Linkuri accesibilitate

Primăvara vrajbei noastre: protestele din universități divizează profund societatea americană


Un participant la protestul studențesc de la colegiul din Cambridge (Massachusetts) își încurajează colegii care tocmai au spart încercuirea forțelor de ordine, la tabăra de corturi.
Un participant la protestul studențesc de la colegiul din Cambridge (Massachusetts) își încurajează colegii care tocmai au spart încercuirea forțelor de ordine, la tabăra de corturi.

Protestele studențești în Statele Unite împotriva războiului din Gaza s-au intensificat și extins în ultima săptămână, la colegii precum Columbia, Yale, New York University, dar și în restul țării.

Poliția a intervenit pe mai multe campusuri și a arestat demonstranți. Mai mult de 100 de protestatari au fost arestați la Universitatea Columbia, unde președinta universității, Minouche Shafik, a chemat poliția din New York să evacueze tabăra manifestanților. Ea a declarat că tabăra încălca regulile privind protestele neautorizate.

Recenta decizie de a anula ceremonia de absolvire la Universitatea Columbia și situația de la Universitatea din California de Sud (USC) au declanșat o serie de reacții în rândul cadrelor didactice și al personalului universitar din Statele Unite. La USC, anularea ceremoniei principale de absolvire, programată pentru 10 mai, a stârnit reacții în urma deciziei de a nu permite unul dintre discursuri, pe fondul controverselor legate de postările vorbitoarei pe rețelele de socializare despre războiul din Gaza.

Ce vor protestatarii?

Participanții la proteste cer un armistițiu permanent în Gaza, încetarea asistenței militare americane pentru Israel, stoparea legăturilor de investiții ale universităților cu furnizori de arme și alte companii care obțin profit din război, și amnistie pentru studenții și profesorii care au fost disciplinați sau concediați pentru proteste.

La un număr de colegii, organizatorii au dezaprobat violențele împotriva contra-protestatarilor pro-Israel, dar unii studenți evrei spun că nu se simt în siguranță pe campus și sunt îngrijorați de scandări și acțiuni pe care le consideră antisemite. Scrisori deschise adresate administrațiilor universitare și publicate în mass-media sunt apeluri la reafirmarea valorilor democratice și la angajamentul pentru promovarea unui mediu universitar care să permită accesul tuturor în condiții de siguranță.

La Universitatea Columbia din New York, protestatarii pro-palestinieni au ocupat o clădire și au afișat o pancartă cu cuvântul „intifada”, amintind marile răscoale palestiniene împotriva ocupației israeliene. Utilizarea acestui termen a stârnit controverse, fiind considerat de mulți ca o incitare la violență și antisemitism. În timp ce universitatea a invocat preocupările legate de siguranța studenților evrei pentru a justifica intervenția poliției, protestatarii pro-palestinieni au acuzat că se folosește de acest pretext pentru a reprima protestele. Aceste tensiuni au generat pe mai multe campusuri incidente antisemite, cum ar fi amenințări și agresiuni verbale îndreptate împotriva unor studenți evrei.

Redefinirea antisemitismului?

Dezbaterile cu privire la sursa și interpretarea antisemitismului s-au intensificat în SUA. În timp ce unii susțin că denunțarea sionismului și a politicii Israelului nu constituie antisemitism, alții argumentează că astfel de poziții creează un mediu ostil pentru studenții evrei. Există și implicații politice, în acest an electoral. Republicanii văd în agitația studențească o temă electorală, care l-ar putea aduce din nou pe Donald Trump în Casa Albă.

Președintele democrat Joe Biden încearcă să găsească un echilibru, punând în balanță dreptul democratic la protest pașnic și necesitatea de a opri tulburările. Biden a declarat că „ordinea trebuie să aibă prioritate". „Amenințarea oamenilor, intimidarea oamenilor, insuflarea fricii - nimic din toate acestea nu reprezintă un protest pașnic” - a spus șeful executivului american. El a continuat: „Dizidența este esențială pentru democrație ... Există dreptul de a protesta. Dar nu dreptul de a provoca haos.”

Protestele studențești reprezintă un câmp minat potențial pentru Biden. Avantajul său față de Trump printre tinerii alegători continuă să scadă semnificativ. Pe de altă parte, pe măsură ce poliția a intervenit împotriva taberelor pro-palestiniene și a arestat mii de oameni, lideri republicani și însuși Trump au încercat să-l prezinte pe președintele Biden ca pierzând controlul și permițând universităților americane să alunece în haos.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

XS
SM
MD
LG