Linkuri accesibilitate

În plin război, la Kiev se construiește prima fabrică de drone Bayraktar


Dronele Bayraktar TB2 au devenit un simbol al rezistenței ucrainene din primele luni de la invazia Rusiei, grație pierderilor majore provocate armatei ruse.
Dronele Bayraktar TB2 au devenit un simbol al rezistenței ucrainene din primele luni de la invazia Rusiei, grație pierderilor majore provocate armatei ruse.

Compania turcă Baykar spune că a început deja lucrările de construcție a unei fabrici în apropierea capitalei ucrainene, în ciuda riscurilor majore de securitate. Se preconizează angajarea a peste 500 de persoane ce vor produce în jur de 100 de drone pe an.

Dronele companiei turcești, celebrele Bayraktar, au ajuns faimoase la nivel mondial grație eficienței pe care au demonstrat-o în luptele duse de trupele ucrainene contra armatei ruse în primele luni de la invazia din februarie 2022. Ele fuseseră utilizate înainte și în războiul declanșat de Azerbaidjan contra Armeniei în septembrie 2020, urmat de victoria deplină a azerilor în Nagorno-Karabah, trei ani mai târziu.

„Fabrica noastră este în construcție... avem nevoie de circa 12 luni pentru a termina lucrările și atunci vom începe a muta echipamentele și liniile de producție internă, structura organizațională”, a spus CEO-ul companiei, Haluk Baykar, la World Defense Show din capitala Arabiei Saudite.

„Fabrica din Ucraina va fi mare, plănuim să angajăm în jur de 500 de persoane”, a adăugat el.

CEO-ul Baykar a mai spus că fabrica ar urma să producă 120 de unități pe an, dar nu este sigur dacă vor fi model TB2 sau TB3. În orice caz, producția de drone ar urma să înceapă în 2025, iar investiția totală în acest proiect s-ar ridica la aproximativ 95 de milioane de dolari, potrivit ziarului Kyiv Independent.

Kievul și Ankara au semnat acordul pentru deschiderea unei fabrici Baykar în Ucraina în februarie 2022, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei. Parlamentul ucrainean a ratificat acordul în decembrie 2022.

Întrebat despre problemele de securitate legate de războiul purtat de Rusia contra Ucrainei și atacurile armatei ruse asupra Kievului, ce ar putea afecta inclusiv fabrica în construcție, Baykar a spus că planurile „merg pe deplin înainte” și „nimic” nu le poate opri.

Apreciate în Arabia Saudită

Bayraktar a mai adăugat că firma turcească va începe producția de drone și în Arabia Saudită, în următorii doi ani.

Anunțul vine în urma semnării unui acord din iulie pentru vânzarea Bayraktar Akinci, un alt tip de dronă, către Arabia Saudită, în ceea ce Baykar spune că este cel mai mare contract de apărare din istoria Turciei.

Șeful companiei turce a mai precizat că firma plănuiește și să dubleze producția internă a acestei drone, care se ridică la 36 de unități în 2023, în timp ce producția popularelor drone de model TB2, va rămâne neschimbată la 230 de unități.

De altfel ultimul model, pus în vânzare din 2018, este procurat de peste 30 de țări. Potrivit think tankului SIPRI, ar fi vorba de Ucraina, Etiopia, Libia și Azerbaidjan.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG