Linkuri accesibilitate

Profilul salariaților din R. Moldova: Majoritatea sunt femei, iar cei mai mulți lucrează în Chișinău


Potrivit Biroului Național de Statistică, un bărbat are un salariu mai mare decât al unei femei, în medie, cu circa 13,6%.
Potrivit Biroului Național de Statistică, un bărbat are un salariu mai mare decât al unei femei, în medie, cu circa 13,6%.

În R. Moldova, există circa 622 de mii de salariați, iar fiecare al doilea salariat lucrează în municipiul Chișinău, unde și remunerarea este mai mare comparativ cu alte regiuni, relevă datele proaspete ale Biroului Național de Statistică (BNS).

Peste 24 la sută din salariați muncesc în sectorul bugetar. Cei mai mulți însă, 75 %, angajați în sectorul real al economiei, preponderent în industrie și comerț, învățământ, sănătate și asistență socială.

Femeile reprezintă mai mult de jumătate din numărul salariaților, peste 326 de mii. În unele domenii de activitate, se observă o diferență accentuată la proporția bărbaților și femeilor care muncesc.

Femeile predomină în rândul salariaților în majoritatea raioanelor, cu excepția municipiului Chișinău (49,9% femei) și a raionului Basarabeasca (49,8% femei). Cea mai mare pondere a femeilor se înregistrează în raioanele Fălești (63,3% femei), Sângerei (61,7% femei), Nisporeni și Telenești (câte 60,2%).

Domeniile în care se câștigă cel mai mult

Salariul mediu brut al unui angajat în R. Moldova a fost anul trecut de 8979 de lei, în creștere cu 13 la sută față de 2020, arată datele BNS. Cele mai mari salarii au fost ridicate de angajații din informații și comunicații, sau din domeniile financiar și de asigurări.

Cele mai mici salarii s-au înregistrat în:

  • activități de cazare și alimentație publică – 5249,9 lei (cu 41,5% mai puțin decât media pe țară);
  • agricultură, silvicultură și pescuit – 5691,1 lei (cu 36,6% mai puțin decât media pe țară);
  • artă, activități de recreere și de agrement – 6269,1 lei (cu 30,2% mai puțin decât media pe țară).

În termeni statistici, angajații din sectorul real sunt plătiți mai bine decât cei din sectorul bugetar. Câștigul salarial mediu în sectorul real a fost de 9360 lei, cu 19,6 la sută mai mult decât în sectorul bugetar, unde salariul mediu a fost de peste 7800 de lei.

Femeile câștigă mai puțin decât bărbații

Potrivit BNS, un bărbat are un salariu mai mare decât al unei femei, în medie, cu circa 13,6%. Bărbații câștigă mai mult decât femeile în majoritatea domeniilor, cele mai mari diferențe regăsindu-se în domeniile:

  • financiar și de asigurări – cu 41,4% (8953,3 lei) mai mult;
  • informații și comunicații – cu 39,2% (10366,7 lei) mai mult;
  • industrie – cu 20,0% (1820,7 lei) mai mult.

Femeile câștigă mai mult ca bărbații doar în două domenii: servicii administrative și activități de servicii suport – cu 9,3% (603,9 lei) mai mult; și învățământ – cu 3,5% (253,6 lei) mai mult.

BNS spune că diferențele salariale ar fi legate de mai mulți factori printre care: ocupația, poziția ierarhică la locul de muncă și nivelul de calificare.

În capitală sunt cele mai mari salarii

În municipiul Chișinău, câștigul salarial mediu este de 10965 lei, mai mare decât media pe țară. Cele mai mici salarii se atestă în raioanele: Basarabeasca și Briceni.

XS
SM
MD
LG