Linkuri accesibilitate

Israelul confirmă moartea a 31 de ostatici. Hamas răspunde propunerilor de armistițiu


Atacurile israeliene au continuat asupra orașului Rafah, unde se află sute de mii de refugiați palestinieni.
Atacurile israeliene au continuat asupra orașului Rafah, unde se află sute de mii de refugiați palestinieni.

Autoritățile din Israel au anunțat că au informat familiile a 31 de persoane deținute în Gaza începând cu 7 octombrie că rudele lor sunt moarte. În Qatar, premierul a anunțat că Hamas a dat un răspuns „în general pozitiv” la propunerile pentru un armistițiu și schimb de ostatici.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, a declarat că familiile ostaticilor au fost informate și că autoritățile vor continua să facă presiuni pentru întoarcerea prizonierilor rămași.

„Aceasta este o obligație morală, națională și internațională și aceasta este busola noastră și acesta este modul în care vom continua să funcționăm”, a spus Daniel Hagari.

Numărul morților anunțați de Israel înseamnă mai mult de 20% dintre ostaticii rămași în Gaza, estimat la 136 de persoane, potrivit informațiilor disponibile colectate de armata israeliană. Informația vine pe fondul presiunii crescânde asupra guvernului Netanyahu de a rezolva criza ostaticilor.

Știrea că 31 de ostatici au murit a apărut într-un document confidențial israelian ajuns la New York Times și a fost confirmată de asociația care reprezintă ostaticii din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a transmis că familiile ostaticilor decedați din Gaza au fost anunțate.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a transmis că familiile ostaticilor decedați din Gaza au fost anunțate.

Soarta altor 20 de persoane este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, pe fondul informațiilor neconfirmate că aceștia ar fi murit, de asemenea, în timpul captivității, se arată în raport.

Circumstanțele morții celor 31 de ostatici rămân necunoscute, dar Israelul susține că cele mai multe victime au fost chiar în ziua atacului Hamas, pe 7 octombrie 2023.

În cursul conflictului care a ucis peste 27.000 de palestinieni în Gaza, armata israeliana a reușit până acum să salveze un ostatic. A alți trei ostatici, bărbați care au scăpat de răpitorii lor din nordul Fâșiei Gaza, au fost uciși din greșeală de soldații israelieni.

Hamas a primit „pozitiv” propunerea de armistițiu în Gaza

Premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani din Qatar, a declarat marți că răspunsul Hamas la propunerile elaborate de SUA și Israel și depuse în urmă cu mai bine de o săptămână „inspiră optimism”, dar a spus că nu va intra în detalii.

Într-o declarație, Hamas a transmis că a răspuns „într-un spirit pozitiv” câtă vreme propunerea de acord asigură o încetare a focului cuprinzătoare și completă, pune capăt agresiunii împotriva palestinienilor, asigură ajutor, adăpost și reconstrucție, oprește asediul asupra Fâșiei Gaza și permite un schimb de prizonieri.

Răspunsul „pozitiv” al Hamas la propunerile de armistițiu va fi discutat și de secretarul de stat Antony Blinken cu guvernul israelian, în vizita pe care o face la Tel Aviv pe 7 februarie.

„Mai sunt încă multe de făcut, dar continuăm să credem că un acord este posibil și într-adevăr esențial”, a declarat, la Doha, Antony Blinken, aflat în al cincilea turneu diplomatic în Orientul Apropiat de la începerea războiului din Gaza.

Cele mai importante prevederi ale posibilului acord se referă la garanțiile că o pauză prelungită în lupte va fi respectată și că numărul palestinienilor eliberați din închisorile israeliene satisface solicitările Hamas. Viitorul statut și prezența forțelor israeliene în Gaza în timpul încetării focului sunt, de asemenea, prevederi asupra cărora părțile trebuie să se pună de acord.

În cadrul negocierilor continue pentru o a doua încetare a focului, de lungă durată, mediată de Qatar și Egipt, femeile, bolnavii, copiii și prizonierii în vârstă ar urma să fie eliberați în schimbul prizonierilor palestinieni, cadavrele urmând să fie schimbate mai târziu, dacă prima fază va avea succes.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a insistat că Israelul nu va pune capăt campaniei sale din Gaza până când Hamas nu va fi nimicită și a exclus crearea unui stat palestinian.

Vizita lui Antony Blinken în Orientul Apropiat vine, de asemenea, pe fondul îngrijorărilor crescânde din Egipt cu privire la intențiile declarate ale Israelului de a extinde luptele din Gaza în zonele de la granița egipteană care sunt aglomerate cu palestinieni refugiați.

Ministrul israelian al apărării a declarat că ofensiva israeliană va ajunge în orașul Rafah, la granița cu Egiptul, unde mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza au căutat refugiu și trăiesc acum în condiții din ce în ce mai mizerabile.

Observatorii umanitari ai ONU au declarat marți că ordinele israeliene de evacuare acoperă acum două treimi din Gaza, împingând mii de oameni în fiecare zi spre zonele de frontieră.

Egiptul a avertizat că o desfășurare israeliană de-a lungul frontierei ar amenința tratatul de pace pe care cele două țări l-au semnat în urmă cu peste patru decenii.

Arabia Saudită va avea relații cu Israelul numai după apariția unui stat palestinian

Secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat și Arabia Saudită. Acolo, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, a spus că țara lui va normaliza relațiile diplomatice cu Israelul numai după ce va exista un stat palestinian independent, recunoscut la granițele din 1967 cu Ierusalimul de Est, iar „agresiunea” israeliană asupra Fâșiei Gaza încetează, a transmis miercuri Ministerul saudit de Externe într-o declarație.

Arabia Saudită a înghețat planurile susținute de SUA de normalizare a relațiilor cu Israelul odată cu izbucnirea războiului din Gaza.

Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, i-a transmis secretarului de stat al SUA că Arabia Saudită își va normaliza relațiile diplomatice cu Israelul numai după apariția unui stat palestinian.
Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, i-a transmis secretarului de stat al SUA că Arabia Saudită își va normaliza relațiile diplomatice cu Israelul numai după apariția unui stat palestinian.

Pe teren în Gaza, forțele israeliene mențin presiunea asupra orașului Khan Younis, principalul oraș sudic pe care încearcă să-l captureze de săptămâni întregi. Cel puțin 14 persoane au fost ucise de atacurile aeriene, au declarat rezidenții palestinieni și medicii.

Orașul Rafah, aflat mai la sud, aproape de granița cu Egiptul a fost de asemenea atacat cu lovituri aeriene și bombardamente de tancuri.

Liderii israelieni au promis săptămâna trecută că vor pătrunde în Rafah, ceea ce a alarmat agențiile umanitare internaționale care spun că un milion de civili strămutați la frontiera dintre Gaza și Egipt ar fi în pericol.

Articol preluat de la Europa Liberă România și scris pe baza informațiilor oferite de Reuters, BBC, The Guardian.
XS
SM
MD
LG