Linkuri accesibilitate

Premier Energy vrea 2,72 lei/kWh | Un avion ucrainean la Mărculeşti


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
  • Un avion din Ucraina a aterizat pe 6 iunie pe aeroportul din Mărculești, citim în Newsmaker.md. Agenția Proprietății Publice menționează că aeronava a efectuat un zbor tehnic și nu a preluat vreun echipament militar, așa cum se vehicula pe unele canale de Telegram. Reacția autorităților vine după ce ieri un canal de Telegram scrisese că un avion a aterizat la Mărculești pentru a transporta piese de schimb necesare avioanelor MIG-29.
  • Așa-numitul comitet de anchetă din regiunea transnistreană a anunțat că duminică, 5 iunie, în jurul orei 5:10, două dispozitive explozive ar fi fost aruncate, cu ajutorul unei drone, pe teritoriul parcului de vehicule al unității de rezervă a contingentului de menținere a păcii din regiune, în apropierea localității Vladimirovka, localitate situată în apropierea graniței cu Ucraina, citim în Ziarul de Gardă. Într-un comunicat de presă al așa-numitului comitet de anchetă de la Tiraspol, emis luni, 6 iunie, se menționează că, în urma incidentului nu au fost înregistrate victime sau pagube. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, mai anunță Tiraspolul.
  • R. Moldova nu are nevoie de ajutor militar, în schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, lucru benefic pentru întreaga Europă. Declarația a fost făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, aflat, luni, la Chişinău, scrie Jurnal.md. Oficialul de la București a reiterat angajamentul României de a sprijini procesul de integrare al R. Moldova în UE şi obţinerea rapidă a statutului de ţară-candidat.
  • Întreprinderea Premier Energy, care asigură cu energie electrică 70% din consumatorii finali din R. Moldova, solicită ANRE-ului să ajusteze prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice în anul 2022, scrie Anticoruptie.md. Dacă cererea va fi satisfăcută, cea mai mare parte din consumatorii finali vor plăti 2,72 lei pentru un kilowatt/oră față de 2,17 lei, în prezent.​ Premier Energy invocă și majorarea tarifelor la gaze cu 26% de la începutul lunii iunie, fapt care ar determina scumpirea energiei electrice produse de către Termoelectrica din Chișinău și CET Nord din Bălți. În final, aceste scumpiri ar determina majorarea cu 20% a prețului de livrare a energiei de către Energocom, cred cei de la Premier Energy.
  • Guvernul Japoniei, prin intermediul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, finanțează alte două proiecte de modernizare a instituțiilor medicale din R. Moldova, citim în Agora.md. De această dată, vor fi fortificate capacitățile de diagnostic și tratament ale Centrului de Sănătate Leova și Centrului de Sănătate Bardar. Contractele de finanțare, în valoare totală de 73.818 dolari, au fost semnate luni, 6 iunie, la Ministerul Sănătății.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi contramandarea vizitei ministrului rus de Externe Lavrov la Belgrad, după ce trei ţări şi-au închis spaţiul aerian.
  • O postare comentată pe Facebook e a Ziarului de Gardă: Bulgaria, membru UE, a impus interdicție pentru zborul lui Lavrov, împreună cu Macedonia de Nord și Muntenegru – țări care speră, precum Serbia, să adere la UE.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, un video al Europei Libere, se intitulează: Bombardarea intensă a „Drumului Vieții” continuă. În estul Ucrainei, ard depozite de semințe de floarea-soarelui.
  • Pe Instagram cea mai comentată postare e a site-ului TV8.md: Modelul Nina Crețu își sărbătorește ziua de naștere. Sora actorului Emilian Crețu împlinește 22 de ani, iar duminică a avut parte de o petrecere grandioasă într-un club din Marbella, Spania. Nina s-a distrat pe cinste alături de mai mulți prieteni, fratele ei, Emilian, sora lor, Maria, dar și iubitul ei, fostul primar de la Bălți, Renato Usatîi…”
  • Tot pe Instagram citim despre un accident grav produs între Sociteni și Bardar. Două camioane s-au ciocnit violent, iar ambii șoferi au murit.
XS
SM
MD
LG