Linkuri accesibilitate

Parlamentul vrea să controleze inflaţia | Lvov: comemorarea copiilor ucişi în război


Jucării și etichete cu nume pe scaunele unui autobuz școlar la un eveniment simbolic de comemorare a celor 243 de copii uciși în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Lvov, 1 iunie 2022.
Jucării și etichete cu nume pe scaunele unui autobuz școlar la un eveniment simbolic de comemorare a celor 243 de copii uciși în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Lvov, 1 iunie 2022.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
  • Procurorii anticorupție au descins, pe 2 iunie, la sediul Partidului Socialiștilor din capitală, scrie Newsmaker.md. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PSRM Carmena Lupei a declarat că procurorii au ridicat acte de contabilitate. „Astăzi la sediul PSRM au venit reprezentanții Procuraturii Anticorupție cu ordonanța de ridicare a mai multor acte și informații ce vizează activitatea contabilă a PSRM. Cu detalii și comentarii partidul va reveni ulterior”, a precizat reprezentanta formațiunii.
  • Ministerul Justiției al R. Moldova a venit cu o reacție după ce Victor Munteanu, avocatul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, a anunțat că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat în regim de urgență Guvernului R. Moldova ambele plângeri depuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo pe faptul „persecutării acestuia pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comunicare cu presa și al restricțiilor de întrunire, și al suspendării din funcția de Procuror General”, citim în Ziarul de Gardă. În acest context, Ministerul Justiției menționează că „va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate”.
  • Parlamentul a creat o comisie specială de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni, scrie Jurnal.md. Decizia a fost luată la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate condus de Maia Sandu. Preşedinte al comisiei este Dumitru Alaiba, secretar - Adrian Băluțel, iar membri Artur Mija și Marina Morozan. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor au refuzat deocamdată să delege membri în noua comisie, invocând că activitatea acesteia nu are un rost și nu va fi decât „praf în ochi” pentru cetățeni.
  • Alexandru Musteață, fostul consilier al premierului Natalia Gavrilița, a fost numit joi în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, după ce Alexandr Esaulenco și-a depus cererea de demisie pe 30 mai, citim în Anticoruptie.md. Pentru candidatura lui Musteață au votat 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Până la accederea în funcția de consilier al prim-ministrului, Alexandru Musteață a fost director al Departamentului „Buna Guvernare” din cadrul Fundației Soros-Moldova. A fost şi membru al Comisiei Electorale Centrale de pe lista PAS.
  • La ședința Comisiei Unificate de Control din 2 iunie au continuat discuțiile asupra situației din Zona de Securitate în baza rapoartelor Comandamentului Militar Întrunit, scrie Agora.md. Subiectul central și de această dată a fost instalarea unor posturi unilaterale și prezența ilegală în Zona de Securitate a exponenților structurilor de forță subordonate Tiraspolului, dotați cu pistoale automate. Delegația R. Moldova a condamnat constant „aceste acțiuni provocatoare ale Tiraspolului, a cerut și în cadrul acestei reuniuni de lucru eliminarea necondiționată a posturilor și ale altor obstacole ce împiedică libera circulație a cetățenilor. Delegația de la Tiraspol nu a răspuns însă pozitiv cererii delegației de la Chișinău”.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi descinderea procurorilor anticorupţie la sediul Partidului Socialiştilor.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook e a TVR Moldova şi ne spune că un vin produs în R. Moldova a fost desemnat cel mai bun vin roșu din lume, la competiţia "Concours Mondial de Bruxelles".
  • O altă postare comentată de pe Facebook, cea a TV8.md, ne informează că deputatul Corneliu Furculiță a renunţat să mai fie vicepreședinte al fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Respectiv, în calitatea de vicepreședinte al fracțiunii parlamentare a fost înaintat și numit deputatul Grigore Novac.
  • Şi tot pe Facebook citim că, în opinia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Ucraina depășește orice limită a decenței cerând armament Occidentului.
  • Pe Instagram, TV8.md ne spune că Ucraina i-a comemorat pe cei 243 de copii uciși în război printr-un eveniment emoționant, sub sloganul „Excursia care nu va mai avea loc niciodată”. Evenimentul a fost organizat în orașul Lvov. În centrul orașului au fost aduse autobuze școlare de culoare galbenă, care au fost parcate goale. Pe fiecare scaun a fost așezată câte o jucărie de pluș, unele dintre ele având simbolic pusă centura de siguranță, ca și când ar fi într-o călătorie.
  • Tot pe Instagram citim: oficialii din Severodonețk susțin că 80% din oraș s-ar afla sub controlul forțelor de ocupație, iar șeful administrației militare spune că oamenii din oraș se adăpostesc de bombardamentele rusești în subsolurile uzinei chimice, unde sunt depozitate, probabil, substanțe periculoase.

XS
SM
MD
LG