Linkuri accesibilitate

Nazarbaev a plătit cel puțin 5 milioane de dolari pentru un documentar despre viața sa. Oliver Stone, implicat în producție


Fostul președinte kazah Nazarbaev nu este zgârcit cu imortalizarea vieții și carierei sale prin cărți sau filme. Volumul „Kazahstan. Viața mea” în vitrina unei librării did Almaty, 1 decembrie 2023.
Fostul președinte kazah Nazarbaev nu este zgârcit cu imortalizarea vieții și carierei sale prin cărți sau filme. Volumul „Kazahstan. Viața mea” în vitrina unei librării did Almaty, 1 decembrie 2023.

O fundație controlată de fostul președinte kazah, Nursultan Nazarabev, a plătit cel puțin cinci milioane de dolari pentru un documentar din 2021 care „curăța” imaginea liderului autoritar, arată o investigație jurnalistică.

Denumit „Kazah: Istoria omului de aur”, documentarul a fost realizat de cineastul de origine rusă stabilit în SUA, dar cu viziuni pro-Kremlin, Igor Lopatonok. Filmul este centrat în jurul unui interviu lung cu fostul președinte kazah, realizat de faimosul și controversatul regizor american, Oliver Stone. În trecut, Stone a mai produs documentare despre președintele rus Vladimir Putin, liderul cubanez Fidel Castro și cel al Venezuelei, Hugo Chavez.

În interviu, Nazarbaev (83 de ani), care a condus Kazahstanul cu o mână de fier vreme de 30 de ani, vorbește despre copilăria sa, cariera politică, destrămarea URSS și dobândirea independenței kazahe. Documentarul a fost criticat de mai mulți cineaști, unul dintre ei numindu-l o „odă hagiografică”, care a devenit parte din „cultul continuu al personalității” lui Nazarbaev.

Filmul a fost lansat în 2021, ca parte a unei miniserii din opt episoade. Lucrul a început la finele anului 2019, după ce Nazarbaev a renunțat la președinție, dar a continuat să exercite o influență politică enormă în Kazahstan.

O investigație realizată de rețeaua internațională de jurnaliști de investigație Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și de site-ul media cu sediul în Kazahstan, Vlast.kz, publicată la 5 martie („From Nazarbaev to Lukashenka: Hollywood In the Service Of Dictators”), relevă că Nazarbaev a fost implicat personal în realizarea filmului.

„Nazarbaev edita în mod constant filmul, încercând să-și îmbunătățească (...) imaginea”, a declarat un membru al echipei de filmare pentru OCCRP. Fostul președinte kazah ar fi fost mulțumit de varianta finală a filmului, mai susțin jurnaliștii.

Fondul Nazarbaev - o fundație de caritate înființată când acesta se afla la putere în 2010, prezidată de fiica sa, Darigha Nazarbaeva - le-a plătit cel puțin cinci milioane de dolari lui Lopatonok și Stone, potrivit investigației.

Cei doi au negat anterior orice implicare a guvernului kazah în acest proiect. Nazarbaev și fiica sa nu au dorit nici ei să comenteze acest subiect.

Lopatonok a acceptat să vorbească cu jurnaliștii OCCRP și Vlast, dar s-a înfuriat treptat în timpul interviului video de luna trecută, când a fost întrebat despre finanțarea filmelor sale.

„Vă vom lua urma. Știm cine sunteți. Vom ajunge la sursele voastre”, i-a amenințat Lopatonok. „Vă vom distruge, vă vom distruge credibilitatea”.

În 2021, Lopatonok a refuzat să răspundă la întrebarea unui corespondent RFE/RL privind finanțarea documentarului „Nazarbaev”, afirmând că nu avea nimic de declarat deoarece RFE/RL este un „agent străin”.

Așa-numita lege a Rusiei privind „agenții străini” este folosită pentru a eticheta și pedepsi criticii Kremlinului care primesc bani din străinătate.

Difuzare urmată de proteste

Documentarul despre Nazarbaev a fost difuzat la televiziunea de stat din Kazahstan o singură dată, în decembrie 2021. În luna următoare, țara bogată în petrol din Asia Centrală s-a confruntat cu tulburări și manifestații violente la nivel național, zeci de mii de oameni ieșind în stradă pentru a protesta împotriva fostului președinte și a ceea ce ei considerau a fi moștenirea sa: nedreptatea socială, inegalitatea economică, corupția, cultul personalității.

În urma protestelor, guvernul președintelui Kasîm-Jomart Tokaev i-a marginalizat pe Nazarbaev, familia și acoliții săi în afaceri și politică. Multe dintre rudele și aliații fostului președinte se află în prezent în închisoare.

Investigația jurnalistică a relevat că de atunci, Lopatonok și echipa sa s-au oferit să facă filme asemănătoare cu alți lideri autoritari, inclusiv Ilham Aliyev din Azerbaidjan și Aleksandr Lukașenka din Belarus.

Nu este clar cum s-au întâlnit Lopatonok și Stone, dar cei doi au lucrat împreună la două filme despre Ucraina: Ukraine on Fire în 2016 și Revealing Ukraine în 2019. Cele două documentare oferă o viziune favorabilă Moscovei asupra revoluției ucrainene Euromaidan din 2014, care a culminat cu înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Stone, în vârstă de 77 de ani, câștigător a patru premii Oscar, a devenit controversat în special din cauza lucrării sale din 2017 „The Putin Interviews” care a fost descrisă de The New York Times ca fiind „servilă” și „jenant de generoasă” față de liderul rus.

(Traducere și adaptare: Cristian Bolotnicov)

XS
SM
MD
LG