Linkuri accesibilitate

Peste 40 de țări, inclusiv Moldova, cer o investigație independentă privind moartea lui Navalnîi


Alexei Navalnîi a decedat la 16 februarie, în timp ce executa o sentință de condamnare de peste 30 de ani de închisoare, într-o colonie penală din zona arctică a Rusiei. A fost înmormântat în condiții stricte de securitate la Moscova, la 1 martie.
Alexei Navalnîi a decedat la 16 februarie, în timp ce executa o sentință de condamnare de peste 30 de ani de închisoare, într-o colonie penală din zona arctică a Rusiei. A fost înmormântat în condiții stricte de securitate la Moscova, la 1 martie.

Un grup de peste 40 de state membre în ONU au lansat luni un apel pentru o investigație internațională independentă și transparentă asupra cauzelor morții opozantului rus, Alexei Navalnîi.

Apelul a fost prezentat de ambasadoarea UE la ONU, Lotte Knudsen, în timpul reuniunii Comitetului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, în numele celor 27 de state membre ale UE și altor 16 țări, printre care Canada, Regatul Unit, SUA și Ucraina, scrie Reuters. Pe lângă cerința privind investigația, adresarea îl numește pe președintele rus, Vladimir Putin, ca fiind principalul responsabil pentru moartea lui Navalnîi.

„Rusia ar trebuie să permită o investigație independentă și transparentă asupra circumstanțelor morții sale subite”, a declarat ambasadoarea Knudsen.

Unul din cei mai cunoscuți critici ai președintelui rus, Vladimir Putin, Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani, la 16 februarie, în timp ce executa o condamnare de circa trei decenii într-o colonie penală din zona arctică a Rusiei. Susținătorii săi susțin că el ar fi fost ucis.

La scurt timp, Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că a lansat o investigație proprie privind circumstanțele morții lui Navalnîi.

Kremlinul a respins orice implicare în moartea opozantului rus, care a fost înmormântat la Moscova vineri, 1 martie.

Miniștrii Ungariei și Slovaciei dau mâna cu Lavrov

Premierul polonez, Donald Tusk, i-a criticat luni aspru pe miniștrii de externe ai Ungariei, Peter Szijarto, și Slovaciei, Juraj Blanar, pentru faptul că au avut o întrevedere cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în cadrul Forumului diplomatic de la Antalya, scrie AP.

Tusk s-a declarat nemulțumit inclusiv de faptul că întrevederea celor doi reprezentanți de țări din UE și NATO cu ministrul rus al afacerilor externe a avut loc chiar în ziua în care la Moscova aveau loc funeraliile liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

„Colegii de la Bratislava și Budapesta demonstrează din nou că opiniile noastre asupra unor anumite probleme sunt prea diferite”, a adăugat premierul polonez, făcând referire la atitudinea față de Rusia și invazia declanșată în Ucraina.

O declarație similară a avut și prim-ministra Lituaniei, Ingrida Simonyte, care a numit întrevederea celor doi miniștri de externe din UE cu Lavrov drept „o alegere regretabilă”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG