Linkuri accesibilitate

Krasnoselski vrea s-o ajute pe Maia Sandu | 24 de lei pentru un metru cub de gaze?


Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de administrație Moldovagaz.
Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de administrație Moldovagaz.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
  • Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că vrea „să o ajute” pe președinta țării Maia Sandu să facă ordine în structurile de drept ale țării, întrucât unii reprezentanți și-ar „sabota” țara, citim în Newsmaker.md. Într-un comentariu pentru presa locală publicat pe 24 mai, șeful administrației de la Tiraspol și-a exprimat opinia că „Sandu nu știe ce se întâmplă cu adevărat”. Krasnoselski a invitat reprezentanții Procuraturii de la Chișinău să vină la Tiraspol și să studieze dosarul cu privire la incendierea unității militare din oraș, în spatele căreia ar fi o persoană care ar avea legătură cu structurile de drept ale Moldovei.
  • Instrumentarea cauzelor penale va fi permisă în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la acțiunile desfășurate de organele de drept. Ministerul Justiției va expedia Guvernului un proiect de lege în acest sens, aflăm din Jurnal.md. „Se cunoaște bine că avem multe cazuri când persoanele, față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri, au reușit să fugă în străinătate sau să se ascundă, sfidând legislația și organele de drept, iar din acest motiv dosarele nu pot fi finalizate și persoanele nu pot fi trase la răspundere”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
  • Procurorii anticorupţie au solicitat mandat de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele fostului preşedinte Igor Dodon şi al cumnatului său care a încercat să înghită o chitanță, citim în Ziarul de Gardă. Într-un comentariu pentru ZdG, şefa interimară a Procuraturii Anticorupţie Elena Cazacov spune că în cadrul PA a fost constituit un grup de lucru format din procurori şi ofiţeri de urmărire penală care investighează cauza ce-l vizează pe Igor Dodon. Grupul de lucru e condus de către procurorul anticorupţie Petru Iarmaliuc, acuzatorul de stat care conduce şi dosarul fostului preşedinte al Curţii de Apel Bălţi Alexandru Gheorgieş.
  • Autoritățile de la Chișinău au criticat miercuri intensificarea controalelor asupra populației în stânga Nistrului, în ciuda faptului că regimul separatist de la Tiraspol a coborât nivelul de alertă anti-teroristă de la culoarea roșie la cea galbenă, scrie Anticoruptie.md. „Constatăm că deși a fost diminuat nivelul de alertă, se amplifică șirul de acțiuni restrictive, de intensificare a regimului de activitate a diferitor structuri, de verificare sporită a diferitor obiecte de infrastructură, mijloace de transport, persoane ș.a. Printre măsurile dispuse figurează obligarea înregistrării cetățenilor la deplasarea prin așa-numitele puncte de trecere ale Tiraspolului, instalarea posturilor de control la intrarea în orașele din regiune, sporirea controlului detaliat și cu mijloace tehnice speciale a mijloacelor de transport ce intră/ies din regiune, inclusiv a celor aflate în gările auto și feroviare din stânga Nistrului și municipiul Bender,” se precizează într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.
  • „Cine sunt şi ce au scris? Cunoaşte-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE” se intitulează un articol din Agora.md. Procesul de completare a chestionarului s-a realizat în câteva etape. Prima etapă a fost completarea în cadrul instituțiilor publice. “În primul rând au fost funcționarii publici, care au fost desemnați responsabili de capitol. De obicei, era secretarul de stat dintr-un minister care deține portofoliul tematic al acelui capitol. Mulți secretari de stat au scris porțiuni din chestionar”, susține deputatul Adrian Băluțel, care a fost responsabil de coordonarea procesului.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, perecheziţiile făcute de procurori la domiciliul fostului preşedinte Dodon şi reţinerea acestuia.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook, cea a TV8.md, e un fragment din emisiunea „Freedom” cu Dorin Galben: Cu o carieră la stat și averi de milioane. De unde și-a adunat averile Igor Dodon „bugetarul”?
  • O altă postare comentată de pe Facebook, tot a site-ului TV8.md, ne spune că Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Conform calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se vrea majorat de la 14,06 de lei până 22,22 fără TVA pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult. Cu TVA, ar însemna un preț de 24,07 de lei. Potrivit reprezentanților Moldovagaz, principalul factor care a generat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție.
  • Pe Instagram cea mai comentată postare, cea a TV8.md, e despre masacrul dintr-o şcoală din Texas. America este în stare de șoc, după un nou masacru într-o școală din Texas. 19 copii și doi adulți au fost uciși de un tânăr de 18 ani, care a fost împușcat mortal de polițiști. Băiatul își cumpărase arme de ziua lui. Înainte să plece de acasă, și-a ucis bunica. Apoi a intrat într-o școală primară, în care învață copii cu vârste între 6 și 10 ani, și a deschis focul, la întâmplare. "Este timpul să transformăm durerea în acțiune", a spus președintele Joe Biden, într-un discurs de la Casa Albă, în care a făcut apel la bunul simț al americanilor pentru a restricționa accesul la arme, notează Digi24.
  • O altă postare de pe Instagram ne spune că violonistul originar din Moldova Ionel Manciu a devenit noul concertmaistru (prim-violonist) al Orchestrei filarmonice olandeze.

XS
SM
MD
LG