Linkuri accesibilitate

În esență… | Ce blochează procesul de digitalizare în R. Moldova


O tablă interactivă utilizată de un elev dintr-o școală din Florești.
O tablă interactivă utilizată de un elev dintr-o școală din Florești.

Puțin peste 5% dintre cetățenii R. Moldova dețin semnături digitale, iar acest număr scăzut „este o problemă enormă” în procesul de transformare digitală, spune Victor Guzun, expert al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în podcastul Europei Libere „În esență...”.

Victor Guzun afirmă că e vorba de „o problemă sistemică”, iar numărul mic de utilizatori de semnături digitale nici măcar nu frânează procesul de digitalizare, ci îl blochează.

„[…] Este o problemă enormă, pentru că trebuie să fie clar înțeles că, dacă un cetățean nu are semnătură digitală, el nu are cum folosi serviciile digitale”, a afirmat Victor Guzun.

Expertul și-a exprimat regretul că autoritățile de la Chișinău au stopat procesul de implementare a semnăturii digitale de generație nouă – MobiSign, dezvoltat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Victor Guzun afirmă în podcast că o altă problemă cu semnăturile digitale este și în cazul cetățenilor din diaspora.

„Eu locuiesc în Estonia și dacă aș vrea să am semnătură digitală în R. Moldova, atunci eu trebuie să vin fizic în R. Moldova pentru a obține semnătura. Valabilitatea semnăturii este una încă limitată, ca termen. [...] Dacă eu, de exemplu, îmi iau o semnătură de la Moldcell sau de la Orange și o folosesc în Estonia, eu va trebui să plătesc taxe de roaming la SMS pentru fiecare operațiune”, spune expertul, potrivit căruia „monetizarea semnăturii digitale” descurajează obținerea ei.

Conform lui, gradul de utilizare a semnăturii digitale în regiunile rurale ale R. Moldova și în diaspora „este catastrofal.”

La ora actuală, instituțiile autorizate pentru eliberarea semnăturii digitale în R. Moldova sunt Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică [STISC], Agenția de Servicii Publice [ASP], companiile Orange și Moldcell.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG