Linkuri accesibilitate

În esență... | Cum se vor număra oamenii și locuințele în R. Moldova


Realizatorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, cu invitatul său, directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara
Realizatorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc, cu invitatul său, directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara

Recensământul populației și locuințelor din 2024 se va desfășura cel mai probabil în primăvară și ar putea dura două luni, a spus Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică în podcastul Europei Libere „În esență...”. Acesta ar putea fi și ultimul recensământ desfășurat în formulă clasică.

Cum se vor număra oamenii și locuințele în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:16 0:00

Directorul Biroului Național de Statistică (BNS) a afirmat că Guvernul încă urmează să stabilească perioada exactă în care se va desfășura acest exercițiu statistic.

„Ar putea avea loc în primăvara anului viitor, pe motiv că în toamnă vor fi organizate alegeri prezidențiale. Acest aspect tot va fi luat în considerare atunci când fi stabilită perioada de desfășurare a recensământului”, a spus invitatul podcastului.

Oleg Cara a precizat că două luni este un termen rezonabil pentru desfășurarea recensământului, chiar dacă unii experți recomandă o perioadă de trei luni.

Bugetul estimativ al recensământului populației și locuințelor din anul 2024 se va cifra la aproximativ 330 de milioane de lei, inclusiv circa 37 de milioane de lei pentru modulul agricol.

Directorul BNS a mai spus că recensământul de anul viitor ar putea fi și ultimul desfășurat în „formulă clasică.” În cadrul exercițiului statistic din 2024 există planuri de a pune bazele Registrului statistic al populației, afirmă Oleg Cara. În viitor, recensămintele ar putea fi desfășurate cu utilizarea registrelor de stat și private, așa cum se procedează în alte țări.

Primul Recensământ după proclamarea Independenței a fost făcut în R. Moldova în toamna anului 2004. A urmat, în primăvara anului 2011, Recensământul general agricol, iar în 2014, în premieră, Recensământul populației și al locuințelor.

Despre Recensământul de probă

vor fi testate chestionarele electronice

Vorbind în podcast despre Recensământul de probă al populației și locuințelor, care se va desfășura între 28 august și 10 octombrie 2023, directorul BNS a spus că vor fi testate chestionarele electronice. Informațiile culese la fața locului vor fi introduse în gadgeturi de către recenzori, iar de acolo vor ajunge imediat pe serverele BNS. Acest exercițiu va fi organizat în 11 localități din diferite regiuni ale R. Moldova și va cuprinde în jur de 21.000 de locuințe și aproximativ 43.000 de cetățeni.

Recensământul de probă se va desfășura în patru sectoare ale Chișinăului – Centru, Râșcani, Botanica, Ciocana și în localitatea Colonița, o suburbie a Capitalei. În regiunea de nord, acest exercițiu va fi organizat în municipiile Bălți și Soroca, precum și în satul Glinjeni, raionul Fălești. În zona de centru, recenzorii vor trece pe la casele locuitorilor din satele Varnița, raionul Anenii Noi, și Butuceni, raionul Orhei. Iar în regiunea de sud – la Crihana Veche, raionul Cahul; Copanca, raionul Căușeni și orașul Taraclia. În autonomia găgăuză, recensământul de probă va fi organizat la Comrat.

În exercițiul respectiv vor fi antrenate aproximativ 160 de persoane, inclusiv 120 de recenzori.

Se va opera cu două chestionare: al persoanei și al locuinței. Numărul cumulat de întrebări din cele două chestionare va fi de aproximativ 85.

„Ne-am străduit să elaborăm chestionarele, astfel încât să nu fie loc de interpretări”, a subliniat Oleg Cara.

Costul estimativ al Recensământului de probă al populației și locuințelor este de 5 mil. de lei. Fondurile sunt, în mare parte, bugetare. La fel și UE a alocat 2 mil. de euro într-un proiect pentru susținerea activităților din Recensământul de probă și celui din 2024.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG