Linkuri accesibilitate

„Pregătire de luptă”: Școlile din Rusia continuă marșul spre militarizare


Un nou program care va fi lansat în școlile din Rusia în septembrie va promova „convingerea și disponibilitatea pentru serviciul și apărarea Patriei”. (foto de arhivă)
Un nou program care va fi lansat în școlile din Rusia în septembrie va promova „convingerea și disponibilitatea pentru serviciul și apărarea Patriei”. (foto de arhivă)

Guvernul președintelui rus Vladimir Putin a dezvoltat de mult timp educația „patriotică” la toate nivelurile școlare. Dar, în următorii doi ani, acest proces se va îndrepta în mod decisiv în direcția pregătirii copiilor pentru a servi în armată.

Pe măsură ce războiul Moscovei împotriva Ucrainei continuă, copiii din școlile din Rusia se pot aștepta să vadă schimbări semnificative în programa școlară începând cu luna septembrie - schimbări cu o tentă militaristă.

În cadrul unei discuții în camera inferioară a parlamentului la sfârșitul lunii trecute, deputatul Dumei de Stat Andrei Kartapolov a deplâns ceea ce a spus că este „gradul mare de nepregătire a tinerilor voluntari și recruți care se alătură armatei ruse”.

„Sunt niște tineri necopți”, spunea Kartapolov, membru al partidului Rusia Unită, controlat de Kremlin, care prezidează Comisia de apărare din Duma, „niște inși care, în multe privințe, nu sunt pregătiți pentru viața reală”.

Remediul?

În următorii doi ani, școlile rusești vor aborda această presupusă problemă prin eliminarea programului său de lungă durată numit Fundamentele unei vieți sigure și înlocuirea acestuia cu un trunchi de materii cu titlul provizoriu de „Fundamentele siguranței și apărării patriei.”

Este cel mai recent și mai viguros reviriment al lecțiilor de „educație patriotică” din Rusia ultimelor peste două decenii în care Vladimir Putin a fost președinte sau prim-ministru - direcție care, spun mulți critici, pune mai presus de orice obiectivele guvernului în detrimentul intereselor copiilor.

Instrucția de bază

Începând cu noul an școlar, în septembrie, elevii din clasa a X-a vor fi învățați „elementele de pregătire militară de bază”.

Pe lângă exercițiile și instrucția în domeniul abilităților militare de bază, materia va include, de asemenea, prelegeri despre „perspectivele de carieră” în cadrul serviciului militar, potrivit manualelor publicate oficial pe internet.
În clasa a XI-a, astfel de lecții vor continua cu „formarea identității civice rusești, a patriotismului și a sentimentului de responsabilitate față de propria patrie”, precum și cu dezvoltarea „convingerii și a disponibilității pentru serviciul și apărarea Patriei și a sentimentului de responsabilitate cu privire la soarta acesteia”.

Alte subiecte de prelegere care vor fi abordate includ „pericolul de a fi atras în activități ilegale și antisociale” și „utilizarea tinerilor ca instrument de destabilizare”.

O pagină din noul manual de educație militară de bază pentru școlile din Rusia.
O pagină din noul manual de educație militară de bază pentru școlile din Rusia.

De asemenea, elevii vor fi avertizați cu privire la ceea ce documentele numesc pericolul „știrilor false ca element al războiului informațional”. Elevii vor afla de la profesorii lor că „este ilegală încălcarea normelor privind distribuirea de informații despre rolul URSS în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sau comiterea de acte publice menite să discrediteze forțele armate ale Federației Ruse”.

În urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, guvernul a adoptat în grabă o serie de legi care incriminează distribuirea cu bună știință de „informații false” despre operațiunile militare rusești și „discreditarea” forțelor armate rusești. În februarie, Maksim Lipkan, în vârstă de 18 ani, a fost condamnat la două luni de închisoare pentru declarații și acțiuni repetate împotriva războiului, devenind cel mai tânăr rus condamnat în temeiul noilor legi.

Două tipuri de grenade de mână

Noul trunchi educativ înlocuiește o inovație din epoca sovietică numită „Fundamentele unei vieți sigure”, serie de materii introdusă în anii 1980, în urma unui val de accidente, în special dezastrul de la centrala nucleară de la Cernobîl din 1986. De-a lungul anilor, setul de prelegeri săptămânale - 68 de ore pe an de învățământ - a fost modificat pentru a include secțiuni privind amenințările emergente, cum ar fi terorismul și criminalitatea informatică.

Versiunea actuală include prelegeri privind reducerea riscului de atacuri teroriste, modalități de a rămâne în siguranță în mulțime și elementele de bază ale siguranței online. De asemenea, include o lecție despre „simbolurile și tradițiile” armatei ruse.

Noul curs va include, și el, noțiuni fundamentale de prim-ajutor, dar alte subiecte vor fi înlocuite cu „pregătirea militară de bază”, inclusiv întreținerea și utilizarea puștii automate Kalașnikov și a două tipuri de grenade de mână. Programul este similar cu pregătirea militară de bază predată în școli în perioada sovietică, care a fost desființată în 1993.

În comentariile făcute luna trecută pentru agenția de știri de stat TASS, ministrul educației, Serghei Kravțov, a declarat că schimbările vor fi introduse „treptat”.

În ianuarie, Kravțov a declarat că noile cursuri ar putea fi predate de veterani ai „operațiunii militare speciale” din Ucraina, folosind eufemismul obligatoriu al Kremlinului pentru războiul de agresiune împotriva Kievului. Foștii soldați ar putea urma trei luni de pregătire pedagogică înainte de a fi repartizați în sălile de clasă, a spus el.

Înainte, marș!

Programul „Fundamentele siguranței și apărării patriei” este cea mai recentă etapă a unei reforme similare care se desfășoară în școlile rusești sub Putin. Din 2014, Ministerul Educației a recomandat ca școlile să organizeze tabere militare de cinci zile pentru toți băieții din clasa a X-a - și fetele, pe bază de voluntariat - care să se desfășoare, dacă este posibil, la o bază militară din apropiere.

Scopul taberelor este „de a forma calitățile morale, psihologice și fizice necesare pentru serviciul în forțele armate”. Elevii învață să sape tranșee, să mărșăluiască în formație, să tragă cu arma, să arunce grenade, să se deplaseze pe un câmp de luptă și să aplice primul-ajutor în cazul rănirii pe câmpul de luptă.

Un participant la o „paradă militară a copiilor” în Ieisk, Krasnodar, Rusia, în aprilie.
Un participant la o „paradă militară a copiilor” în Ieisk, Krasnodar, Rusia, în aprilie.

Ideea unor astfel de tabere a fost propusă inițial în comun de către ministerele Apărării și Educației în 2010. În luna februarie, când războiul pe scară largă împotriva Ucrainei a intrat în al doilea an, fără niciun semn de victorie la orizont, părinții copiilor din multe școli au fost informați că participarea la tabere este acum obligatorie.

Începând cu luna septembrie, ministerele Apărării și Educației au propus ca taberele să fie conduse de Avangard, „un centru pentru educația militar-patriotică a tinerilor” aparținând de Ministerul Apărării și dispunând de o finanțare generoasă, după ce multe școli s-au plâns că nu au la dispoziție baze militare.

Avangard administrează un campus mare și modern în afara Moscovei, unde veteranii militari, inclusiv mulți proaspăt veniți din războiul din Ucraina, servesc ca instructori. Centrul organizează tabere de cinci zile similare celor impuse pentru școli, dar pe bază comercială.

Centrul a deschis deja tabere similare în regiunea Perm, în regiunea natală a ministrului apărării Serghei Șoigu, Ciuvașia, și în afara Sankt Petersburgului. Guvernul regional al regiunii Celiabinsk, din Munții Urali, a alocat peste șapte milioane de dolari pe o perioadă de doi ani pentru a construi acolo un centru de pregătire Avangard.

„Nu este înfricoșător să mori pentru patrie”

Pentru anul școlar 2022-23, școlile rusești au introdus prelegeri săptămânale pentru elevii de toate nivelurile, numite „Conversații importante”. Programul, care a fost lansat de Putin în timpul unei vizite la o școală din Kaliningrad, a fost conceput pentru a insufla patriotismul și pentru a le prezenta elevilor versiunea Kremlinului cu privire la evenimentele din Ucraina și alte probleme politice. Copiii din clasele inferioare primesc lecții despre minunile naturale ale Rusiei, intercalate cu mesaje patriotice precum: „Iubește-ți patria” și „Nu este înfricoșător să mori pentru patrie”.

În 2024, Ministerul Educației va introduce un nou manual de studii sociale, a declarat Kravțov la un forum din luna mai.

„Manualul actual era cel puțin liberal sau pseudo-liberal”, spune Kravțov. „Acum vom pune accentul pe valorile reale și imuabile ale societății”.

Copiii dintr-un club militar-patriotic la masă, în satul Senghileievskoie din regiunea Stavropol din Rusia. (foto arhivă)
Copiii dintr-un club militar-patriotic la masă, în satul Senghileievskoie din regiunea Stavropol din Rusia. (foto arhivă)

El a mai spus că manualele de matematică, fizică și geografie vor fi, de asemenea, reelaborate în funcție de noua stare de spirit național. Mai înainte, el a spus că noile manuale de istorie pentru clasa a XI-a vor include un capitol despre războiul din Ucraina.

În aprilie, Duma a adoptat fără bătăi de cap și în unanimitate, în toate cele trei lecturi, amendamente la legea privind serviciul militar care ar permite tinerilor de doar 18 ani să semneze contracte pentru a servi în armată. Anterior, pentru a se înrola, voluntarii trebuiau să fie absolvenții unei școli tehnice sau să aibă diplomă uoniversitară, ceea ce înseamnă că soldații prin contract mai tineri de 20 de ani erau rari, chiar dacă Putin a redus vârsta minimă la 18 ani în mai 2022.

Când deputatul Kartapolov din Duma, care i-a descris pe absolvenții de școală ruși ca fiind „infantili”, a propus pentru prima dată modificările în 2022, deputatul Nina Ostanina, șefa Comisiei pentru familie, femei și copii, și-a exprimat opoziția, spunând că propunerea îi lăsa „pe școlarii care vor să facă bani imediat pur și simplu fără apărare”.

Potrivit presei ruse, guvernul și-a stabilit obiectivul de a înrola 400 de mii de noi soldați voluntari. „Obiectivul a fost stabilit, iar acum ei înlătură din lege de toate obstacolele în calea încheierii contractelor privind serviciul militar”, a declarat activistul pentru drepturile omului Serghei Krivenko pentru serviciul rusesc al BBC.

XS
SM
MD
LG