Linkuri accesibilitate

Locuitorii regiunii transnistrene despre vacanță: „Râul Nistru e mai bun decât plaja de la Odesa”


Pe malul râului Nistru, iulie 2020
Pe malul râului Nistru, iulie 2020

Locuitorii regiunii transnistrene spun că și-ar dori să călătorească în această vară, dar în condițiile menținerii restricțiilor legate de pandemie multe destinații fie au devenit inaccesibile, fie implică cerințe și costuri suplimentare legate de vaccinare sau testarea anti-Covid.

Ucraina, care era o destinație relativ ieftină și la distanță de câteva ore demers cu mașina, permite accesul locuitorilor din regiunea transnistreană doar cu test valabil sau vaccin certificat de Republica Moldova.

Vaccinul rusesc Sputnik V nu este recunoscut de Ucraina...

Vaccinul rusesc Sputnik V nu este recunoscut de Ucraina, așa că cei care au optat pentru Sputnik trebuie oricum să-și facă test pentru a merge la mare pe litoralul ucrainean.

Corespondenții noștri din regiunea transnistreană au întrebat trecătorii, la Tiraspol și Bender, cum și-au petrecut aceștia concediile sau unde planifică să meargă în acest sezon.

Corespondenții noștri în regiunea transnistreană au stat de vorbă cu mai mulți operatori de turism din stânga Nistrului, care spun că principala destinație externă în acest sezon este Muntenegru. O țară despre care acum câțiva ani nu se știa aproape nimic în regiunea transnistreană. Acum însă destinația a devenit populară mai ales pentru că acolo se poate merge fără un test Covid și fără carantina de două săptămâni. Un criteriu important în regiunea transnistreană, unde rata de vaccinare abia a trecut de 10 la sută, iar vaccinul cel mai solicitat a de populație a fost Sputnik V, vaccin care nu dă drept la liberă circulație în Uniunea Europeană.

Sputnik V, vaccin care nu dă drept la liberă circulație în Uniunea Europeană...

Turcia și Egiptul, populare acum câțiva ani, al fel ca și Grecia sunt mai puțin atractive ca destinații pentru locuitorii regiunii transnistrene. Motive ar fi două, notează corespondenții noștri – prețurile crescute și cerințele suplimentare legate de restricțiile pandemice.

În aceste condiții, cei care nu vor sau nu au posibilitatea să plece în străinătate optează pentru turismul local. Există tot mai mulți operatori de turism care creează sau descoperă trasee locale și organizează tururi de o zi-două prin locurile pitorești din regiune. Există opțiunea de a coborî cu barca pe Nistru sau de a face un tur cu bicicletele. Amatorii de senzații tari pot coborî în peșteri sau escalada stânci, sau chiar face jumping de pe anumite poduri, ghidați de un instructor.

XS
SM
MD
LG