Linkuri accesibilitate

Platforma media de limbă rusă Meduza acuză atacuri cibernetice fără precedent ale Rusiei


Site-ul de știri independent Meduza este interzis în Rusia și funcționează din Letonia.
Site-ul de știri independent Meduza este interzis în Rusia și funcționează din Letonia.

Meduza, o platformă media independentă de limbă rusă, acuză autoritățile de la Moscova de un val fără precedent de atacuri cibernetice asupra sa, cu intenția de a „distruge” publicația.

Pe 11 martie, Meduza, care are sediul în Letonia, a publicat un comunicat în care spune că atacurile au început în perioada morții lui Alexei Navalnîi (16 februarie 2024), liderul opoziției ruse, în închisoarea Lupul Polar din Siberia.

„În februarie 2024, autoritățile ruse au lansat o serie de atacuri cibernetice împotriva Meduza, cele mai puternice «trăite vreodată de organizație»”, se arată în comunicat.

„Deși nu avem o dovadă directă, credem că este o campanie menită să ne distrugă complet”, menționează redacția.

Meduza afirmă că autoritățile ruse și organizațiile pro-Kremlin le blochează constant serverele de backup, lansează atacuri DDoS (distributed denial-of-service), astfel încât site-urile să devină inutilizabile, încearcă să întrerupă activitatea de strângere a donațiilor și intră în conturile jurnaliștilor prin phishing și alte tehnici de hacking.

Atacurile arată - spun reprezentanții Meduza - că autoritățile ruse sunt dispuse să cheltuiască o cantitate uriașă de resurse pentru a-și atinge scopul.

Platforma de știri și investigații menționează că atacurile sunt parte a unei campanii mai mari a autorităților ruse, care vor să transmită avertismente, inclusiv prin întreruperile de internet din Rusia sau interferențele cu diverse aplicații de mesagerie.

Atacul asupra Meduza, o sursă rusă importantă de știri, vine chiar înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, între 15 și 17 martie, în care, cel mai probabil, Vladimir Putin, care nu are competitor, va câștiga al cincilea mandat de președinte.

Rusia a numit anul trecut Meduza - platformă media finanțată de cititori - „organizație indezirabilă”, spunând că este o „amenințare” la adresa ordinii constituționale și securității țării.

Știre preluată de la Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG