Linkuri accesibilitate

O „călărire în zori” cu efect terapeutic pentru militarii ucrainenii răniți în război


 Serhii și băiețelul său de doi ani.
Serhii și băiețelul său de doi ani.

Hipoterapia a ajuns să fie folosită ca formă de tratament pentru luptătorii răniți în războiul din Ucraina. La un centru de hipism din Lvov, sesiunile de călărie sunt folosite pentru a-i ajuta pe cei răniți să revină la o viață normală.

Călărie cu efect terapeutic pentru luptătorii răniți în războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00

Hipoterapia este practicată din vremuri străvechi ca metodă de recuperare pentru luptătorii răniți. Plimbările ecvestre sunt liniștitoare, reduc stresul și îi ajută pe soldați să-și recapete încrederea și abilitățile motorii.

Este și cazul lui Serhii, un soldat ucrainean rămas fără un picior în una din luptele împotriva invadatorilor ruși. Rănit în bătălia de lângă Izium, bărbatul încearcă acum călăria ca metodă de tratament. Serhii îl ia cu el în șa și pe fiul său de numai 2 ani, ceea ce îi grăbește recuperarea, spune bărbatul: „A fost o experiență interesantă pentru el. Nu părea speriat. Așa că a decis să facă o plimbare.”

Plimbările ecvestre sunt liniștitoare, reduc stresul și îi ajută pe soldați să-și recapete încrederea și abilitățile motorii...

Serhii povestește că obuzul unui tanc a explodat chiar lângă el. A avut noroc că era pe sol și nu pe asfalt, căci obuzul a intrat mai întâi în pământ și apoi a explodat. Într-o clipă, schijele i-au retezat piciorul. A fost aruncat în sus, a luat foc și a căzut, iar piciorul a aterizat alături. „Am țipat atât de tare încât m-a auzit toată lumea, chiar și cei care nu trebuiau să mă audă”, își amintește Serhii.

Hipoterapia îl ajută mult, spune luptătorul, care nu se lasă învins și a ajuns chiar să facă glume pe seama nenorocii sale. „Astăzi, nu mai trebuie să spăl decât un ciorap și tai mai puține unghii”, glumește el.

Terapeut și instructor de hipism, Natalia Soneciko, povestește cum funcționează magia sesiunilor de călărie.

„Calul se mișcă în trei dimensiuni, la fel ca și noi: în sus și în jos, înainte și înapoi, la stânga și la dreapta. Când urci pe un cal, dacă ești suficient de relaxat, trebuie pur și simplu să repeți mișcările calului. Impulsul ajunge la mușchii care sunt încordați din cauza stresului sau a unei leziuni. Aceasta determină mușchii să se relaxeze. Este ca și cum ai lăsa mușchii să respire”, spune terapeuta.

Este ca și cum ai lăsa mușchii să respire...

În timp ce pe unii soldați hipoterapia îi ajută să se obișnuiască să se descurce fără o mâna sau un picior, pentru alții se dovedește a fi o metodă eficientă pentru a depăși probleme de ordin psihologic, povestește psihologul Oleksandra Kandoghina, o altă angajată a centrului de hipoterapie din Lvov. Atacurile de panică sau insomnia și alte probleme cedează treptat după ședințele de călărie.

„Primul exercițiu constă, pur și simplu, în provocarea de a te regăsi pe cal. Te sui în șa, instructorul plimbă calul în cerc, iar călărețul își ține echilibrul, concentrându-se pe mișcările calului. (...) Un alt procedeu se numește „centaurul”. E ca și cum ați fi un singur organism. Dacă trebuie să te întorci, pur și simplu te întorci, pentru că deveniți atunci un singur organism.”

„Trebuie să mă întorc pe front”. Soldați cu membre amputate revin pe câmpul de luptă în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Și pe Danilo, un alt soldat cu amputație, care suferă de insomnie, hipoterapia îl ajută să revină treptat la normalitate.

„Dorm mai bine după o ședință de călărie. Devin mai calm. Nu mai am coșmaruri.”

Mai mult. Nu numai oamenii, dar și caii beneficiază de aceste ședințe. Caii și pacienții se ajută reciproc, de la egal la egal, povestește terapeuta Natalia Soneciko.

Potrivit ei, Dodo, un cal de 5 ani, era lihnit de foame când a fost salvat de sub ocupație, în regiunea Cernihov. Acum, a redevenit vioi și fericit, chiar s-a îngrășat, după ce am început să lucrăm cu militarii, povestește Natalia zâmbind.

Ca practică modernă, hipoterapia datează din anii 1960.

Previous Next

XS
SM
MD
LG