Linkuri accesibilitate

NATO va organiza cele mai mari exerciții de după Războiul Rece, cu 90.000 de militari


Un avion F-35 jet decolează de pe portavion în largul coastelor Portugaliei în cadrul exercițiilor NATO Steadfast Defender 2021 (AP Photo/Ana Brigida)
Un avion F-35 jet decolează de pe portavion în largul coastelor Portugaliei în cadrul exercițiilor NATO Steadfast Defender 2021 (AP Photo/Ana Brigida)

NATO lansează cele mai mari exerciții de după Războiul Rece, Steadfast Defender 2024, pentru a simula cum ar interveni trupele americane în sprijinul aliaților europeni din țările care se învecinează cu Rusia și de pe flancul estic al alianței în cazul în care ar izbucni un conflict.

Aproximativ 90.000 de militari urmează să se alăture exercițiilor Steadfast Defender 2024 care se vor desfășura până în luna mai, a declarat joi comandantul superior al alianței, Chris Cavoli, șeful comandamentului SUA pentru Europa.

Vor participa peste 50 de nave: de la portavioane până la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie, a spus NATO.

Cavoli a spus că exercițiile vor pune în aplicare planurile regionale ale NATO, primele planuri de apărare pe care alianța le-a elaborat timp de mai multe decenii, detaliind modul în care va răspunde la un atac rusesc.

NATO nu a menționat Rusia în anunțul său, cum observă Reuters și AP, dar documentul său strategic identifică Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor NATO.

„Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a consolida apărarea Europei”, a transmis NATO.

Exercițiul va urma un „scenariu de conflict emergent simulat cu un adversar” de pe poziții de egalitate, a declarat Cavoli reporterilor la Bruxelles după o întâlnire de două zile a miniștrilor apărării din NATO.

Ultimele exerciții de dimensiuni similare au fost Reforger - în timpul Războiului Rece din 1988 cu 125.000 de participanți - și Trident Juncture în 2018 cu 50.000 de participanți.

Trupele participante la exercițiile care vor implica simulări de aducere a personalului în Europa, precum și exerciții pe teren, vor veni din țările NATO, dar și din Suedia, care speră să se alăture alianței în curând.

Aliații au semnat planurile regionale la summitul lor de la Vilnius din 2023, punând capăt unei epoci lungi în care NATO nu a avut nevoie de planuri de apărare la scară largă, pentru că țările occidentale au dus războaie mai mici în Afganistan și Irak și au considerat că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare.

În a doua parte a exercițiului Steadfast Defender, un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia pe flancul estic al alianței.

Alte locații majore ale exercițiilor vor fi statele baltice - considerate cele mai expuse riscului unui potențial atac rusesc, Germania - un centru pentru întăririle primite și țările aflate la granița alianței cu Rusia, cum sunt Norvegia și România.

XS
SM
MD
LG