Linkuri accesibilitate

Kievul cere Poloniei pedepsirea fermierilor care au vărsat grâul ucrainean


Importurile de grâu din Ucraina rămân una din marile nemulțumiri ale fermierilor polonezi, care se plâng de ceea ce consideră a fi o concurență neloială din partea colegilor ucraineni. În imagine: vagoane ucrainene atacate de fermieri la Kotomierz, 25 februarie 2024.
Importurile de grâu din Ucraina rămân una din marile nemulțumiri ale fermierilor polonezi, care se plâng de ceea ce consideră a fi o concurență neloială din partea colegilor ucraineni. În imagine: vagoane ucrainene atacate de fermieri la Kotomierz, 25 februarie 2024.

Oficiali ucraineni au solicitat Varșoviei să-i pedepsească pe fermierii protestatari care au aruncat grâu ucrainean din camioane sau trenuri, în timpul manifestațiilor de la frontieră.

În cel mai recent incident, în jur de 160 de tone de grâu ucrainean au fost distruse în acest mod la o stație de tren din Polonia, ceea ce a atras critici dure din partea oficialilor de la Kiev. Ei au denunțat ceea ce au descris ca „un act de impunitate și iresponsabilitate”, notează Reuters.

„Cei care au distrus grâul ucrainean trebuie să fie găsiți, neutralizați și pedepsiți. Două țări europene civilizate și prietene sunt interesate de acest lucru”, a scris ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe X.

Între timp, protestele fermierilor polonezi continuă, principalele nemulțumiri fiind legate de presupusa concurență neloială din partea Ucrainei, dar și de reglementările de mediu impuse de Uniunea Europeană. Agricultorii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere ale frontierei cu Ucraina, de rând cu autostrăzi, iar în unele cazuri s-au dedat la deteriorarea unor vagoane cu grâu ce veneau din Ucraina.

Duminică, 25 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că pentru Ucraina sunt importante relațiile de bună vecinătate cu Polonia. Însă, afirmă el, autoritățile de la Kiev sunt gata să apere interesele propriilor companii, care au de suferit de pe urma blocadei de la frontieră, instituită de fermierii polonezi.

Fără gesturi simbolice

Guvernul polonez condus de Donald Tusk a încercat să soluționeze situația joi, 22 februarie, când a adoptat o decizie prin care a dispus încadrarea punctelor de trecere de la frontiera cu Ucraina în lista obiectelor de infrastructură critică. Premierul Tusk a motivat acțiunea prin necesitatea de a asigura trecerea „fără întârziere” a ajutoarelor militare și umanitare destinate Ucrainei, potrivit AP.

În replică, fermierii polonezi au transmis că nu vor ceda și vor continua protestele la frontiera polono-ucraineană. În același timp, organizația Solidaritatea Rurală a negat, într-un comunicat de presă, că ajutoarele destinate Ucrainei ar fi blocate, afirmând că trecerea lor „a fost permisă prin toate blocadele”. O reacție similară a avut și organizația „Oszukana Wieś” (Satul înșelat), care a numit decizia lui Tusk „o greșeală” și a încurajat continuarea blocării punctelor de trecere a frontierei.

Pe fondul prelungirii disputei, guvernele ucrainean și polonez urmează să se întrunească într-o ședință comună la Varșovia pe 28 martie, în urma unui apel al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski la găsirea unei soluții pentru a detensiona situația de la frontieră. Premierul polonez, Donald Tusk, care încearcă să nu-și contrazică prea tare propriii compatrioți nemulțumiți, a dat însă asigurări că - cu sau fără ședințe comune - solidaritatea Poloniei pentru Ucraina rămâne puternică, prin urmare „nu e nevoie de gesturi simbolice”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG