Linkuri accesibilitate

Liderul majorității din Senatul SUA merge la Kiev, în timp ce ajutorul militar rămâne blocat


Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, speră că prin vizita sa în Ucraina va convinge aleșii republicani să treacă la acțiune și să dea votul final pentru pachetul de asistență destinat Kievului.
Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, speră că prin vizita sa în Ucraina va convinge aleșii republicani să treacă la acțiune și să dea votul final pentru pachetul de asistență destinat Kievului.

Senatorul Chuck Schumer se află vineri în drum spre Ucraina în ceea ce numește o vizită „de sprijin”, cu scopul de a-i asigura pe președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali că Congresul SUA va livra totuși noi ajutoare militare.

Vizita surpriză a lui Schumer are loc într-un moment dificil pentru Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a afirmat recent că întârzierile ajutoarelor din SUA și alte state vestice creează posibilitatea ca Rusia să avanseze pe front, în timp ce trupele ucrainene se confruntă cu un deficit critic de armament și muniție, transmite The Associated Press.

Totodată, deplasarea liderului majorității democrate din Senatul american vine și după ce săptămâna trecută mai mulți membri ai Congresului au fost în Europa (inclusiv la Chișinău), încercând să dea asigurări că SUA nu vor renunța la sprijinul pentru Ucraina sau alți aliați europeni.

Ajutorul rămâne „în aer”

Cu toate acestea, deși Senatul SUA a aprobat un pachet de ajutor militar în sumă de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, acesta nu este încă în vigoare, forul decizional fiind Camera Reprezentanților, care trebuie să-și dea votul final. Aici controlul aparține unei majorități republicane, la limită.

AP notează că nu este clar dacă vor exista suficiente voturi în rândul republicanilor, în special în condițiile în care un grup de membri ai Congresului, loiali ex-președintelui Donald Trump, urmează îndrumările acestuia de a se opune ajutorului pentru Ucraina.

Speakerul Mike Johnson se află într-o situație dificilă, notează sursa, în condițiile în care majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanților sprijină aprobarea acestui pachet de ajutor. De cealaltă parte, minoritatea loială fostului președinte Donald Trump a amenințat că l-ar putea destitui din funcție pe Johnson, dacă va pune la vot acest proiect de lege, ceea ce i-ar atrage o soartă similară cu a predecesorului său, Kevin McCarthy.

Anterior, Jonhson a afirmat că nu va pune la vot acest proiect de lege, invocând necesitatea aprobării unor reglementări mai dure privind imigrația.

În replică, democrații și unii republicani au anunțat că explorează și alte căi de a aduce proiectul de lege la vot, inclusiv fără intervenția speakerului Mike Johnson.

Schumer: SUA nu abandonează Ucraina

Într-un interviu dat înaintea plecării sale, senatorul Chuck Schumer a declarat pentru The Associated Press că dorește să transmită oficialilor ucraineni „că vom învinge în această luptă, că America nu-i abandonează”.

„Cred că trebuie să mă aflu acolo pentru că este crucial”, a spus Schumer. „Suntem chiar într-o situație critică pentru întreaga lume Vestică. Dacă abandonăm Ucraina, consecințele pentru America vor fi severe”.

Liderul majorității din Senatul american s-a arătat îngrijorat de situația în care Congresul ar refuza să acționeze.

„Ei fac Ucraina să sufere. Și cred că prin prezența noastră acolo, noi le oferim putere și speranță că America încă se luptă pentru ei”, a adăugat senatorul.

Vizita delegației conduse de Schumer ar mai avea și scopul de a crește presiunea pe aleșii republicani, pentru a-i face să renunțe la opoziția lor față de noul pachet de ajutor militar, notează The New York Times.

La Kiev, Schumer se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și noul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG