Linkuri accesibilitate

Războiul gardurilor: Cehia și Rusia iau în colimator proprietățile ruse din Praga și cehe din Moscova


Ambasada Cehiei la Moscova, 28 martie 2018
Ambasada Cehiei la Moscova, 28 martie 2018

Relațiile dintre Cehia și Rusia au atins unul din cele mai scăzute nivele din istorie după invadarea de către ruși a Ucrainei la 24 februarie. Cehia, țară din NATO și UE, se află printre statele care promovează cel mai activ sancțiunile împotriva Moscovei, iar Rusia a trecut Cehia la loc de frunte pe o listă a „țărilor ostile”, chiar lângă Statele Unite.

Mai nou, tensiunile ceho-ruse au căpătat o formă mai bizară: Rusia a îndepărtat cu forța... gardul unui complex de clădiri cehești din Moscova, iar în Cehia unii propun să se dărâme împrejmuirile unor grupuri de imobile de la Praga aflate în proprietatea rusă.

Casa cehă”

La 17 octombrie, la Moscova un grup de muncitori au început să demoleze gardul metalic din jurul așa-numite Case Cehe, un complex de clădiri aparținând statului ceh, care potrivit convențiilor diplomatice internaționale este parte integrantă a Ambasadei Cehiei în R. Rusă.

Muncitorii ruși, a căror șefă a refuzat să dea explicații angajaților ambasadei sau reporterului televiziunii cehe, sosit la fața locului, au demolat cam 19 metri de gard.

La 18 octombrie purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus, potrivit TASS, că în incident „nu trebuie căutate implicații politice”. Gardul a fost înlăturat fiindcă, după Zaharova, fiindcă mulți localnici s-au plâns că instituția cehă ocupat „ilegal” teren care nu îi aparținea. Ea a mai precizat că edificiul nu are statut diplomatic.

Angajații ambasadei cehe au pus imediat în loc o împremuire metalică provizorie, iar ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a spus că incidentul este tratat ca distrugere a proprietății statului ceh.

Amplul complex de clădiri Cesky Dum se află cam 500 m depărtare de clădirea ambasadei cehe și 2,5 km depărtare de Kremlin și Piața Roșie, fiind cea mai mare proprietate imobiliară a statului ceh din străinătate. A fost finalizat în 1986, pe când Cehia încă era membra Pactului de la Varșovia, și cuprinde 50 de locuințe. În prezent, dintre ele doar două sunt ocupate, iar potrivit Televiziunii Cehe la buna funcționare a clădirii veghează trei angajați cehi și patru ruși.

Restricții și tensiuni chiar înaintea invadării Ucrainei

„Casa Cehă” de la Moscova și-a restrâns mult activitatea deja în anul 2021 din cauza disputei diplomatice ceho-ruse provocată de explozia unui depozit de muniții în Cehia, pusă de serviciile de informații cehe pe seama agenților ruși.

Explozia de la Vrbetice ar fi avut ca scop, potrivit Pragăi, nimicirea muniției care ar fi urmat să ajungă la lupătorii anti-regim (și implicit anti-ruși) din Siria.

Disputa a dus la expulzări reciproce de angajați la ambasade și inclusiv la reducerea numărului de locuințe ocupate în Casa Cehă, inclusiv a celor oferite de cehi spre închiriere localnicilor. Vara trecută, au încetat să funcționeze restaurantul și hotelul.

Dacă voi, gardul, apoi noi, zidul

Înlăturarea gardului de la Casa Cehă din Moscova a fost criticată de premierul ceh Petr Fiala, care a spus, fără să dea detalii, că reacția Pragăi va fi în conformitate cu practicile internaționale, iar incidentul nu va fi „trecut sub tăcere”.

Parcul Stromovka, Praga
Parcul Stromovka, Praga

Primarul sectorului 7 al Pragăi, Jan Čižinský, a declarat că ar considera o replică adecvată dărâmarea zidurilor din jurul unor clădiri rusești din parcul praghez Stromovka. „Ajunge un semnal și trecem la demolarea zidurilor ridicate ilegal”, a spus Čižinský, care propune reducerea terenului controlat de ruși în parc încă de când cu exploziile de la Vrbetice.

Ministrul ceh de externe, însă, anunțând trimiterea unei note diplomatice la Moscova, a declarat totuși că gardul înlăturat nu se află pe teritoriu diplomatic, spre deosebire de zidul rus de la Praga.

Arealul din capitala cehă a fost „confiscat” de armata sovietică după invadarea Cehoslovaciei în 1968. Militarii și-au făcut în parc o bază provizorie, care apoi s-a transformat în nucleul unui vast teren pentru ambasada sovietică. Ea a devenit ambasadă rusă, iar terenul nu a fost retrocedat cehilor nici după retragerea trupelor de ocupație.

Ambasada rusă are în proprietate în vestul Pragăi nu doar ambasadă și consulat, ci și o biserică, școală și o mulțime de blocuri cu locuințe.

După ani de relativă tolerare de către Cehia a unor neclarități juridice legate de aceste – și alte proprietăți – după unii pare să fi sosit momentul lămuririlor.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG