Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | De ce R. Moldova pierde la Curtea de la Strasbourg?


Vedere a Curții Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg (CEDO), Franța, septembrie 2023. Curtea de la Strasbourg este o parte importantă a Consiliului Europei, care, la rândul său, este cea mai importantă instituție pentru drepturile omului de pe continent.
Vedere a Curții Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg (CEDO), Franța, septembrie 2023. Curtea de la Strasbourg este o parte importantă a Consiliului Europei, care, la rândul său, este cea mai importantă instituție pentru drepturile omului de pe continent.

Republica Moldova nu face suficient pentru a remedia „problemele sistemice” din justiție, semnalate prin deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), deși face eforturi în acest sens. Iar aceste probleme continuă să fie „omniprezente” în hotărârile Curții, spune expertul Daniel Goinic.

De ce R. Moldova pierde la Curtea de la Strasbourg?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:56 0:00

Director al Programului Drepturile Omului din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Daniel Goinic, a vorbit în podcastul Europei Libere „În esență...” și despre carențele care au condus, timp de 26 de ani, la pierderea a circa 600 de cauze moldovenești la CtEDO.

Expertul observă că cel mai des sunt încălcate drepturile ce țin de articolul 6 [dreptul la un proces echitabil] din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), document ratificat de R. Moldova în 1997.

„[...] R. Moldova, spre uimirea unora, chiar dacă este un stat mic, încalcă art. 6 din Convenție pe toate dimensiunile – de la neexecutarea hotărârilor judecătorești până la admiterea de recursuri sau apeluri tardive [...]”, observă Daniel Goinic.

În ultimii mai bine de 26 de ani, Curtea de la Strasbourg a pronunțat 599 de hotărâri în cauzele moldovenești, fiind constatate în jur de 800 de violări ale Convenției. R. Moldova a fost obligată de CtEDO să plătească despăgubiri în valoare de peste 22,8 milioane de euro. Cel mai des, în R. Moldova se încalcă dreptul la un proces echitabil (peste 31%); interzicerea torturii (peste 23%); dreptul la libertate și siguranță (apr. 15%) etc. Cele mai întâlnite tipuri de violări sunt neexecutarea hotărârilor judecătorești (apr. 11%); casarea hotărârilor judecătorești irevocabile (apr. 8%); investigarea defectuoasă a maltratării (peste 7%). Numărul adresărilor la CtEDO, raportat la cel al populației țării, plasează R. Moldova pe locul cinci din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei.

Problema nu e legislația, ci „subiecții” care aplică legea

Expertul menționează că adesea sunt admise încălcări pe „partea penală”, persoanele nefiind audiate sau încălcându-li-se statutul de prezumție a nevinovăției. Totodată, Daniel Goinic spune că trebuie ținut cont „și [de] conotațiile noastre naționale”: „atât timp cât nu vom lupta eficient cu factorul corupției, nu vom opri [acest] număr mare de hotărâri la CtEDO pe art.6.”

Invitatul podcastului mai spune că problemele R. Moldova, „developate” de CtEDO în cei de 26 de ani, arată că nu legislația este veriga slabă, ci subiecții [judecătorii și procurorii] pentru felul cum aplică legea.

Numărul mare de hotărâri pronunțate de CtEDO pe cauze moldovenești arată „clar” că „cetățenii noștri au o încredere mai mare în Curtea europeană decât în instanțele naționale.”

Întrebat în cât timp reformele actuale din justiție [pre-vettingul și vettingul] ar putea genera schimbări spre bine în contextul jurisprudenței CtEDO, Daniel Goinic a evitat să facă o prognoză, declarându-se, însă, „un optimist rezervat”. Potrivit lui, este important ca în sistem să vină oameni care să „schimbe paradigmele”.

Daniel Goinic (dreapta), director al Programului Drepturile Omului din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Eugen Urușciuc, autorul podcastului „În esență...”, în studioul Europei Libere.
Daniel Goinic (dreapta), director al Programului Drepturile Omului din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Eugen Urușciuc, autorul podcastului „În esență...”, în studioul Europei Libere.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Radiografia celor 26 de ani de când moldovenii au acces la CtEDO și concluziile principale;
  • Ce factori sau probleme îi joacă festa cu precădere R. Moldova în contextul cauzelor la Curtea de la Strasbourg – sistemul defect al justiției sau prestația anumitor magistrați?
  • Care sunt cele mai frecvent violate drepturi ale moldovenilor? De ce încrederea în actul justiției mai rămâne la un nivel scăzut? Mai sunt cauzele legate de tortură o problemă actuală?
  • Întreprind autoritățile suficiente măsuri și implementează, oare, politici eficiente pentru a asigura un act al justiției calitativ, astfel încât justițiabilii să nu ajungă cu plângeri la CtEDO?
  • În cât timp ar putea da „roade” reforma din justiție în contextul jurisprudenței CtEDO și cum poate fi apreciată cultura juridică a cetățenilor?
  • Cum trebuie privită decizia cu privire la ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo, prin prisma executării hotărârii CtEDO?
  • Ce șanse are fostul Partid Șor la Curtea de Strasbourg?
  • Unde se plasează R. Moldova în topul țărilor la plata despăgubirilor dictate de CtEDO?
  • Cum sunt sancționate – dacă mai sunt sancționate – persoanele responsabile de condamnarea R. Moldova la CtEDO?
  • Pe termen mediu ce ar trebui să facă societatea și autoritățile moldovene pentru a diminua numărul de plângeri la CtEDO?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă cu Cristina Popușoi” – în fiecare zi de miercuri; și în fiecare zi de vineri podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG