Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „Pentru noi este clar că Partidul Democrat are o înţelegere cu Dodon”


Despre închiderea spațiului aerian românesc pentru Rogozin, și despre modificarea sistemului electoral din Moldova

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:23 0:00
Link direct

Interviu cu fosta președintă a Comisiei Uniunea Europeană - Republica Moldova.

Monica Macovei: „Este o acţiune absolut normală pentru următorul motiv: Rogozin este pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană în urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia şi a sprijinului pe care Moscova îl acordă separatiştilor din estul Ucrainei. Ca atare, atât vicepremierul Rogozin, cât şi alţi politicieni din Federaţia Rusă au aceste sancţiuni impuse, inclusiv survolarea spaţiului aerian al unei ţări membre UE, deci, nu va putea trece nici acum, nici mâine, nici poimâine. Dânsul ştie asta, în rest a făcut teatru, pentru că ştia acest lucru de mult timp, deci, evident de la plecare. Deci, declaraţia pe care a făcut-o, că s-a pus în pericol viaţa pasagerilor, este mincinoasă. Deci, a vrut să treacă peste un spaţiu pentru care ştia că nu are autorizaţie, că e sancţionat şi nu are voie să treacă.”

Europa Liberă: Cum se vede politica externă a Republicii Moldova de la Bruxelles? Pe de o part este guvernarea în frunte cu PD, care vorbeşte despre un vector pro-european, cel puţin pe hârtie, pe de altă parte, este preşedintele Igor Dodon, care se declară deschis pro-rus. Deci, cum se vede această politică externă a Republicii Moldova?

Monica Macovei: „Să ştiţi că noi nu-l credem pe Plahotniuc, poate numai socialiştii cred că sunt în familia lui politică. Pentru noi este clar că Partidul Democrat are o înţelegere cu Dodon şi, încă o dată, înţelegem. Să nu creadă lumea şi nici populaţia din Republica Moldova că nu înţelegem. O bună parte a Parlamentului European ştie ce se întâmplă şi ştie ce doresc amândoi, Plahotniuc şi Dodon, să pună mâna pe ţară, să nu mai dea nicio şansă altor voci din societate sau din politică, aşa că nu există încredere în ei. Ce încredere poţi să ai în astfel de oameni? ”

Europa Liberă: Se pare, cel puţin văzut de la Chişinău, că Uniunea Europeană este în ciocan şi nicovală, pe de o parte, nu poate întrerupe relaţia cu Republica Moldova pentru că altfel ţara se îndreaptă spre Rusia, pe de altă parte, nu poate susţine la nesfârşit o guvernare care spune una şi face alta. Cum va ieşi Uniunea Europeană din această situaţie? Or, vedem că Statele Unite întăresc sancţiunile împotriva Rusiei şi într-un proiect de lege adoptat zilele trecute spune explicit că Guvernul rus urmăreşte să exercite influenţe în spaţiul fost sovietic…

Monica Macovei: „Haideţi să nu anticipăm ce va face Uniunea Europeană, dar eu sunt total de acord cu această afirmaţie. Eu o spun de ani de zile că Putin asta vrea: să-şi readucă sub control economic şi politic statele din spaţiul ex-sovietic, deci, toate statele post-comuniste. Foarte multe dintre ele sunt membre ale Uniunii Europene. Ca atare, să ştiţi că Uniunea Europeană le va apăra, la fel şi America.”

Europa Liberă: Dna Macovei, vorbind despre politica internă a Republicii Moldova, cum se vede de la Bruxelles recenta modificare a sistemului electoral?

Monica Macovei: „Acest sistem electoral mixt, pe care cei doi politicieni l-au vrut şi nu le-a păsat nici de decizia Uniunii Europene şi nici de recomandarea Comisiei de la Veneţia, deci, acest sistem susţine numai partidele mari, bogate, practic îi înșurubează la putere pe Plahotniuc şi Dodon. Democraţia nu este asta: să înşurubezi la putere două-trei persoane sau partidele care fură populaţia, ci înseamnă pluralism politic, adică banii, inclusiv cei care vin din Uniunea Europeană, trebuie să susţină partidele şi mici şi mijlocii, cât mai multe partide, pentru că asta e democraţia, ca oamenii să poată alege. Ce au făcut Dodon şi Plahotniuc cu sistemul electoral este că oamenii nu vor mai avea de unde să aleagă. Nu e asta democraţie. Ce au făcut ei e dictatură. Ca să fii un conducător adevărat, trebuie să îţi iubeşti ţara şi oamenii, or este evident că Plahotniuc şi Dodon nu îi iubesc pe cetăţenii Republicii Moldova, indiferent că sunt de origine rusă, de origine română sau de altă origine. Dacă i-ar fi iubit, nu i-ar fi lăsat în sărăcie, aşa cum îi ţin de atâta timp şi acum nu ar fi făcut nimic care să afecteze prima tranşă din cele 100 de milioane de euro din care se puteau face şcoli, spitale sau justiţie independentă.”

Europa Liberă: Deci, anticipaţi că decizia de a modifica sistemul electoral ar putea să-şi pună amprenta asupra primei tranşe din acest ajutor?

Monica Macovei: „Comisarul Johannes Hahn a reafirmat luni, la Bruxelles, că după adoptarea acestui sistem electoral în Moldova Uniunea se va uita „cu mare atenţie” pentru că nu există pluralism politic. Atât Johannes Hahn, cât şi Federica Mogherini s-au referit chiar la reanalizarea Acordului de Asociere, adică e foarte grav. Pot să vă spun pe grupuri: Partidul popular european, Partidul liberal ALDE, la fel şi Conservatorii europeni şi reformişti din Marea Britanie – toţi cer evaluarea Acordului de Asociere.”

Europa Liberă: În ce condiţii ar putea fi reevaluat acest Acord, Dna Monica Macovei?

Monica Macovei: „Păi, doar în defavoarea Moldovei, pentru că Acordul de Asociere este foarte favorabil Moldovei, mai ales cel de Liber Schimb. Este exact invers decât mint politicienii de la Chişinău, deci, Moldova poate să importe în Uniunea Europeană orice produs şi cumpără doar ce vreau şi cât vrea. E cel mai favorabil Acord făcut vreodată pentru un stat aflat pe drumul candidaturii către Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar, reevaluarea acestui Acord nu înseamnă să fragilizezi Republica Moldova? Nu este periculos acest lucru, ţinând cont de regiunea transnistreană, de Ucraina, de preşedintele pro-rus Igor Dodon

Monica Macovei: „Şi ce vreţi să facem? Să-l lăsăm pe Dodon şi Plahotniuc să facă orice ca să nu fragilizăm relaţiile politice cu Republica Moldova sau cu Rusia? Eu cred că totul are o limită şi cred că trebuie să punem piciorul în prag. Trebuie să alegeţi. Adică, ei vor să vină banii europeni şi după aia să mai facă ceva în Moldova, să o dezvolte şi după aia să o dea pe tavă ruşilor! Nu suntem proşti, gândim cu toţii. Majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova stau în sărăcie, să înţeleagă asta şi să înţeleagă că dacă nu vin banii de la Uniunea Europeană este din cauza PD şi a lui Plahotniuc şi din cauza lui Dodon şi a ruşilor. Acum doi-trei ani, Republica Moldova avea coroniţă dintre toate statele care vroiau să intre în Uniunea Europeană. Comisia chiar spunea că merge mai repede decât aşteptările noastre. Acum Plahotniuc şi cu Dodon îngroapă tot. Oamenii ar trebui să înţeleagă că ei sunt cei mai importanţi. Dacă nu vin cele o sută de milioane de euro se fură din buzunarul lor practic. Dodon şi cu Plahotniuc o să învinovăţească Uniunea Europeană, bineînţeles, aşa cum a făcut-o în mod mincinos Rogozin astăzi. Le-a spus românilor „javrelor”, între altele, şi că decizia nu va rămâne fără replică. Şi ce credeţi că data viitoare România îl va lăsa să survoleze teritoriul? Nu, nicio ţară a Uniunii Europene nu o să-l lase fiindcă legea-i lege şi o respectăm.”

Europa Liberă: Pe eșichierul de dreapta al politicii din Republica Moldova s-au consolidat fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, şi formaţiunea Platforma „Demnitate şi Adevăr”. Cum vedeţi viitorul acestor formaţiuni în condiţiile în care, iată, partidele aflate la putere şi-au consolidat poziţia odată cu modificarea sistemului electoral?

Monica Macovei: „În aceste condiţii, în care s-a schimbat sistemul electoral şi care, repet, favorizează numai partidele mari, partidele bogate şi politicienii bogaţi, este evident că nici Maia Sandu şi nici Andrei Năstase nu mai au şansă. Asta au făcut ei, de fapt, de asta am spus că s-au înşurubat pe vecie la guvernare, asta au făcut prin schimbarea sistemului electoral.”

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Moldovei?

Monica Macovei: „În clipa asta să ştiţi că îl văd prost. De asta, repet: oamenii să nu mai creadă în minciunile lor. Eu ţin foarte mult la tot ceea ce a realizat Republica Moldova şi la Republica Moldova, indiferent de originea cetăţenilor săi. Am o durere nesfârșită când văd ce se întâmplă acum şi cum doi-trei politicieni, foarte bogaţi şi influențați de Federaţia Rusă şi care evident că joacă împreună, să nu vă imaginaţi că se ceartă Plahotniuc cu Dodon vreodată, distrug drumul european al Republicii Moldova pentru că acolo e bunăstarea, acolo sunt banii, acolo sunt valorile, autostrăzile, şcolile şi spitalele.”

Europa Liberă: Dna Macovei, vă mulţumim pentru interviu!

Monica Macovei: „Şi eu vă mulţumesc foarte mult şi ţin pumnii pentru cetăţenii Republicii Moldova care trebuie să-şi determine politicienii să facă cum vor cetăţenii, dar nu să-şi umple buzunarele.”

XS
SM
MD
LG