Linkuri accesibilitate

În Finlanda se închide Muzeul Lenin. Cu o Rusie tot mai agresivă, nu mai e amuzant


Ultima statuie a lui Lenin din Finlanda, cea din orașul Kotka, a fost îndepărtată la 4 octombrie 2022.
Ultima statuie a lui Lenin din Finlanda, cea din orașul Kotka, a fost îndepărtată la 4 octombrie 2022.

Muzeul Lenin din orașul finlandez Tampere a anunțat că-și va închide „definitiv” porțile în luna noiembrie și se va transforma dintr-un fel de parc tematic, cum este acum, într-o instituție de studiere mai „serioasă” a istoriei relațiilor cu marele și problematicul vecin de la Est.

Pe pagina sa de Facebook, „Lenin-museo” spune că se va redeschide în același spațiu la 15 februarie 2025 ca „Muzeul Nootti pentru Relații Estice”.

Muzeul se va ocupa de istoria comună a celor două țări de la Revoluția rusă și Independența finlandeză până la era NATO”, se spune în postare.

Autorii mai spun că inițiativa vrea să „pună în context” relațiile cu Rusia în lumina ultimelor evoluții și precizează că noul muzeu este conceput de experții finlandezi, fără vreo cooperare cu autoritățile ruse.

Anunțul vine la puțin timp după ce Finlanda a devenit al 31-lea membru NATO, la începutul anului curent. Țara nordică a fost vreme de decenii democrația occidentală aflată în relațiile cele mai bune cu URSS, apoi cu Rusia. Dar invazia rusească din Ucraina, din 2022, a convins autoritățile de la Helsinki și publicul larg finlandez să ceară intrarea în Alianța Nord-Atlantică, la fel cum s-a întâmplat în Suedia vecină, și ea tradițional neutră.

În perioada actuală, relațiile dintre Helsinki și Moscova sunt tensionate, inclusiv din cauza sosirii la granița comună, dinspre ruși, a unui mare număr de migranți din Orientul Mijlociu, despre care Finlanda spune că sunt încurajați de Rusia să meargă spre vest, ca s-o destabilizeze.

Muzeul Lenin dispare, iar în locul lui va fi înființat unul „mai serios”, de studiere a relațiilor fino-ruse.
Muzeul Lenin dispare, iar în locul lui va fi înființat unul „mai serios”, de studiere a relațiilor fino-ruse.

Locul unde s-a născut URSS

Muzeul Lenin din Tampere este în forma sa actuală un fel de expoziție în stil „retro” a epocii sovietice. Ideea înființării lui a apărut în 1944, când politica finlandeză a devenit pro-sovietică în urma semnării Armistițiului de la Moscova.

Muzeul și-a deschis porțile la 20 ianuarie 1946, în ziua comemorării morții lui Vladimir Ilici Lenin, considerat părintele revoluției din 1917, din Rusia, în încăperea în care el s-a întâlnit pentru prima oară cu Stalin, la o întrunire bolșevică, în 1905.

„Bun venit la locul de naștere al Uniunii Sovietice!”, stă încă scris pe pagina de net a muzeului.

Cel mai popular a fost muzeul în anii 1970, într-o epocă de relativă destindere în relațiile Est-Vest, când a devenit o destinație „obligatorie” pentru turiștii sovietici, înregistrând cam 20.000 de vizitatori pe an.

Printre oaspeții iluștri au fost liderii sovietici Nikia Hrușciov și Leonid Brejnev, dar și cosmonautul Iuri Gagarin.

După dezmembrarea URSS, se amintește pe site-ul muzeului, el a rămas singurul de felul lui din lume, păstrându-și ca „temă” istoria comună fino-rusă.

Înlocuitorul Muzeului Lenin, spun organizatorii, va adânci această temă, promițând să contureze „un etos onest” și „un portret nuanțat al trecutului”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG