Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Cu Marcel Spatari despre problema asistenților personali din Chișinău, între politică și politici sociale


Marcel Spatari a ocupat funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Gavrilița în perioada august 2021 - ianuarie 2023.
Marcel Spatari a ocupat funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Gavrilița în perioada august 2021 - ianuarie 2023.

​​​​​​Comentând disputa dintre Primăria Chișinău și Guvern pe tema serviciului „Asistență personală”, ex-ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, spune, în podcastul Europei Libere „În esență...”, că politicul „exagerează” pe subiecte care pot fi rezolvate „la nivel tehnic.”  

Problema asistenților personali din Chișinău, între politică și politici sociale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:27 0:00

Fost ministru în Cabinetul Gavrilița și unul dintre autorii reformei sistemului de asistență socială „Restart”, Marcel Spatari afirmă în ediția podcastului dedicată problemelor îngrijitorilor personali din Chișinău că „anumiți politicieni” exploatează situația din perspectivă politică, deși originea ei nu e politică.

Marcel Spatari susține că problemele trebuie rezolvate cât mai rapid, deoarece nu se poate „face politică din soarta oamenilor.”

Disputa dintre Primăria Chișinău și Guvern a apărut la începutul anului 2024, acutizându-se în lunile februarie și martie. De la 1 ianuarie, serviciul „Asistență personală” din R. Moldova a fost preluat de Executiv, serviciu gestionat până atunci de autoritățile locale. Excepție s-a făcut cu mun. Chișinău și autonomia găgăuză. Cei din Primăria Chișinău au calificat decizia administrației centrale ca fiind discriminatorie, acționând-o în instanță. Primarul Ion Ceban a afirmat recent: „...Noi am atacat în instanța de judecată Guvernul pentru acțiunile sale discriminatorii în raport cu mun. Chișinău. Nu poate fi asistentul personal finanțat de către stat la Briceni, la Bălți, la Cahul (...), iar la Chișinău – nu...” Pe de altă parte, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că: „...municipalitatea are obligația atât morală, cât și legală să identifice resurse necesare pentru a asigura funcționalitatea deplină a acestui serviciu [asistența personală]...”
În jur de 2000 de asistenți personali din cei aproximativ 7200 din R. Moldova sunt la Chișinău. Urmare a unor decizii ale autorităților municipale mai mulți asistenți personali-pensionari, au fost disponibilizați. Au fost operate și reduceri ale retribuțiilor pentru altă parte a îngrijitorilor personali.

De ce s-au aplicat „excepțiile” în cazul Chișinăului și Găgăuziei?

Fostul ministru spune în podcast că reforma „Restart” nu are nimic în comun cu problema creată în mun. Chișinău și că situația cu asistenții personali se datorează unor decizii ale Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Acestea, în opinia invitatului, ar fi „mai degrabă politice” și că „Direcțiile de asistență socială din Chișinău sunt victime ale acestor decizii.” Marcel Spatari afirmă că municipalitatea nu și-a motivat foarte bine deciziile.

Întrebat de ce s-a aplicat excepția în cazul Chișinăului și autonomiei găgăuze, administrațiile cărora sunt în opoziție cu guvernarea PAS, în cazul trecerii serviciilor „Asistență personală” în gestiunea Guvernului, ex-ministrul a afirmat că bugetele acestor două entități „sunt stabile, an de an, pe asistența socială”. În același timp, finanțarea asistenței sociale a mun. Bălți și a raioanelor „este puternic subvenționată din bugetul de stat”.

Ce-i de făcut?

Cu referire la soluții, Marcel Spatari spune că e nevoie ca părțile să fie deschise la dialog. Primul pas ar fi ca municipalitatea să revină la situația de la începutul anului, adică să-și anuleze deciziile prin care s-au operat cu disponibilizări și tăierea salariilor îngrijitorilor personali. Dacă acest dialog nu va fi posibil, Spatari sugerează că Guvernul poate modifica mecanismul de finanțare [alocare de fonduri prin transferuri cu destinație specială, adică strict pentru servicii sociale] și să ia decizii pentru responsabilizarea Primăriei Chișinău.

Între timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu a anunțat, la 20 martie, că, din luna mai, 650 de asistenți personali din Chișinău, care au fost demiși, vor fi reangajați de către minister. Buzu a mai spus că vor fi revizuite și salariile celor peste 500 de îngrijitori personali cărora primăria le-a redus retribuțiile.
În replică, Primăria Chișinău a menționat că Guvernul creează probleme Capitalei, face politică, după care declară că „rezolvă aceste probleme”. Primăria reafirmă că anume autoritățile centrale au tăiat finanțarea asistenților personali din Chișinău.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Apelează actuala guvernare la expertiza ex-ministrului Marcel Spatari?
  • Despre nevoia reformei „Restart”. S-au îndreptățit așteptările la un an de la lansare?
  • Nemulțumirile din sistemul de asistență socială și hopurile reformei „Restart”.
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat se cifrează la 42,7 mlrd. de lei [peste 12% din PIB]. Acoperă, oare, în totalitate nevoile sectorului social din R. Moldova?
  • Care ar fi volumul de fonduri ce ar asigura buna funcționare a asistenței sociale?
  • Are sau nu are vreo legătură reforma „Restart” cu situația conflictuală dintre Primăria Chișinău și puterea centrală?
  • Aspecte ale disputei dintre Primăria Chișinău și Guvern. Cine sau ce a generat, de fapt, situația conflictuală?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, pe Spotify și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă.”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG