Linkuri accesibilitate

Un chip al fostei Securități prin mărturiile victimelor acesteia (4)


Imagine generică.
Imagine generică.

Episodul 4. Cazul Ion Opriș, profesor universitar, care „are idei înverșunate împotriva politicii Partidului”.

După ce a cercetat arhivele fostei Securități a regimului ceaușist, și după ce a stat de vorbă cu victime ale acestei instituții, Andreea Pora a realizat în 2003 la Radio Europa Liberă un serial care prezintă mecanismele prin care funcționa Securitatea, metodele de lucru, mentalitatea angajaților săi și regimul de teroare pe care îl instaura la comanda aparatului comunist, dar și de la sine putere. Un chip al fostei Securități prin mărturiile victimelor acesteia. Serialul a fost difuzat săptămânal în cadrul emisiunii „Actualitatea românească”. Vă invităm să ascultați acum episodul 4 difuzat în ediția din 7 martie 2003 a emisiunii „Actualitatea românească”, moderată de Cristian Teodorescu.

Episodul 4. Cazul Ion Opriș, profesor universitar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:09 0:00

Cristian Teodorescu: Aflat în vacanță în Delta Dunării, profesorul universitar Ion Opriș, critică regimul comunist și-l înjură la propriu pe Ceaușescu în fața unui necunoscut amabil. Acesta s-a dovedit a foo agent al Securității. Lui Ion Opriș i se deschide Dosar de urmărire informativă. Timp de peste zece ani este turnat de mai toți colegii, inclusiv de rectorul din acea vreme al Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești. Profesorului i se montează microfoane în casă, i se interceptează corespondența și îi este ascultat telefonul. În dorința de a controla totul și de a face rău, Securitatea nu se dă în lături de la nimic.

Andreea Pora: Cum ați ajuns să deveniți un obiectiv pentru Securitate? Ce s-a întâmplat?

Ion Opriș: Am făcut o vizită la Tulcea, într- o familie pe care o vedeam pentru prima dată și întâmplarea a făcut că am rămas o oră și jumătate cu gazda respectivă, ceilalți colegi ai mei plecând să viziteze orașul. Și din vorbă-n vorbă eu am început să vorbesc despre situația din țară, fiind încurajat de acea gazdă a mea, ulterior mi-am dat seama că dânsul era de fapt agent, și un agent important, și că de fapt înregistrase ceea ce eu spusesem.

Andreea Pora: Dosarul dumneavoastră a fost deschis în 1979 numai pe baza acestei note informative...

Ion Opriș: Da, trei pagini scrise de respectivul, care se numește „Sursa Dumitrescu”, au fost preluate de Securitatea din Tulcea și trimise la Securitatea din Prahova, unde eu sînt cadru didactic de când s-a mutat Institutul acolo, din 1975. Și cei din Prahova, față de categorisirea celor afirmate de mine, și a poziției mele ca ostil regimului, au considerat necesar să-mi deschidă dosar de urmărire informativă.

Andreea Pora: Încondeiat de informativul din Tulcea drept un element ostil, care, citez: „are idei înverșunate împotriva politicii Partidului, folosește bancuri porno și politice”, lui Ion Opriș i-a fost luată la scotocit viața. Este urmărit pas cu pas. Securitatea știe aproape totul, cu cine se întâlnește, ce discută, de cine este îndrăgostit, cu ce studenți intră în contact.

[...]

XS
SM
MD
LG