se arată în raport, menționând că agențiile de informații americane au descoperit că „actorii ruși au răspândit și amplificat informații pentru a submina încrederea publicului în alegerile din SUA din 2020”.

Președintele american Joe Biden, un democrat, l-a învins în 2020 pe predecesorul său republican, Donald Trump, care refuză să accepte rezultatele, susținând în mod fals că a pierdut din cauza fraudei.

Operațiunile concertate ale Rusiei între 2020 și 2022 au încercat să „submineze încrederea publicului în cel puțin 11 alegeri din nouă democrații, inclusiv Statele Unite”, se arată în raport, adăugând că alte 17 au fost vizate de eforturi „mai puțin pronunțate”.

Raportul nu precizează însă despre ce țări e vorba dar dă exemplul unei țări europene care a avut alegeri în 2020. Acolo, serviciul de securitate FSB al Rusiei ar fi lucrat pentru a intimida lucrătorii electorali, pentru a organiza proteste în ziua alegerilor și pentru a „sabota votul în străinătate”.

Documentul mai susține că presa rusă de stat a susținut în mod deschis că sondajele ar fi nedemocratice și „au amplificat afirmațiile false de fraudă” înaintea alegerilor din Asia, Europa, Orientul Mijlociu și America de Sud între 2020 și 2021.

Rusia a folosit, de asemenea, platforme de socializare și „site-uri proxy” pentru a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor, mai scrie evaluarea serviciilor de informații europene care numesc Rusia drept „principalul vinovat” care desfășoară operațiuni de subminare a încrederii publice în alegerile democratice.

Raportul recomandă țărilor să depună eforturi pentru a atenua interferența electorală rusă prin sancțiuni, schimb de informații, expulzări ale spionilor ruși și interdicții de călătorie.

Articol preluat de pe Europa Liberă România

XS
SM
MD
LG