Linkuri accesibilitate

Cui mai vinde Lukoil combustibil în România? Lista instituțiilor care au cumpărat și în timpul războiului


Imagine generică de la protestele internaționale prin care se cerea boicotarea companiei Lukoil pentru că astfel se sponsorizează războiul din Ucraina.
Imagine generică de la protestele internaționale prin care se cerea boicotarea companiei Lukoil pentru că astfel se sponsorizează războiul din Ucraina.

Zeci de instituții publice din România au continuat să cumpere combustibil de la compania rusească Lukoil după declanșarea războiului din Ucraina. Printre acestea se află și instituții din cadrul Ministerului de Interne.

Primării, consilii județene, regii locale de apă sau transport au încheiat în cele șase luni de la începerea războiului din Ucraina contracte prin licitații publice și proceduri simplificate sau au cumpărat direct carburanți sau roviniete de la compania rusească Lukoil.

În primele zile de la declanșarea conflictului, oficialii de la București s-au bătut cu pumnul în piept că vor renunța la contractele cu companiile rusești.

Printre cele vizate în discursurile publice ale oficialilor se număra și compania Lukoil România, care avea cele mai multe contracte încheiate cu autoritățile locale pentru distribuția de combustibil.

Pe 27 martie, ministrul de Interne, Lucian Bode anunța, după ce apărea publică informația potrivit căreia mai multe instituții din subordinea sa au contracte cu Lukoil că aceste contracte „trebuiesc sancţionate şi revizuite” în spiritul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, şi nu numai, Federaţiei Ruse.

„Noi am demarat o analiză la nivelul Ministerului şi categoric ne vom conforma deciziilor luate la nivel european. Ţara noastră va transpune aceste decizii în practică şi evident că orice astfel de contract, dacă este – şi din punctul meu de vedere este în categoria celor care trebuiesc sancţionate şi revizuite – fără doar şi poate o vom face. Cred că ar fi chiar potrivit să fim printre primii care facem acest lucru şi să dăm un exemplu”, afirma la acel moment ministrul de Interne.

Socoteala de acum șase luni nu s-a potrivit cu rezultatele din teren, mai ales că Lukoil România era firma care oferea la licitații, spun specialiști în achiziții publice, cele mai mari discounturi de pe piață.

Conform site-ului de achiziții publice, din data de 24 februarie 2022 și până pe 25 august, au fost realizate peste 30 de contracte de achiziții prin sistemul de licitație publică sau procedură simplificată în care apare firma Lukoil.

Multe dintre achizițiile din această perioadă au fost făcute în baza unor acorduri-cadru mai vechi. Au existat însă și contracte nou-încheiate.

Cel mai mare contract după declanșarea războiului din Ucraina a fost încheiat de compania locală de transport călători din Timișoara - Societatea de Transport Public Timișoara S.A.

Conform caietului de sarcini, firma urma să livreze, începând din aprilie 2022, data desemnării câștigătorului, 41.500 de litri de benzină și 4.150.000 de litri de motorină. Contractul era valabil timp de 12 luni și avea o valoare de 21.731.811 lei (peste 5 milioane de euro).

La licitația publică organizată de companie, spune directorul Patriciu Rușeț pentru Europa Liberă, s-a prezentat un singur candidat - Lukoil România.

„Societatea cu acționariat rusesc avea contracte cu compania din Timișoara de mai bine de 6 ani și oferea și cel mai mare discount, de 0,57 de lei pe litru”, a declarat Rușeț pentru Europa Liberă.

Există și alte instituții care au încheiat contracte de achiziție publică prin licitație sau anunț simplificat în ultimele șase luni, dar și firme care au achiziționat combustibil în baza unor contracte cadru vechi. Printre ele:

  • Administrația Națională Apele Române - Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea - achiziție de 328.428,48 de lei - pe 26 iulie, în baza unui contract cadru încheiat în 2019.
  • Compania Municipală Energetică București S.A. - achiziție de 499.520 de lei, pe 11 mai 2022, în baza unui contract cadru.
  • Compania de Apă „Arieș” S.A. - anunț simplificat atribuit în iunie 2022 - Furnizare combustibil sub forma de bonuri valorice cu valoare de 50 lei/bucata - 84.750 litri. Valoarea contractului se ridică la 634.200 de lei.​
  • Primăria Municipiului Tarnaveni - prin procedură simplificată a atribuit un contract pe o perioada de 12 luni, în valoare de 322.641.67 de lei pentru: motorină Euro 5 - 44.180 litri și benzină 95- 2.930 litri.​
  • Consiliul Județean Dolj - a cumpărat 6.644 de bonuri valorice a câte 50 de lei bucata, în limita a 32.300 de litri pentur următoarele 12 luni.
  • CFR Călători S.A - cheltuie 531.959.34 RON pentru achiziția de combustibil în baza unui contract subsecvent unui contract-cadru.​
  • Comuna Apahida - contract încheiat pe 24 iunie pentru achiziția a 35.000 de litri de motorină și 5.000 e litri de benzină. Valoarea contractului se ridică la 287.350 de lei.​
  • Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară - achiziționează combustibil de 53.775 de lei în baza unui anunț simplificat.

IGSU, Senatul României și Inspectoratul General pentru Imigrări - contracte în derulate încheiate înainte de conflict

Există și instituții importante care au contracte-cadru și achiziții realizate înainte de declanșarea conflictului. În baza acelor contracte, aceste instituții, unele chiar din subordinea ministerului condus de Lucian Bode, au continuat să achiziționeze combustibil de la compania rusească.

Un exemplu este cel al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. În baza unui contract-cadru încheiat în 2018, în valoare de 108,4 milioane de euro (25,7 milioane de euro), instituția a făcut ultima achiziție anuală pe 27 februarie - în valoarea de peste 1 milion de euro.

O altă instituție subordonată Ministerului de Interne care are contract activ cu Lukoil este Inspectoratul General pentru Imigrări. Instituția a cumpărat ultima oară combustibil de la Lukoil, în valoare de 4,1 milioane de lei, pe 11 noiembrie.

Poșta Română are și ea un contract de 32,2 milioane de lei pentru motorină și benzină de la Lukoil, încheiat în februarie 2021. Senatul României figurează cu achiziții de un milion de euro, în baza unui contract încheiat 14 ianuarie 2022.

Mașinile Inspectoratului pentru Situații de Urgență alimentează de la Lukoil încă din 2018.
Mașinile Inspectoratului pentru Situații de Urgență alimentează de la Lukoil încă din 2018.

Europa Liberă a solicitat atât IGSU cât și IGI să precizeze dacă în prezent, angajații lor alimentează tot de la Lukoil, însă cele două instituții nu au răspuns.

Peste 600 de achiziții directe

3.722.781 de lei este suma totală a achizițiilor directe realizate de autoritățile locale fără licitație publică din 24 februarie 2022 și până pe 25 august.

Suma cumpărătorilor directe de la compania rusească variază de la câteva sute de lei, pentru achiziția de roviniete, până la aproape 35 de mii de euro, limita de sumă pentru achiziția fără licitație publică.

O altă categorie de achiziții directe din SEAP este cea a notificărilor de atribuire. Și aici, valoarea totală a contractelor s-a ridicat la 371.219,2 lei. Și aceste achiziții au fost realizate direct fără vreo licitație publică.

Europa Liberă a solicitat, pe e-mail un punct de vedere de la reprezentanții companiei cu privire la contractele cu instituțiile publice derulate în ultimele luni. Până la ora publicării acestui material, nu am primit un răspuns

În octombrie, toate contractele mari se reziliază

14 octombrie este data până la care autoritățile locale mai au voie să aibă contracte cu firme care au acționariat de cel puțin 50% rusesc, conform embargoului impus de Uniunea Europeană.

Conform Regulamentului 576/2022 al Uniunii, se interzice atribuirea sau continuarea executării contractelor de achiziții publice cu:

  • un resortisant rus, ori o persoană fizică sau juridică, o entitate sau un organism stabilit în Rusia.
  • o persoană juridică, o entitate sau un organism ale cărui drepturi sunt deținute în proporție de 50% de orice entitate din cele prezentate mai sus.
  • orice persoană fizică sau juridcă, orice entitate care acționează în numele persoanelor de mai sus.

Directiva UE stabilește și câteva praguri privind valoarea achizițiilor, care pleacă de la 140.000 de euro și ajung până la 5,3 milioane de euro.

Surse din piață au declarat, pentru Europa Liberă că mai multe instituții de stat au declanșat deja procedura rezilierii contractelor cu Lukoil România, dacă ele se încadrează în limitele impuse de directiva UE.

Inițiativa ar fi venit chiar de la compania rusească, deoarece aceasta ar risca amenzi foarte mari dacă ar rămâne în continuare activă pe piață.

Unele instituțiile românești care aveau contracte cu Lukoil au publicat deja în sistemul de achiziții publice anunțuri prin care caută alți furnizori.

Cine este compania Lukoil România

Potrivit Registrului Comerțului, compania Lukoil România SRL este deținută de LITASCO SA din Elveția, Geneva.

Litasco se autodenumește ca fiind compania exclusivă de marketing și comercializare internațională a LUKOIL. Are filiale în Hong Kong, Kazahstan, Singapore, Țările de Jos, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, precum și reprezentanțe în India și Rusia.

Omul de afaceri Vagit Alekperov s-a retras din fruntea companiei Lukoil la puțină vreme de la declanșarea războiului din Ucraina. Imagine generică cu primirea lui Alekperov la Kremlin în aprilie 2019.
Omul de afaceri Vagit Alekperov s-a retras din fruntea companiei Lukoil la puțină vreme de la declanșarea războiului din Ucraina. Imagine generică cu primirea lui Alekperov la Kremlin în aprilie 2019.

Lukoil este deținută de omul de afaceri ruso-azer Vagit Alekperov, care are o avere estimată la 21 de miliarde de dolari și este în topul primilor 10 ruși ca avere.

A fost ministru adjunct în ministerul care se ocupa de resurse în fosta Uniune Sovietică și a fondat Lukoil în 1991, considerată cea mai mare compania rusească privată din domeniul petrolier.

În aprilie 2022, la o lună după declanșarea conflictului din Ucraina, Alekperov s-a retras din fruntea Lukoil.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG