Linkuri accesibilitate

Interpretului rus Irakli i-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova


Interpretul rus Irakli a declarat că intenționează să se adreseze în instanță în legătură cu acțiunile poliției de frontieră din Republica Moldova
Interpretul rus Irakli a declarat că intenționează să se adreseze în instanță în legătură cu acțiunile poliției de frontieră din Republica Moldova

Interpretului rus de origine georgiană Irakli i-a fost refuzată, pentru a doua oară, intrarea pe teritoriul R. Moldova, unde avea programat un concert într-un club de noapte. Potrivit poliției de frontieră, acesta „nu a întrunit condițiile" pentru intrarea în țară.

Irakli a relatat că i s-a refuzat intrarea în Chișinău într-un videoclip postat pe Instagram. Interpretul susține că interdicția de intrare în Moldova are o conotație politică, iar organizatorii concertului i-ar fi dat asigurări că va putea intra pe teritoriul țării fără probleme.

El a mai menționat că în trecut nu i s-a permis să intre în Moldova pentru a susține un concert organizat de „forțele de opoziție” în Orhei și Bălți. Eveniment care fusese organizat de oligarhul anunțat în căutare, Ilan Șor. Irakli a subliniat că intenția sa nu era de a susține vreo forță politică, dar a criticat autoritățile de la Chișinău pentru refuzul de a-i permite intrarea în țară.

Irakli a mai povestit că a petrecut „un anumit timp” în aeroportul din Chișinău pe 10 februarie, declarând că va contesta decizia în instanță, deoarece motivul refuzului nu-i este clar. Interpretul rus spune că a consultat deja avocații cu privire la acest aspect, precizând că i s-ar fi încălcat dreptul de a se vedea cu fanii săi.

„Am făcut tot ce am putut. Am aterizat, nu e responsabilitatea mea că concertul nu va avea loc”, a spus el.

Ofițerul de presă al poliției de frontieră, Raisa Novițchi, a declarat pentru Europa Liberă că interpretul „nu a îndeplinit condițiile de intrare”.

Potrivit serviciului georgian al Europei Libere, în ultimii trei ani, interpretul rus locuiește în Georgia, unde a deschis un restaurant și o agenție imobiliară.

În ultimele 24 de ore, 22 de persoane nu au fost admise pe teritoriul Moldovei.

În august 2023, muzicianului Goran Bregovic i s-a interzis intrarea în Moldova. Iar în vara anului 2022, concertul lui Filip Kirkorov, care intenționa să cânte la un eveniment organizat de Ilan Șor, a fost amânat.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG