Linkuri accesibilitate

Peripețiile bravului agent Popa


Autorul dialogului din imagine este Maxim Djamanov, câștigătorul Concursului de Replici Politigraf organizat săptămânal pe Facebook. „-Cum ajung în Europa?”; „-Devenind agentul Popa!” este o posibilă traducere care, desigur, nu redă înțelesul profund al originalului.
Autorul dialogului din imagine este Maxim Djamanov, câștigătorul Concursului de Replici Politigraf organizat săptămânal pe Facebook. „-Cum ajung în Europa?”; „-Devenind agentul Popa!” este o posibilă traducere care, desigur, nu redă înțelesul profund al originalului.

Agenția Servicii Publice de la Chișinău s-a autosesizat și a făcut o „anchetă de serviciu”, săptămâna aceasta, după ce autoritățile cehe au dezvăluit că un presupus agent al spionajului militar rus s-a legitimat, în Cehia, cu pașaport ... moldovenesc, ca Nicolai Popa.

Pașaportul moldovenesc a fost folosit de presupusul agent pentru a-și programa o vizită la depozitul de armament de la Vrbětice, în estul Cehiei. Depozitul cu 50 de tone de muniții a sărit în aer în perioada cuprinsă de programare, în octombrie 2014, fiind uciși doi oameni.

Agenția moldoveană care emite pașapoarte s-a pomenit astfel în mijlocul unuimare scandal diplomatic între Cehia și Rusia, cu ramificații până în Anglia. Căci fața lui Popa a fost zărită și acolo, în 2018, dar aparținea unuia cu pașaport rusesc, Alexandr Petrov. Autoritățile britanice îl caută pentru otrăvirea cu gaz Noviciok a unui fost spion rus, crimă care a făcut și o victimă colaterală. Dar nici Petrov n-ar fi cine spune că e, ci Alexandr Mîșkin, doctor al serviciului rus de informații militare, GRU.

De parcă povestea n-ar fi destul de încâlcită și așa, Agenția Servicii Publice de la Chișinău a mai introdus un element „lămuritor”.

În urma anchetei sale de serviciu, a spus presei că da, a emis pașaportul moldovean A3194368 cu care s-a legitimat în Cehia Nicolai Popa (tot el Petrov și Mîșkin). Dar că nu l-a emis pe numele lui Popa, ci „pe numele altei persoane”. Cine este această persoană însă nu se poate spune pentru că „reprezintă date cu caracter personal, prelucrarea cărorase efectuează cu consimțământul subiectului datelor cu caracter personal”.

Cu alte cuvinte, dacă vreți să știți cine e omul, cereți-i consimțământul pentru a-i prelucra datele, dacă îi puteți cere consimțământul, neputându-i prelucra datele ca să știți cine e.

V-ar mai putea interesa:

Păziți-o pe Domnica!

Covidul încă n-a plecat, dar vine focul haric!

Starea de urgență a ucis suspansul în politica moldoveană

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG