Linkuri accesibilitate

Noi reguli sanitare pentru școli: Meniuri variate, toalete la fiecare etaj și vestiare în sălile de sport


Meniuri variate, cu specific de sezon și meniuri separate pentru elevii cu diete speciale, vestiare în sălile de sport și toalete la fiecare etaj, gimnastică de dimineață și patru ore pe săptămână de educație fizică. Prevederile se conțin într-un nou regulament sanitar pentru școlile din Moldova.

Ministerul Sănătății a prezentat spre consultări publice un nou regulament sanitar pentru instituțiile de învățământ primar, secundar și profesional tehnic, care va înlocui alte două documente, aprobate în anul 2005.

Autoritățile susțin că e nevoie de aceste noi reguli sanitare pentru a le asigura copiilor un mediu de studiu sigur și condiții bune pentru creștere și dezvoltare. De asemenea, autoritățile își propun să reducă riscurile de îmbolnăvire și rata obezității în rândul copiilor și adolescenților, să sporească numărul școlilor cu apeduct, canalizare și încălzire autonomă, cu cabinete medicale dotate corespunzător, terenuri sportive, ateliere educaționale, sisteme de ventilație și blocuri alimentare.

Documentul conține reguli de amplasare a clădirilor; norme sanitare pentru cămine; norme de protecție împotriva zgomotului; norme privind microclima, ventilația, încălzirea, aprovizionarea cu apă și canalizarea; norme pentru menținerea încăperilor și a teritoriului; condiții pentru alimentația elevilor.

Mai multe fructe și legume în meniu, apă potabilă și lavoare la cantină

Noul regulament spune că alimentația elevilor trebuie să fie de calitate înaltă, variată și să asigure copiii cu substanțele nutritive necesare. Meniurile trebuie să conțină un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte și produse lactate. Se interzic alimentele cu un conținut crescut de grăsimi și adaos de zahăr și încălzirea bucatelor gata preparate. Pentru elevii cu o dietă specială se vor face meniuri separate.

Toate bucatele trebuie să fie servite nu mai târziu de două ore de la sfârșitul procesului tehnologic. Școlile fără bloc alimentar propriu pot să organizeze alimentația elevilor prin sistem de catering, cu respectarea unor condiții.

O bucătăreasă în proces de pregătire a prânzului la o grădiniță din Grătiești, martie 2023.
O bucătăreasă în proces de pregătire a prânzului la o grădiniță din Grătiești, martie 2023.

Mesele de servire trebuie să aibă înveliș igienic, iar vesela trebuie să fie din faianță, porțelan, inox, vase emailate și sticlă. Se interzice utilizarea veselei știrbite, de plastic, de aluminiu sau de ceramică.

Școlile trebuie să asigure condiții pentru spălarea mâinilor și să dispună de surse de apă potabilă cu jet ascendent sau dozatoare de apă potabilă, cu pahare de unică folosință.

Spații verzi, alei pavate și condiții pentru elevii cu cerințe speciale

Regulamentul propus spune că școlile trebuie să fie amplasate doar în zonele cu regim locativ, pe un sector propriu. Distanța de la clădire până la stradă trebuie să fie de minimum 25 de metri în orașe, iar în sate – până la 15 metri.

Distanța de la teritoriul instituției până la obiectele radiotehnice și sursele de poluare trebuie să fie nu mai mică de 50 de metri.

Teritoriul școlii trebuie să fie îngrădit. Spațiile verzi trebuie să constituie minimum 40% din suprafața totală a terenului. Administrația este obligată să distrugă ambrozia și să prevină reapariția acestei plante alergene.

Teritoriul trebuie să asigure nu mai puțin de 50 de metri pătrați pentru fiecare elev și să fie iluminat în timpul nopții. Toate drumurile, căile de circulație trebuie să fie pavate.

Intrarea în gimnaziul „A. Popovici” din satul Boghenii Noi, Ungheni.
Intrarea în gimnaziul „A. Popovici” din satul Boghenii Noi, Ungheni.

Clădirile instituției trebuie să fie proiectate și pentru elevii cu dificultăți locomotorii și de vedere. În fiecare clasă, în medie, pot fi prevăzute câte unul–două locuri echipate pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

Fiecare elev trebuie să fie asigurat cu un loc de lucru, în bancă sau la masă, care trebuie să corespundă înălțimii lui, capacităților vizuale și auditive.

Elevii care văd sau aud rău se așază în primele bănci, iar cei cu boli reumatice sau respiratorii – mai departe de ferestre.

În urma examenelor medicale, elevii sunt divizați în grupe medicale: de bază, pregătitoare și specială. Cei care nu trec controlul medical nu sunt admiși la orele de educație fizică.

Vestiare separate, cabine pentru igiena fetelor și toalete la fiecare etaj

Regulamentul mai arată că vestiarele sălilor de sport vor fi separate pentru fete și băieți, vor avea cuiere și/sau dulapuri, uși care se încuie și separeuri, după posibilitate, pentru a asigura intimitate în timpul schimbării hainelor.

Clădirile școlilor trebuie să fie prevăzute cu toalete pentru elevi la fiecare etaj, mai exact cu un scaun de WC pentru maximum 20 de fete și un scaun de WC și un pisoar pentru cel mult 20 de băieți. Toaletele trebuie să fie accesibile și pentru persoanele cu dizabilități și utilizatorii de scaune cu rotile, separate pentru băieți și fete.

În plus, instituțiile trebuie să dispună de încăperi pentru igiena personală a fetelor, adică o cabină pentru maximum 70 de fete, cu o suprafață de cel puțin 3 metri pătrați, care să conțină: bideu și/sau duș, un scaun de WC, un lavoar, toate conectate la apă rece și caldă curgătoare, noptieră, oglindă verticală de dimensiuni aproximative cu înălțimea unei persoane, cu ușă care se va încuia pe interior, coș de gunoi cu capac.

Regulamentul mai prevede că volumul și greutatea manualelor, rechizitelor și altor materiale necesare la școală trebuie adaptate capacităților fizice corespunzătoare vârstei elevilor.

Greutatea conținutului ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului. Se recomandă ca elevii din clasele primare și gimnaziale să folosească ghiozdane ortopedice.

Gimnastică de dimineață și mai multe ore de educație fizică

Autoritățile din sănătate recomandă, de asemenea, ca elevii să facă gimnastica de dimineață timp de 8–10 minute, iar lecțiile de educație fizică să fie de patru ori pe săptămână.

Educația pentru sănătate a elevilor trebuie să se bazeze pe formarea deprinderilor igienice. Personalul medical din instituție trebuie să monitorizeze rata de vaccinare a elevilor, să știe câți dintre ei nu sunt vaccinați și de ce. Fiecare școală trebuie să aibă și un psiholog, care va evalua nevoile elevilor, prin discuții individuale, chestionare sau observații.

Anual, până la începerea noului an de studii, instituțiile de învățământ trebuie să obțină autorizații sanitare de funcționare, iar blocurile alimentare – în domeniul siguranței alimentelor. Toți angajații sunt obligați să susțină examene medicale și instruire igienică.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG