Linkuri accesibilitate

Prima navă cu ajutoare umanitare a plecat spre Fâșia Gaza aflată „în prag de foamete”


Inițiativa de lansare a unui coridor maritim ce ar asigura o nouă rută de livrare a ajutoarelor maritime în Fâșia Gaza este sprijinită de Comisia Europeană și țări precum Emiratele Arabe Unite sau Marea Britanie.
Inițiativa de lansare a unui coridor maritim ce ar asigura o nouă rută de livrare a ajutoarelor maritime în Fâșia Gaza este sprijinită de Comisia Europeană și țări precum Emiratele Arabe Unite sau Marea Britanie.

Un vapor cu aproape 200 de tone de produse alimentare a părăsit marți insula Cipru și se îndreaptă spre Fâșia Gaza, acolo unde o mare parte a populației se află în prag de foamete.

Inițiativa face parte dintr-un proiect-pilot ce urmărește deschiderea unei rute maritime pentru ajutoarele umanitare.

Nava organizației spaniole de caritate „Open Arms” a părăsit portul Larnaca având la bord făină, orez și alte produse alimentare de bază. Nu se cunoaște în acest moment unde va ancora și va descărca încărcătura, atunci când va ajunge în Fâșia Gaza, scrie BBC.

Inițiativa este susținută și de Comisia Europeană, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit. Acțiunea a fost salutată și de Israel, care și-a asumat verificarea prealabilă a încărcăturilor și controlul de securitate.

Misiunea umanitară, finanțată în mare parte de Emiratele Arabe Unite, este organizată cu sprijinul organizației americane de caritate World Central Kitchen (WCK).

„Scopul nostru de a stabili o autostradă maritimă de bărci și barje care să aprovizioneze continuu cu milioane de mese populația din Fâșia Gaza”, a declarat fondatorul WCK, Jose Andres și directorul executiv al organizației, Erin Gore.

WCK a precizat că a livrat peste 35 de milioane de porții de mâncare în Gaza începând cu luna octombrie anul trecut, având peste 400 de angajați pe teren, potrivit CNN.

Din cauza lipsei infrastructurii portuare, WCK a improvizat un debarcader în Gaza cu materiale din clădiri distruse și moloz.

WCK a precizat că mai are 500 de tone de ajutoare acumulate în Cipru, care vor fi, de asemenea, trimise. Organizația a precizat că livrarea acestora pe alte căi, inclusiv cea terestră, este aproape imposibilă din cauza restricțiilor israeliene, dar și urmare a haosului din regiune, instalat după retragerea forțelor de ordine controlate de Hamas.

Această inițiativă este separată de cea a armatei americane, care la ordinul președintelui SUA, Joe Biden, a început să construiască un port improvizat în apropierea Fâșiei Gaza, pentru a permite livrarea rapidă a ajutoarelor umanitare.

Gaza este izolată de restul lumii de la începutul ofensivei militare israeliene, declanșată ca răspuns la atacul din 7 octombrie al grupării Hamas, considerată organizație teroristă în SUA, UE și Israel. Incursiunea s-a soldat cu moartea a circa 1.200 de israelieni și cu luarea în captivitate a 250 de ostatici.

De atunci, peste 30.000 de palestinieni au fost uciși în ciocnirile armatei israeliene cu Hamas.

Pentru moment, nu este clar cât de efective vor fi livrările pe cale maritimă în prevenirea unei catastrofe umanitare, din moment ce situația rămâne extrem de dificilă când vine vorba de livrarea ajutoarelor în interiorul Fâșiei Gaza.

Refugiați palestinieni așteptând mâncare la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, în prima zi a Ramadanului, 11 martie 2024.
Refugiați palestinieni așteptând mâncare la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, în prima zi a Ramadanului, 11 martie 2024.

Guvernul Netanyahu, acuzat de blocaj

Mai multe importante organizații israeliene pentru drepturile omului au semnat o scrisoare deschisă în care acuză guvernul condus de Beniamin Netanyahu că nu respectă decizia provizorie a Curții Internaționale de Justiție.

Este vorba de dispozițiile care obligă Israelul să ia măsuri pentru a preveni vătămarea intenționată a civililor, facilita livrarea ajutoarelor umanitare, preveni sau pedepsi instigarea directă sau publică la genocid, de rând cu păstrarea dovezilor oricăror acte ilicite comise în timpul războiului împotriva Hamas, potrivit The Guardian.

Organizații precum Breaking the Silence și Asociația pentru Drepturile Civile din Israel au transmis că autoritățile nu pun în aplicare aceste măsuri, în ciuda obligațiilor legale. Ei susțin că în luna următoare deciziei Curții de la Haga, volumul ajutoarelor umanitare livrate în Fâșia Gaza a scăzut cu 50%.

„Facem apel la comunitatea internațională să utilizeze influența sa pentru a promova și sprijini un armistițiu imediat și a asigura implementarea măsurilor provizorii, precum și sporirea eforturilor pentru a asigura eliberarea ostaticilor israelieni”, se menționează în scrisoare.

Nu este prima acuzație de acest fel la adresa Israelului. Anterior, Amnesty International a avertizat că blocarea de către Israel a accesului la ajutor umanitar al populației din Fâșia Gaza a venit într-un moment în care aceasta se afla „în pragul foametei”.

Războiul dintre Israel și Hamas a forțat refugierea a 80% din populația de 2,3 milioane de persoane a Fâșiei Gaza. Mulți dintre locuitori au părăsit nordul regiunii, plecând spre orașul sudic Rafah.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG