Linkuri accesibilitate

În România AUR vrea referendum anti-LGBT. Primul, din 2018, a eșuat prin neparticipare


Paradele LGBT din România atrag an de an tot mai mulți participanți. În același timp, țara coboară în clasamentele de specialitate, pentru că politicienii nu vor să adopte legislație corespunzătoare.
Paradele LGBT din România atrag an de an tot mai mulți participanți. În același timp, țara coboară în clasamentele de specialitate, pentru că politicienii nu vor să adopte legislație corespunzătoare.

Organizațiile LGBT din România au protestat vineri împotriva inițiativei partidului naționalist AUR de organizare a unui referendum pentru interzicerea prin Constituție a căsătoriilor persoanelor de același sex. Activiștii califică ideea drept electorală.

„Printr-o poziție oficială comună, organizațiile LGBTQIA+ din România condamnă această acțiune, semnalând încercarea de a-i dezbina pe români prin demonizarea și hărțuirea persoanelor LGBTQIA+, transformându-le din nou în carne de tun în campaniile electorale și în țapi ispășitori pentru toate problemele românilor”, se spune într-un comunicat de presă distribuit de organizația Accept.

Partidul AUR, condus de George Simion, se bucură de aproximativ 20% din preferințele electoratului, promovând idei eurosceptice și social-conservatoare. Vineri, 2 februarie, AUR a prezentat la o conferință agenda „Coaliției pentru Constituție”, care ar urma să stea la baza referendumului.

În România vor avea loc anul acesta alegeri parlamentare, pe lângă cele prezidențiale și pentru Parlamentul European.

În replica organizațiilor LGBT din România la tentativa AUR de a trece în Constituție că familia este alcătuită exclusiv din bărbat și femeie se atrage atenția că adevăratele probleme sociale din România sunt altele, anume „nivelul de trai din ce în ce mai scăzut”, și se cere politicienilor din alte partide să nu ajute ultranaționaliștii să-și pună în practică ideea.

Semnatarii protestului amintesc că în 2018 guvernul a cheltuit 163,712 milioane de lei (peste 32 de milioane de euro) din banii contribuabililor pentru a organiza un referendum similar, care a eșuat pentru că s-au prezentat la vot doar 22% din alegători.

România se numără printre ultimele țări din Uniunea Europeană care nu recunosc legal cuplurile de același sex, în ciuda unor decizii ale justiției europene care o obligă să le recunoască și să le asigure protecție juridică. Celelalte țări din UE în această situație sunt: Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG