Linkuri accesibilitate

Populistul ceh Babiš, judecat din nou pentru deturnare de subvenții UE


Miliardarul Andrej Babiš și-a adunat capital politic în ultimii 12 ani promițând că va da de pământ cu politicienii corupți. Acum ar putea deveni al doilea premier ceh condamnat pentru asemenea fapte.
Miliardarul Andrej Babiš și-a adunat capital politic în ultimii 12 ani promițând că va da de pământ cu politicienii corupți. Acum ar putea deveni al doilea premier ceh condamnat pentru asemenea fapte.

Fostul premier al Cehiei, omul de afaceri devenit politician Andrej Babiš, este chemat din nou în instanță în legătură cu presupusa folosire ilegală a subvențiilor de la Uniunea Europeană pentru un proiect personal.

Noul proces al lui Babiš în dosarul numit „Cuib de Barză” (așa se numește „ferma” de agrement pe care și-ar fi finanțat-o din banii UE) a început după ce o Curte de Apel a anulat achitarea decisă de altă instanță.

Subvențiile pe care le-ar fi manipulat Babiš erau pentru firme mici și mijlocii, nu pentru colosul agroindustrial pe care îl deține, Agrofert. Ca să încaseze banii, el ar fi transferat temporar proiectul unei firme mici, din proprietatea unei membru de familie, iar apoi a retrecut Cuibul de Barză la concern.

La un protest de pe vremea când era premier, Andrej Babiš este înfățișat cu un cuib de barză pe cap, într-o aluzie la proiectul său dubios, pentru care merge din nou în instanță.
La un protest de pe vremea când era premier, Andrej Babiš este înfățișat cu un cuib de barză pe cap, într-o aluzie la proiectul său dubios, pentru care merge din nou în instanță.

În dosar figurează și Jana Nagyova, parteneră de afaceri, care a semnat cererea de finanțare.

Agrofert a înapoiat între timp subvențiile suspecte, în valoare de aproape 2 milioane de euro.

Tribunalul orășenesc Praga l-a achitat pe Babiš în ianuarie anul trecut, dar în septembrie Curtea de Apel a anulat decizia. Procurorii cer acum pedepse de trei ani cu suspendare și amenzi.

Babiš, aflat acum în opoziție, a calificat mereu acuzațiile ca pe o răzbunare din partea adversarilor politici, inclusiv din coaliția de guvernământ de centru-dreapta aflată acum la putere.

Politicianul cu o avere estimată la peste 4 miliarde de dolari a intrat în politică în 2012 cu un partid nou, promițând să pună capăt corupției. A devenit ministru de finanțe (2014-2017), apoi premier (2017-2021).

Suspiciunile de corupție la adresa lui au provocat cele mai mari proteste de stradă din Cehia post-comunistă, în 2019, obligând parlamentul să adopte lege nouă privind conflictul de interese, dar nu i-au deraiat cariera politică.

Cu cât mai acuzat, cu atât mai votat

În ciuda necazurilor judiciare ale lui Babiš, care a pierdut alegerile prezidențiale din 2023, partidul său, Mișcarea ANO, rămâne cea mai populară formațiune politică din Cehia, fiind iubit mai ales de pensionari și persoane cu nivel de educație mai scăzut, din mediul rural și orașele mici.

Ultimele sondaje de opinia arată că Mișcarea ANO ar câștiga 35% din voturi dacă s-ar ține acum alegeri, urmată la mare distanță de cel mai mare dintre partidele de dreapta de la guvernare, ODS, cu 15% din preferințe.

Redeschiderea dosarului „Cuib de Barză” vine după ce Babiš a pierdut definitiv în Slovacia natală procesul prin care încerca să demonstreze că nu a fost agent al poliției secrete StB pe vremea când lucra în comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste.

Dacă va fi condamnat pentru fapte de corupție, Babiš ar fi al doilea fost șef de guvern ceh în asemenea situație. Anul trecut, un tribunal ceh a menținut condamnarea la doi ani și jumătate a fostului premier Pavel Nečas, vinovat de mituirea unor parlamentari.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG